Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ra4o - специалист
Здравейте.
От снощи имам странен проблем с бойлера (за пръв път ми се случва), работи, но не топли. :?
Бойлера е ТЕСИ 3 квт, без външен терморегулатор и копче, купен е преди 5-6 години и работеше много добре. От скоро обаче като се включваше да нагрява още в началото се чуваше едно "пук", но пак работеше. Вчера следобед обаче "изпука" по-силно и вече не негрява. Странното обаче е, че като го включиш започва да шуми нагревателя, има ток до него, пълен е с вода, но вече от 40 мин е включен и не е мръднала стрелката на термометъра, нито пък се е стоплила малко водата в него. Все едно нагревателя работи на някаква много малка мощност, а няма степени.
Някакви идеи?
alsted - майстор
При тези симптоми най-вероятно нагреватела е изгорял като преди това се е поразцъфтял...
Предпазителите дали са ти изправни и оразмерени? За ДТЗ няма и да питам-!00% нямаш :wink:
ra4o - специалист
И аз си го мислех това, но ако беше цъфнал нали трябваше да има напрежение по корпуса, тръбите и водата. А то няма. Чудо на чудесата, все едно се е скъсил нагревателя. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е задължително да има напрежение по корпуса - вероятно е надеждно занулен. За да се чува шум, вероятно се получава нещо като електролиза, но с малка мощност :?
ArturDent - Почти Безобиден
Колега а не можеш ли да разкачиш кабелите на нагревателя и да му измериш съпротивлението. Измери съпротивлението и от всеки едни от изводите към тръбата за студената вода.
Напиши резултатите тук и тогава много от нещата ше станат ясни.
ArturDent - Почти Безобиден
LazarGanev написа:
Не е задължително да има напрежение по корпуса - вероятно е надеждно занулен. За да се чува шум, вероятно се получава нещо като електролиза, но с малка мощност :?
Лазаре изпревари ме. Ако инсталацията е в панелен блок и тръбите са железни - те си представляват едно идеално заземление.
alsted - майстор
Ако имаш поне фазомер, виж на кой от изводите е фазата. Прекъсни я където ти е удобно/на лустер клема, терморегулатор и т. н./ Закачи последователно една крушка /220В с нажежаема жичка; най-добре във фасонка и с късички изводи-сиреч контролна лампа/. Ако нагреватела ти е здрав, крушката трябва да светне с почти пълна мощност. Ако свети слабо, мъждука или съвсем не свети-е изгорял :idea:
И се пази :!:
ESPACE - майстор
Няма какво да се занимава да мери, има си перфектните симптоми както писа някой за "цъфнал" нагревател. Дошло му е времето, добре че бойлера е още здрав.
ra4o - специалист
Мерси за отговорите. Още сутринта отворих капака и видях, че до нагревателя отива ток. Иначе, наистина цялият водопровод е с поцинковани тръби, а бойлера е заземен, като заземяването е вързано към "нулата" на инсталацията.
Иначе по "Закона на Мърфи" ще се развали точно през почивните дни. От понеделник ще търся нагревател или сервиз.
Относно замерването, нямам мултицет, пък и немога да работя с него. :?
moimoimoi - майстор
колега,останах с впечатлението че ще ходиш да си купуваш нагревател :? ,и все пак само догатки че нагревателя е изгорял-нищо точно и ясно
извикай познат който има уред и може да работи с него-премерете нагревателя-съпротивление и ток-а и тогава ако е нужно ходи купувай нагревател,фланец,уплатнение и т.н.

Тема "Проблем с бойлер TESY" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: