• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
argento - напреднал
МОСВ
Министерство на околна среда и водите,
но на бул.М.Луиза
там обаче се плаща, за да ползваш архива не е много скъпо 8-10 лв.

и
ДБД
Дунавска басейнова дирекция
на Г.М.Димитров
там е голяма бюрокрация
ribnikolaevi - майстор
Ако мина на варианта с плащането, какво трябва да поискам конкретно, има ли някаква специфична терминология? И какви данни трябва аз да съм подготвил, за да е смислено ходенето ми дотам?
ribnikolaevi - майстор
А Дунавска басейнова дирекция къде точно е? Някъде около ЦИНТИ ли?
argento - напреднал
Ходил съм много пъти там ,но честно казано никога не съм намирал
пълна информация.
Архива е доста стар,там има информация къде са правени сондажи
и дълбочина ,геоложка структура но нищо повече.

На ДБД ще ти дам телефон 02/9702084
hygro - майстор
Няма такива данни. Дебитът зависи не само от геоложкия характер на района, а и от множество локални фактори, включително антропогенни, от климата, както и от конструкцията и дълбочината на сондажа. Покани някой печен стар хидрогеолог, който да оцени ситуацията на място или разпитай съседите със сондажи, ако има такива.
AntonBM - специалист
Съгласен съм с hygro, но виж дали в това няма да намериш данните, които ти трябват:
http://www.moew.government.bg/recent_do ... i_tela.pdf
hygro - майстор
Може би не се изразих правилно - проблемът е, че усреднените данни касаят целия регион, докато ribnikolaevi го е еня само за собствения му двор, за който в екстремния случай може и да важи "вода гази, жаден ходи"...

Изключително рисковано е да се прилагат усреднени данни за водните тела, без да се отчитат особеностите на конкретното място.
ribnikolaevi - майстор
Поемам риска да имам усреднените данни за моя жилищен комплекс (живея в ж.к. в София). Това е някаква отправна точка. А и доколкото имам някаква елементарна представа, целия комплекс е на сравнително равно място, наклонено леко в посока реката, а другият бряг е поне с 10 м по-висок. Тъй че не очаквам големи отклонения.
А хидрогеолог ще се вика, ако се вадят пари да се дават за термопомпа, това ще е предшестваща стъпка.
filmatoplo - майстор
Само с една дупка от сонда става ли номера вода-вода .Ама дали става така да се пусне един маркуч до дъното да завие и пак да излезе един вид серпентина или винаги трябва да се черпи водата и да се излива в канала .
denuchi - специалист
AntonBM. ще ме извиняваш ама неми беше това въпроса. не ако приемем, че е толкова, а колко ще се получи. аз имам доста сметки направени за копа на LT и HT както и на общият. интересуваше ме мнение на друг специалист с независими сметки това ми беше целта. а не да ми обесняваш колко прави две и две. ако толкова си добър за колкото се представяш сметни и дай данните. искам да направя малко сравнение кой проектант какво е сметнал. мойте колеги или примерно ти като проектант. аз лично сметки не правя аз вадя горелката няколко компресора заварям и гледам. и от там си правя изводите кога, къде, колко. и да докажа ,че не знам почти нищо досега съм изгорил един компресор и един е на път. но продължавам с опитите докато се получи това което искам или се откажа от тази идей и премина на друга.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: