• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacket - специалист
Успях да щракна клапата, работи си, но просто е доста по-малка от отвора и дори при крайно затворено положение, пак има достатъчно място от където да влиза въздух...

Прикачен файл

klapa_zatvorena.JPG
klapa_zatvorena.JPG (46.93 KиБ) Видяна 4037 пъти

Прикачен файл

klapa_otvorena.jpg
klapa_otvorena.jpg (60.8 KиБ) Видяна 4037 пъти
2v6 - майстор
Jacket написа:
Ами не ме притеснява, но ще пробвам малко да му сваля температурата на включване, защото снощи чувах как водата започва да съска в ризата докато помпата не работи.
Температурата на входа не съм я мерил, ще я проверя тези дни.

Определено с брикетите ще трябва по-леко... снощи при разпалването два брикета горяха без да ги задушавам докато не вдигна 60 градуса, вярно се стопли много бързо, но като пробвах да запуша горната клапа, определено се съпротивляваше доста, предполагам нещо се беше кривнало от високата температура. След това се оправи де, но си личи че й идва повече температурата.
А преди да си легна направих грубата грешка да хвърля два брикета (имаше вече останала само жар по това време) и въпреки че запуших горната клапа почти докрай (защото при напълно запушена вече почва да пуши в стаята), се разгоряха толкова силно, че за нула време вдигна 75 градуса и едвам ги поукротих с ръчкане. А това бяха от най-малкия размер...
Шуменето, което си чул е от дегазирането (дегазация, отделяне на газовете от водата). Започва над 50 градуса и не е опасно.
След 20-30 минути работа на системата при температура 70-80 градуса се отделят по-голямата част от газовете (включително и кислорода :!: ) разтворени във водата.
Когато във водата липсва кислород, водната риза практически не гние (ръждясва) отвътре. При работа на ниски температури, под 60 градуса, водната риза се скапва доста по-бързо и отвътре и отвън, но щом не е твоя може би не те касае...
Температура на водата на изход от водната риза до 90 градуса при отворена система е напълно нормална.
Бойлера няма ли да свързваш?
Jacket - специалист
Ок, значи няма да се притеснявам толкова за температурата :) Аз дори си бях свалил алармите на 70 градуса предупреждение и 80 смс...
А това че ми се "вдървява" ръчката на горната клапа като се разгорят повечко брикетите може ли да е проблем?
А при превишаване на 75 градуса съм забелязал че започва доста да ми клокочи радиатора в спалнята, не знам защо само той. По принцип предполагах че се получава кавитация, но тогава няма ли да клокочи цялата система? И ако това е ефекта, дали не е лошо за помпата?
Относно скапването, касае ме естествено :) Аз иначе нямаше да задавам толкова въпроси. Все пак планирам да изкарам доста зими тук.

А за бойлера, в момента малко се чудя, защото откакто слагам брикети съм пуснал всички радиатори ми се струва, че системата работи много по-добре отколкото на 1 или 2. Много по-лесно се поддържа постоянна температура на водата, няма никакъв постоянен шум от радиаторите, а и апартамента се стопля доста по-бързо.
Та за да закача бойлера май трябва да жертвам единия радиатор, а сега вече не ми се иска, а пък и тепърва ще стават големите студове.
Ако има начин да го закача без да изключвам радиатор, вече е друго, но как може да стане? Тръбите на бойлера мисля че си стоят до колекторите разкачени, поне съм виждал две тръби там, които няма какво друго да са.

П.С. почти готова е и windows-ката програмка, така че ако някой има желание ще му я предоставя, само трябва да й пипна още малко неща :)
kuuuuuul - майстор
Аз я чакам с нетърпение стига да не е много сложна.
Оста на клапата изглежда тънка и вероятно като се нагрява се изкривява и заради това се движи трудно,за сега нищо не може да се прави,раздвижвай я по често.Щом си имаш прекарани тръби за бойлера какво се чудиш той е само временен консуматор.
lubomirlz - специалист
Здравей, изглежда доста хора се интересуват от твойте графики, та идеята ми е ако не те затруднява може да отвориш една нова тема за температурния мониторинг, ще е полезна за доста от нас. :-D
единак - специалист
Присъединявам се към искането на колегата.
Джакет, моля те, отвори една нова тема, в която подробно и като за идиоти описваш как става мониторинга, приемайки, че хората, които четат са без компютърни/технически познания...
Jacket - специалист
Ами радвам се че има интерес. Ще пусна малко обяснения тези дни, само да ги систематизирам. По програмата правя някои довършителни работи, за да стане "по-потребителска" и ще я пусна и нея. Единствено не знам дали няма да се получи някаква реклама на продукта който използвам.
lubomirlz - специалист
Не се притеснявай, някой ако се прави на разбирач да ползва какъвто си иска продукт :-D
Първи вариант.
На колекторите имаш тапи. Махаш ги и слагаш адаптори 1'' на 16 или 20 мм, колкото са тръбите на бойлера.
Втори вариант.
Ако на колекторите има обезвъздушители, удължаваш с колектор-двойка. Единия извод ще е резерва, а на другия бойлера.
2v6 - майстор
Jacket написа:
...
А за бойлера, в момента малко се чудя, защото откакто слагам брикети съм пуснал всички радиатори ми се струва, че системата работи много по-добре отколкото на 1 или 2. Много по-лесно се поддържа постоянна температура на водата, няма никакъв постоянен шум от радиаторите, а и апартамента се стопля доста по-бързо.
Та за да закача бойлера май трябва да жертвам единия радиатор, а сега вече не ми се иска, а пък и тепърва ще стават големите студове.
Ако има начин да го закача без да изключвам радиатор, вече е друго, но как може да стане? Тръбите на бойлера мисля че си стоят до колекторите разкачени, поне съм виждал две тръби там, които няма какво друго да са.
Най-лесно е да вкараш бойлера и лирата в един кръг :idea:
Откачаш от топлия колектор тръбата за лирата и на освободения изход свързваш отиващата към бойлера тръба. Връщащата тръба от бойлера свързваш към откачената тръба за лирата. Трябва ти само един двоен адаптор (за съединяване на тръби).
Бойлера консумира топлина само когато е студен (след източване).
Когато има бойлер в системата температурата на отоплителната вода се покачва и спада по-плавно :wink:

Бойлера и лирата близо ли са в банята?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Няколко общи въпроси за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: