• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
Филма, знаеш колко е трудно да подмениш радиатор с конвектор,нали?:wink:
При по-високи температури, освен че намалява ефективността на машината и компресора се амортизира по-бързо.
Между другото, виждал съм въздушна машина която си работи отлично на 65-70гр.

Денучи, :respekt: човече.
argento - напреднал
По принцип може да се получи
argento - напреднал
Кой знае колко няма да повишиш COP ,по скоро идеята е да се повиши
изходящата температура , но честно казано няма голяма полза от това,
Вече има разработки на CO2 с доста по-добри параметри от тези на фреоните.

Въпрос на 1-2 години.
denuchi - специалист
в случия за повишаване на COP не става въпрос. по мой сметки и на колеги ще падне, но колко ще падне и дали си заслужават тези 75-80 гр. аз неискам да откривам топлата вода, тя е открита аз искам само да е използвам. със съществуващата ТП в момента по сметки се доближавам до "5. въпроса опира до новата дали ще си заслужава. това е дилемата.
AntonBM - специалист
Argento, много общи отговори...
Питам те колко ще се изкара от сондажен кладенец с дебит 1,5 m³/h с Т=+10°С и получавам отговор – първо 8-9 kW, а после 11,5-12 kW. Разликата от 8 до 12kW e 50% - много е за сериозна приказка. Питал съм те как влияе температурата на вътрешният кръг на тази мощност и получих косвен отговор – променя се COP. По принцип е така и по него може да се сметне с колко се намаля разполагаемата мощност, но този отговор е много общ. При промяна (увеличаване) на Т° на топлоносителя едновременно се намалява разполагаемата топлинна мощност и се увеличава натоварването (консумацията) на компресора. Това наистина се отразява на COP-a, но той сам по себе си не е достатъчен, за да се определи реалната разполагаема топлинна мощност.
Писал си, че максималната температура на топлоносителя зависи от производителя на термопомпата? Много неточно казано! Тя не зависи от това кака се казва производителя, а от:
- принципа на действие на помпата: броя на кръговете и броя на топлообменниците (вида на топлообменниците влияе малко).
- вида на фреона
- дебита и температурата на топлоносителите вход/изход на 2-та кръга.
Не искам да се заяждам! Зададох ти въпросите за да преценя до колко може да си ми полезен. Често когато проектирам ми трябват данни за поведението на термопомпите при различни температури и дебити на топлоносителя. Тези данни трябва да се дават в диаграми или таблици, но често производителите ги пропускат. Горе и ти и аз сме писали за поведението на термопомпите, но това е общо казано – нищо конкретно. Когато трябва да се избере реална машина от каталога на някой производител идват проблемите!
Примерно: Трябва ми термопомпа 10 kW при температура на топлоносителя 50°С. Най-често производителите дават една таблица с мощности, но при температура на топлоносителя 35 или 40°С и температура на входа на външният топлообменник 8-10°С. Т.е., за да докарам 10kW при топлоносител 50°С трябва да избера по-мощна ТП, но колко по-мощна?
П.П. Често, за да „вържат гащите” проектантите се презапасяват. Аз гледам това да е колкото се може по-малко. Ето и нов въпрос: Ти как определяш мощността на термопомпата?

Denuchi, твоят въпрос не е труден. Можеш да сметнеш какъв ще е COP-a на тази система по тази формулка:
COP=1/(1/COP1+1/COP2), като COP1 и 2 са на LT и HT. Ако приемем, че COP-a на LT ти е 4,5, а на HT ти е 3,5 се получава общ COP=1,97. Ти ще решиш дали си заслужава.
argento - напреднал
AntonBM написа:
Argento, много общи отговори...
Питам те колко ще се изкара от сондажен кладенец с дебит 1,5 m³/h с Т=+10°С и получавам отговор – първо 8-9 kW, а после 11,5-12 kW. Разликата от 8 до 12kW e 50% - много е за сериозна приказка. Питал съм те как влияе температурата на вътрешният кръг на тази мощност и получих косвен отговор – променя се COP. По принцип е така и по него може да се сметне с колко се намаля разполагаемата мощност, но този отговор е много общ. При промяна (увеличаване) на Т° на топлоносителя едновременно се намалява разполагаемата топлинна мощност и се увеличава натоварването (консумацията) на компресора. Това наистина се отразява на COP-a, но той сам по себе си не е достатъчен, за да се определи реалната разполагаема топлинна мощност.
Писал си, че максималната температура на топлоносителя зависи от производителя на термопомпата? Много неточно казано! Тя не зависи от това кака се казва производителя, а от:
- принципа на действие на помпата: броя на кръговете и броя на топлообменниците (вида на топлообменниците влияе малко).
- вида на фреона
- дебита и температурата на топлоносителите вход/изход на 2-та кръга.
Не искам да се заяждам! Зададох ти въпросите за да преценя до колко може да си ми полезен. Често когато проектирам ми трябват данни за поведението на термопомпите при различни температури и дебити на топлоносителя. Тези данни трябва да се дават в диаграми или таблици, но често производителите ги пропускат. Горе и ти и аз сме писали за поведението на термопомпите, но това е общо казано – нищо конкретно. Когато трябва да се избере реална машина от каталога на някой производител идват проблемите!
Примерно: Трябва ми термопомпа 10 kW при температура на топлоносителя 50°С. Най-често производителите дават една таблица с мощности, но при температура на топлоносителя 35 или 40°С и температура на входа на външният топлообменник 8-10°С. Т.е., за да докарам 10kW при топлоносител 50°С трябва да избера по-мощна ТП, но колко по-мощна?
П.П. Често, за да „вържат гащите” проектантите се презапасяват. Аз гледам това да е колкото се може по-малко. Ето и нов въпрос: Ти как определяш мощността на термопомпата?

Denuchi, твоят въпрос не е труден. Можеш да сметнеш какъв ще е COP-a на тази система по тази формулка:
COP=1/(1/COP1+1/COP2), като COP1 и 2 са на LT и HT. Ако приемем, че COP-a на LT ти е 4,5, а на HT ти е 3,5 се получава общ COP=1,97. Ти ще решиш дали си заслужава.
ARGENTO:
1.Мисля че си сбъркал човека аз не съм отворил тази тема за да давам консултация на ПРОЕКТАНТИ безплатно,а за да помогна на хората които
си правят САМИ НЕЩАТА.
2.Ако искаш да получиш консултация от която ТИ да изкарваш пари ,трябва да си платиш.
3. Всичко казано от мен е за принципни неща , а не аз да ти решавам твоите професионални проблеми
4.Аз също не искам да се заяждам но ФОРУМА Е "НАПРАВИ САМ"
5.Ако искаш ще ти дам мой координати за ПРОФЕСИОНАЛНИ ИЗЯВИ
:wink:
fbr - майстор
А така, да си дойдем на думата. Абе няма ли модератори в този форум.
hygro - майстор
@argento, не ми е ясно, къде точно слагаш границата между взаимопомощ и платена услуга, но отбелязвам тази тема като вероятен спам... По-добре ще е тези съмнения да се разсеят, защото спамът няма да бъде толериран...
AntonBM - специалист
Argento, никога не съм искал пари от никой в този форум! Давал съм безплатни съвети на много и смея да твърдя, че съм помагал на хората.
Не виждам и как ти би могъл да ми отговориш така, че аз да почна да печеля от твоят отговор. Какво толкова можеш да ми кажеш?
Твоите отговори на всички по-горни въпроси са много общи и изобщо не си личи разбираш ли нещо от термопомпи.
Въпросът ми, е лесен и полезен за всеки, който е решил да си купи термопомпа – колко мощна трябва да е тя. Точно оразмеряване, а не презапасяване!
Ако можеш отговори, ако не спирай да даваш консултации. В отговора очаквам да има малко повече информация от общите приказки, които даваш по-горе.
П.П. От последният ти отговор лъха на желание за печалба.
Между другото, енергията която може да се черпи от кладенец с дебит 1,5 m³/h e 14 kWh при температура на водата на входа +10, а на изхода +2°С. Това е почти 2-пъти повече от твоя отговор.
ribnikolaevi - майстор
А някой има ли представа откъде могат да се вземат данни за нивото и дебита на подпочвените води в райна на София. Близо до нас има река и предполагам, че нивото няма да е повече от 5-8 метра, но дебита не знам откъде да взема. Все някоя институция трябва да е направила проучване на времето и все някъде трябва да се пазат тези данни.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: