Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
Не ти трябва никакъв мултицет. Уреда се нарича контролна лампа и е много надежден /в случая по-добър от мултицет/. Както по-горе ти казаха - прекъсни някъде, където ти е удобно, захранването и там подключи една лампа. Не би трябвало да светне, което значи, че нагревателя е изгорял.
ra4o - специалист
Проблема е решен. Оказа се изгорял нагревател и мноооого разцъфнал. Метода с контролната лампа не даде резултат.
Утре ще кача снимка на нагревателя, че днес не остана време, а имам имен ден. :party:
alsted - майстор
Честит Имен Ден Рачо :prost: Наздраве и бъди здрав!
Интересно ми е все пак какво значи "не даде резултат" :?: метода с контролната лампа.
ESPACE - майстор
alsted написа:
Интересно ми е все пак какво значи "не даде резултат" :?: метода с контролната лампа.
Ами не е светнала и за него явно това е "не даде резултат" :)
ra4o - специалист
ESPACE написа:
alsted написа:
Ами не е светнала и за него явно това е "не даде резултат" :)
Точно обратното, лампата светеше с пълна сила. Затова писах, че не даде резултат. Това ме накара да търся причината евентуално в ключа, като си мислех, че може би нулата не контактува добре в ключа, но след като я извадих от него и шунтирах ключа, положението беше същото.
Като не ми останаха други възможности отидох, купих нагревател и отворих бойлера. А вътре имаше около 10 см люспи от котлен камък. Точно до това ниво е избил нагревателя.
alsted - майстор
Нещо си омотал нещата. Тази тема може би ще се чете и от други след време. Затова дай да изясним нещата.
1. Къде точно включи контролната лампа?
2. Погледна ли какво е състоянието на предпазитела?
3. Какъв ти е ключа и само нулата ли ти прекъсва, и как реши, че ако не работи той лампата ще свети на макс?
Ако не ти се занимава повече с вече решения за теб проблем, най-добре ще е да изтриеш онази част в постовете си, в която казваш, че метода не работи за да не объркваш други потребители, а аз пък ще изтрия този пост :callsign:

П.П.Какъв е цвета на котления ти камък? Червеникаво кафяв?
ra4o - специалист
1. Лампата е включих на мястото на захранващият кабел. По точно и подробно - от лустер клемата, с която се включва захранването към мрежата махнах проводника който отива до нагревателя (захранващия, този с фазата) и на негово място включих контролната лампа, единия извод на лустер клемата, другият на клемата на нагревателя. Всичко е точно, но лампата свети, а нагревателя е изгорял.
2. На предпазителя му нямаше нищо.
3. Ключ за бойлер, от тези където са една голяма бяла кутия с червено копче което свети. Моят е монтиран на стената. През него ми минава и фазата и нулата. Докато баща ми прекъсва само фазата.
4. Котленият камък беше на люспи и почти бял. Свалих целият бойлер и го измих с маркуча.
Довечера ще кача снимка на разцепеният нагревател, дано той осветли малко нещата.
alsted - майстор
По принцип-нетипичен вариант, но в крайна сметка явно може да се случи. В този случай тока затваря кръга си през водата. Би трябвало да е доста по-малък и оттам крушката да свети поне малко по-слабо. Друг вариант е при изгарянето да е станало късо към тръбичката, но тогава тока ще е достатъчно голям да изключи все пак някой предпазител.
Това е типичен пример, че ДТЗ съвсем не са за пренебрегване.
Котлен камък съм виждал само отложен по стените на съда, на люспи-чувам за първи път :?
ESPACE - майстор
Аз затова и писах по нагоре че има перфектните симптоми за цъфнал нагревател и да не се занимава с лампи дето могат да светят от големи утечки, уреди и т.н.
alsted - майстор
За разцъфтялия нагревател писах първо аз, а утечка при която свети лампа се приема за късо съединение. Виж, мултицета е с много високо съпротивление и наистина подвежда. Е това е правило и търпи изключения :wink:

Тема "Проблем с бойлер TESY" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: