Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Всъщност, заслужава си (да се жертвам) :roll: .
докера - специалист
Рамката е вече поставена , но самата стълба все още не съм я монтирал / само е сглобена/ , за да не пречи при довършителните работи по гипскартона :wink:
Не съм свивал ширината на рамката , а зарязах по 3,5см. от двете греди - толкова се налагаше . Сега гредите са дебели 7,5 см. , но поставих напречни разпорки от двете тесни страни на рамката , м-у гредите , а и отгоре е накована ламперия , така че здравината не е пострадала според мен .

Остава да се завият четири болта и да се закачат възвратните пружини :wink:
Рамката и самата стълба -

Прикачен файл

IMG_0533.JPG
IMG_0533.JPG (62.13 KиБ) Видяна 8536 пъти

Прикачен файл

IMG_0528.JPG
IMG_0528.JPG (41.61 KиБ) Видяна 8536 пъти
sandova - помощник
Зaкупих си подобна на горепоказаната от докера сгъваема сталба .
Сега следва монтажа.
Ще я монтираме в таван с бетонова плоча с дебелина 7 см .ще има и гипсокартон около 7 см.Аз искам капака на сълбата да бъде на едно ниво с картона.Като гледам кам тавана да виждам равен бял таван,но незнам дали ще може да се получи точно така.
Та приемам съвети :
как и с какви винтове ,дюбели,планки ще бъде най добре да се захване касата за плочата? :-k
с какво-/перваз или шпакловка /е по-добре да се прикрие фугата от допирането на картона и касата? :-k
sandova - помощник
Много благодаря за съветите.
Монтирахме стълбата с Г образни планки захванати от горната страна на плочата с дюбели за бетон 8 мм, а самата сталба прикрепихме кам планките под нивото на плочата с каруцарски болтове 6 мм. понеже исках да се получи на едно ниво с гипсокартона.Смених и бравата която затваря капака в касата.Сложих си метална малка бравичка.Сега в тавана се вижда само кръглият отвор за квадратното желязо с което се отваря стълбата.Според мен стана много по добре от пласмасовата която беше със стъбата.Като направя снимки ще ги кача за да онагледя обяснениа та ми.
Все още не е готов тавана.Нивелирахме касата на нивото на картона.После ще помисля и за первази.(Трябва да са незабележими ;)
Благодаря за отделеното внимание !
единак - специалист
Качи снимки и дай подробности, че мен това много ме интересува. Ще лея последната плоча до две-три седмици/чукам на дърво/ и трябва да оставя отвор за тази стълба. Ако има нещо, което може да се направи за да се облекчи после процеса дай акъл.
Един страничен въпрос. Преди време гледах такива стълби и покривни прозорци в сайта на Бриколаж ли беше, Мастерхаус ли, но сега не намирам нищо. Искам отвора към тавана да ми е мин 70х90см, има ли такива или по-големи? Баси, как можах да не си запазя линка.... сега не знам какъв размер да му оставя.
mitaka_vk - специалист
Мисля че в Баумакс предлагаха такива тавански стълби, но не помня размерите. Другия вариант е да си направиш отвора и в последствие да викаш от тея с дограмите да ти направят една стълба. Мисля че велукс предлагаха подобна опция за стълби, идват свалят размера и изготвят.
единак - специалист
Да ама идваше два пъти по-скъпо, там където ги гледах имаше достатъчно разнообразни размери, ама трябва да поразровя пак.
Когато се оставя отвора, с колко см да го оставя по-широк?
mitaka_vk - специалист
Хммм тук вече ме затрудни, предполагам със 2 см по широки от размера на капака за да може да го вкараш на мястото му.
sandova - помощник
Моята стълба е от практикер на Цариградско шосе.Размерите са и 60/120 с термокапак за 169 лв.Това е стандарт за повечето готови тавански стълби.Аз много търсих по малък размер 60/60 .(Така беше отворът в плочата.)Но не намерих на цена и модел които да ме устроива .
NORTOP предлагат същите стълби ,но за 360 лв.Е има малка разлика в изработката ......
МИП-ТС също предлагат стълби.
Съвета ми е да си намериш подходящата стълба ,да знаеш поне размерите и за да си оставиш нужният отвор.Разбиването след това не е приатно.
А готовите стълби са за отвор 60/120 .самата стълба е смалко(но незнам колко) по тясна като е предвиден необходимият луфт.
Бих качила снимки судоволствие,но нещо не мога да се спрвя прикачането .
Сега видях че питаш за по голям отвор.Нямаш никакъв проблем.В двете фирми доставят с поръчка за по голям размер.

http://www.nortop.com/catalog.php?w=1&lang=bg

http://www.miptrade.com/page.php?n=21842&SiteID=487
sandova - помощник
справих се скачването на снимките.
Ето и някои от тях:

Прикачен файл

3.jpg
монтажа с планки и болтове
3.jpg (96.71 KиБ) Видяна 7730 пъти

Прикачен файл

4.jpg
поглед кам тавана
4.jpg (92.61 KиБ) Видяна 7730 пъти

Прикачен файл

2.jpg
готовият отвор
2.jpg (35.77 KиБ) Видяна 7733 пъти

Тема "Сгъваема таванска стълба с ширина 50 см - откъде ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: