• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
simeonov_74 - специалист
Ето го въпросното лепило, което е специално за огледала.

Прикачен файл

ABCD0004.JPG
ABCD0004.JPG (29.87 KиБ) Видяна 8703 пъти
lipeto - специалист
simeonov_74 написа:
Ето го въпросното лепило, което е специално за огледала.
и ще хване за гипcкартона???
zmeios - специалист
lipeto написа:
Те колегите съвсем изперкаха вече ;)

Как ще ги хващат тия огледални плочи без база директно върху картона? И какво ако картона е предварително шпаклован, или с няколко ръце латекс? Пак ли с лепило? :)

Стъкло се залепя със силикон само за да не се изсули, и да обира вибрациите, а НЕ с цел прикрепяне. Освен стъклото трябва непременно да има и носеща рамка, скара, подложка и т.н. - примерно, ако е стъкло за гардероб (както е по-горе), се лепи върху плоскост, която има степени на свобода спрямо основното тяло на гардероба (примерно вратичка, та дори и статична). Така знам аз поне -- научих го когато си правех една кажи-речи 2/3 стъклена преграда между бокса и "главния" хол.

Не знам при вас как е, но при мен (блок на около 5г.) картона има видими деформации при преходите между топъл/сух и умерен/влажен сезон. Аз не бих си правил странни експерименти със стъкло над главата си - ако лепилният слой е тънък, и един милиметър провисване на тавана ще пукне плочките - стъклото е АДСКИ крехко на опън и усукване. Който има таван от ГК, нешпаклован пълно, дето да провисва сезонно с по-малко от милиметър, да вдигне ръка. (Нещо не виждам ръце ;) )

Питащият спомена че става дума за два квадрата, аз бих си резнал малко обикновен фазер (от най-евтиния и тънкия, дето го ползват за гръбчета на масовите гардероби). Фазера хванат през картона за подлежащите профили, после дебело намазано от онова специалното лепило (понеже дървото и фазера са порести и ще дръпнат), после огледални плочки. Ако имаш и още едно-две парчета фазер същия размер, се улеснява неимоверно временната фиксация, докато лепилото засъхне напълно. Дето казаха колегите, подпираш с един телескоп и си готов. На филмчета съм гледал пустите американци имат такива телескопи специализирани да прикрепят предпазното тънко фолио към тавана, като правят вертикална завеса (примерно да пазят остатъка от къщата от прахта от шкуренето). Пусти хамериканци ;) ама да не се отклонявам.

Впрочем аз имах подобен проблем на твоя, ама не за стъкло (монтирах нещо като шкаф с едни неща отдолу на тавана), и понеже нямах достатъчно телескопи да ги натисна, ги залепих със сивото тиксо със силната фиксация (с което лепят въздуховодните хоботи), докато стегне силикона (ползвах прозрачен санитарен, щото такъв ми беше материала). Недостатъка е че това сиво тиксо е проклето, и после трябва да го дърпаш хем силно, хем внимателно, а където е било залепено на тавана, остават следи от собственото му лепило (МНОГО е силно) и трябва да се шкурнат. С телескопи за подпиране определено е по-добре ;) или ако имаш от ония регулируеми стоманени пръти за кофраж на плочи.

Друга аванта от фазера е, че около ръбовете - там където "надига" самият той и огледалото под него - се шпаклова лесно, с обикновената смес, и става трайно (или поне при мен така станаха едни преходи шпакловка / ПДЧ на стената)

П.С. Сещам се и за PVC, ей сега погледнах държачите за стъклени рафтове на холната си секция, всичко е с пластмасови "опори" където контактува стъклото, дори където целият детайл е метален. Ама коя работилница ще ти формова такова малко количество? Освен някоя рекламна агенция, в която имаш приятел :) и работят повечко с PVC табели...

П.П.С. Сега погледнах и стъклените вратички от същото място (правено е по поръчка в цех), там пък са сложили мънички стоманени плочки (от обкова) върху стъклото (хем то е едно прахово матирано...), а после има притискане метал/метал от другата "половинка" на обкова. Презюмирам че тая първата половинка обков и самото стъкло са лепени, не виждам следи от друг вид намеса.
lipeto - специалист
zmeios написа:
lipeto написа:
Питащият спомена че става дума за два квадрата, аз бих си резнал малко обикновен фазер (от най-евтиния и тънкия, дето го ползват за гръбчета на масовите гардероби). Фазера хванат през картона за подлежащите профили, после дебело намазано от онова специалното лепило (понеже дървото и фазера са порести и ще дръпнат), после огледални плочки. Ако имаш и още едно-две парчета фазер същия размер, се улеснява неимоверно временната фиксация, докато лепилото засъхне напълно. Дето казаха колегите, подпираш с един телескоп и си готов. На филмчета съм гледал пустите американци имат такива телескопи специализирани да прикрепят предпазното тънко фолио към тавана, като правят вертикална завеса (примерно да пазят остатъка от къщата от прахта от шкуренето). Пусти хамериканци ;) ама да не се отклонявам.
За шперплат ли говориш???
kalanak - напреднал
Ако щете вярвайте преди 3 години залепих огледало върху гипсокартон с размери 3 на 2 метра.Беше със специялен силикон за огледало който струваше 5 или 6 лева тубата.До сега нее паднало.Така че колега лепи със силикон и не се притеснявай.Не трябва да е ацетатен защото след време се появяват тъмни петна по огледалото
bmi - напреднал
Лепил съм огледала и стъкла със силикон по стени, врати и плоскости.
Не съм имал проблем до сега.
В къщи съм си залепил стъклени рафтове в ъгъла на банята единствено и само със силикон и съм ги натоварил с различни туби с шампоан и почистващи препарати. Седем години вече не са мръднали.
А аквариумите с по 200л. вода?
Лепи смело върху здрава, почистена и суха основа с хубав силикон, но да не е ацетатен, заради амалгамата и си гледай кефа.
dito - специалист
Каланак, на стена или на таван го залепи? Щото...
  • 1
  • 2

Тема "Лепене на огледала на таван от гипскартон???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: