• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacket - специалист
Ами не, направо са на срещуположните краища, а и тръбите са вградени в стените и няма начин сега да ги къртя.
За по-плавното покачване и спадане на температурата е ясно, ама аз не искам нощно време радиаторите да ми източват бойлера... Задължително ще му монтирам ел. вентил и ще го управлявам по някакъв начин, ще видя вече дали ще е автоматично или ръчно.
Явно обаче ще търся вече специалист да направи връзването, защото не ми се иска да се наводня от глупост... А пък в нишата, в която са скрити колекторите изобщо няма и да разбера ако има теч.
Може и някой от вариантите на kerk да стане, но ще оставя майстора вече да прецени.
2v6 - майстор
Jacket написа:
Ами не, направо са на срещуположните краища, а и тръбите са вградени в стените и няма начин сега да ги къртя.
За по-плавното покачване и спадане на температурата е ясно, ама аз не искам нощно време радиаторите да ми източват бойлера... Задължително ще му монтирам ел. вентил и ще го управлявам по някакъв начин, ще видя вече дали ще е автоматично или ръчно.
Явно обаче ще търся вече специалист да направи връзването, защото не ми се иска да се наводня от глупост... А пък в нишата, в която са скрити колекторите изобщо няма и да разбера ако има теч.
Може и някой от вариантите на kerk да стане, но ще оставя майстора вече да прецени.
На колко градуса искаш да остава бойлера след изстиване на камината :?:
Водата в бойлера ще е по-топла от температурата на изключване на помпата и няма да има "източване" към радиаторите нощно време.

При свързването към кръга на лирата не е необходимо къртене :idea: Става с разглабяне на едно съединение и сглабяне на две при колекторите.
Друг лесен вариант за свързване на серпентината на бойлера е към тръбите на разширителния съд в банята...
Jacket - специалист
Мда, имаш право за помпата, не се бях сетил, макар че при мен след като изключи първоначално при отслабване на огъня, след това през нощта се включва поне 5-6 пъти за по няколко минути, като ако огъня ми е загаснал в 2 часа, помпата се включва до към 6 часа заради жарта.
Явно начини има много, само трябва да си намеря "майстор" :)
Към разширителя доколкото знам не е много добра идея май, защото така ако реша да спра кръга от колектора (с вентил) ще си затворя системата...

П.С. програмата е готова, макар че със сигурност ще изкочи някое друго бъгче, днес се надявам да ми остане малко време да напиша едно кратко упътване. Който има желание да тества може да си набавя материалите вече :D
kuuuuuul - майстор
Ауу,ама платката май не е зглобена,този интеграл как ще го запоявам :x
а датчиците от къде се взимат?
Jacket - специалист
Мда, трябва леко ръкоделие с поялника. Не е нищо сложно де.
Аз за това казах, че това е само "сърцето" на моето устройство, аз съм си направил отделна платка с портове и куплунзи за датчиците, но за съжаление това е вътрешна разработка за фирмата, в която работя, а не е продукт за пазара.
Датчиците могат да се купят от повечето магазини за електроника. Аз специално пазарувам от Пулсатор. Там със сигурност ги има.

За да следиш две температури (водната риза и околна температура в стаята) и помпата са ти нужни следните елементи:

2бр LM35DZ температурни сензори:

http://eshop.bg/eshop3/index.php?url=/e ... _keys=myid

1бр реле за 220V. Може да е всякакво реле с бобина на 220V и поне един нормално отворен контакт. Аз използвам релета на Clion JQX-10F/3C. които се монтират на цокъл за DIN шина (много удобно ако имаш табло наблизо).

1бр резистор 10k 1/4w, който служи обиране на колебанията в измервания пин при отворена верига. Връзва се между пина на който се мери помпата и масата.

Трябва ти и адаптер 12V DC, стават тези които им се регулира волтажа и се продават навсякъде, само трябва много да се внимава да не се завърти поляритета, защото гори веднага захранващата схема на pico-то...

До довечера ще гледам и картинки да има :)
Jacket - специалист
Пуснах и новата тема
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20773
Малко набързо, защото трябва да бягам, по-натам ще добавям още неща :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Няколко общи въпроси за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: