Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
30 Компа :shock: да няма да правиш някое нелагално студио за запис на дискове или нещо подобно :-D

Гледах в сайта на вашите ЧЕЗ но не открих никаква цена за присъединяване, затова ще ти дам за справка тази на ЕВН на софианци едва ли ще се различават кой знае колко. А точно колко е ще трябва да питаш в клона на местното дружество.

http://www.evn-ep.bg/bg/dienstleistungen/newclients.asp

От 16 д0 50KW ги таксуват по над два бона само за присъединяване и цената на предпазителя ще ти бъде най малкия проблем.

А колко харчат климатици и компютри е много относително, зависи какво правиш с компютрите и колко е топло и колко дълго ще ти работят климатиците. И най добре е да ти е изчислено всичко на максимална мощност щото като ги пуснеш заедно и предпазителя паднал. Тогава кво правиш рестарт на 30 компа - мани не е работа.
Тия коефиценти за които говорят малко по нагоре се използват за общия товар в цялата сградата а не в едно жилище.

Предвиди и малко резерв че ако решиш да сложиш още някой друг ком и климатик :-D А замислял ли се да използваш някъде промишлено помещение където няма да имаш подобни проблеми.
torbalan - Дървен философ
30 компа по 300 вата (оптимистичен план) са почти 10 киловата...
тоест отиваме на вариант предпазител 63 ампера...

виж в таблото около електромера има ли предпазител и ако да - за какъв ток е...

защото в апартамента, в който живея - не видях предпазител около таблото...
ArturDent - Почти Безобиден
Без да те обезкуражавам, но по-голям предпазител от 63А никой няма да ти сложи в таблото на етажа. Дано не съм прав. От там отиваме надолу 50А след електромера и 35А на вътрешното табло. Демек - 8 kW макс.

Пък и като гледам и без това си незаконен - офис в блок? Закона го забранява. Само си помисли какъв вой ще има от съседите. Ако само един се намери да подаде жалба - ще ти разкажат играта.

Ако тръгнеш по легалния път - със сигурност ще ти откажат.
За да стане твоята работа трябва да си на партерен етаж, да смениш преназначението на помещението (със съгласието на съседите), да си пуснеш ново захранвани, ако електро-монополистите се съгласят и т.н.

Милен - за коефициентите, аз карам по спомени, но и при мен (еднофамилна къща) праскахме коефициент 0.5 от инсталирана/едновременна мощност. Е беше малко за натъманяване, ама пак има смисъл. Пък и доколкото си спомням тия коеф. за жилища бяха доста по-малки от тия за промишлеността. Откъснал съм се от тези неща и карам на спомени.
Пиши ако съм объркал нещо - то е сигурно :-D.
Virtuozo - специалист
Аз мисля,че тук изчисленията са излишни.Блок,апартамент и 30 компютъра в тях са несъвместими неща :) първо заради консумираната енергия защото тези компютри и плазми ще искат,като турим и минимум 4 климатика,защото поне толкова големи стаи трябва да има въпросният апартамент и работата отива на едноетажна къща с трифазно захранване на три кръга -Бижу :o
Дотук приключихме с незначителния проблем! После идват задклавиатурните устройства :-D ако си мислиш,че в блока ще им се зарадват,бая си се излъгал :cool: ние сме 3 семейства в триетажна къща и едва се спогаждаме а твоя случай... Не не и не.И пак отиваш на едноетажна къща с трифазно захранване на три кръга -бижу :o
zmeios - специалист
rcbandit написа:
п.п Видях че цените за предпазител 150 A са доста високи.
Ти само почакай, докато видиш цената за 30 киловата 220 волта напрежение, консумирано 24*30 часа в месеца ;)

До всички останали: абе що храните трола, не виждате ли, че не правим разлика между компютър и компот... Иска да прави компютърен клуб в апартамент, ама май е още на етап "идейно проучване"... И твърде вероятно е 14 годишен...
pavelari - майстор
zmeios написа:
ама май е още на етап "идейно проучване"... И твърде вероятно е 14 годишен...
Ти си гении. :2thumbs:
далеч си от истината . И не няма да правя някакви си записи на дискове нито пък компютърни клубове защото това отдавна ама много отдавна престана да бъде доходоносен бизнес. Както и да е повече няма да обяснявам
Бихте ли ми обяснили
1 Как стои въпроса с използванито на UPS директно вързан към електромера - ще бъдат ли нужни пак бушони

2 Нямам представа как да изчисля 10kVA колко kW са бихте ли ми казали
Прекалено ли е мощен за да се използва за домашна партида? или може да се използва и по-мощен
Trifun - специалист
Бушон при всички случаи е добре да има - ако стане нещо и протече по-голям ток, да изключи и да предпази UPS-а.
W=V.A
т.е. съчетанието от буквички VA си е W откъдето и да го погледнеш :)
10kVA са си 10kW
Аз поне толкова мощен UPS не съм виждал ... Тиа, дето се продават по магазините, са от порядъка на 500-600 W ...
Но може и да има, незнам :?
благодаря за отговора

ето модел
http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=525389
виждал съм и 120kW за datacenters но там сумите са сериозни на APC
ами при всички случай ако си откривам нова партида кабела ще бъде директно включен в 10kW UPS и вече там ще си правя сметката какво да включвам
Trifun - специалист
абе ... мен ако питаш, и 4 963.26 лв си е доста сериозна сума, ама ... щом се налага ... :)

За толкова пари можеш да си купиш около десет "Лади" :wink:

Тема "Максимална мощност на ток в жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: