• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
msm - напреднал
А какво ще използваш като източник на топлина :?:
Това на схемата "Акумулиращ съд" ли ще е 80 литровия бойлер!?!
Каква е мощността на тялото от климатика?[/quote]

Здравейте с днешна дата
Печката мие кръгла кафяфа с казанче тип чудо
Да бойлера е акумулиращ буферен съд не знам кое от двете е правилно Ще е вързан само към системата без да е вързан към водопровода и тук имам въпрос ако е без серпентина литража на системата става 100л. и нагоре другия вариант е да сложа серпентина на фланеца и тогава системата околи 20л.
1. Ако бойлера е без серпентина го свързвам последователно на топлата вода (влиза от входа за топлата горе и излиза от студения долу и продължава към климатика) на входа му два крана с които мога да го шунтирам изключвам от системата ръчно.
2 Ако е със серпентина пак същото

Тръбите ще минават горе под тавана на около 30 40 см и разширителя ще е до тавана(отворен) но денивилацията ще е около 20 30 см дали това няма да е проблем

При топлообменника преди помпата(търся си помпа втора ръка ако някой има...) кран между вход и изход за поддържане на температура в ризата.Изходите са 1 цол на топлия обезвъздушител и термометър

Ако мощноста позволява ще свържа и бойлера за топла вода по същия начин като буфера (серпентина на фланец и два крана)
Тялото е от климатик 18ка

Това е за сега ако бъркам някъде моля за корекции и предложения.
Благодаря желая здраве и успех
Mога да Ви направя въздушна риза обаче нямам снимка сега .
2v6 - майстор
msm написа:
Здравейте с днешна дата
Печката мие кръгла кафяфа с казанче тип чудо
Да бойлера е акумулиращ буферен съд не знам кое от двете е правилно Ще е вързан само към системата без да е вързан към водопровода и тук имам въпрос ако е без серпентина литража на системата става 100л. и нагоре другия вариант е да сложа серпентина на фланеца и тогава системата околи 20л.
1. Ако бойлера е без серпентина го свързвам последователно на топлата вода (влиза от входа за топлата горе и излиза от студения долу и продължава към климатика) на входа му два крана с които мога да го шунтирам изключвам от системата ръчно.
2 Ако е със серпентина пак същото

Тръбите ще минават горе под тавана на около 30 40 см и разширителя ще е до тавана(отворен) но денивилацията ще е около 20 30 см дали това няма да е проблем

При топлообменника преди помпата(търся си помпа втора ръка ако някой има...) кран между вход и изход за поддържане на температура в ризата.Изходите са 1 цол на топлия обезвъздушител и термометър

Ако мощноста позволява ще свържа и бойлера за топла вода по същия начин като буфера (серпентина на фланец и два крана)
Тялото е от климатик 18ка

Това е за сега ако бъркам някъде моля за корекции и предложения.
Щом разширителния съд е най-високата точка няма проблем.
Няма смисъл да използваш сепентина - ще има топлинни загуби. А и ще трябва допълнително пълнене с вода на бойлера...
Горе-долу се изяснява идеята ти, но възникват някои въпроси:
1. Какъв е този кран между вход и изход? Поддържането на температурата във водната риза (топлообменника) става най-лесно с управлението на помпата. Другия вариант е с добавяне на смесителен вентил.
2. Преминаването от акумулиране на топлина към използване (след угасване на печката) автоматично ли искаш да става или ръчно?
msm - напреднал
1 2
3
Последна промяна от msm на ср ное 11, 2009 6:45 pm, променено общо 1 път.
msm - напреднал

Това ли е правилния начин на свързване или обратно вход на студената и изход на топлата

Горе-долу се изяснява идеята ти, но възникват някои въпроси:
1. Какъв е този кран между вход и изход? Поддържането на температурата във водната риза (топлообменника) става най-лесно с управлението на помпата. Другия вариант е с добавяне на смесителен вентил.
2. Преминаването от акумулиране на топлина към използване (след угасване на печката) автоматично ли искаш да става или ръчно?[/quote]

1. Да наистина този кран е некоректен идеята ми беше ръчен смесителен вентил Дали е възможно?

2. Смятам рчно приемам всякакви предложения за автоматизация за това и всичко останало

При режим от акумулатора циркулацията е през ризата а тя е студена има ли лесен начин за избягване на това.
Какъв да бъде диаметъра на трбите - изхода е 1 цол къде да направя редукцията имам ли нужда от колектори и къде (възможно е в бъдеще да свържа и бойлера за топла вода серпентина на фланец но къде преди или след буфера)
Натрупаната в буфера енергия за колко време ще се изчерпи 80л да речем 75 градуса

със здраве
2v6 - майстор
msm написа:
1. Да наистина този кран е некоректен идеята ми беше ръчен смесителен вентил Дали е възможно?

2. Смятам рчно приемам всякакви предложения за автоматизация за това и всичко останало

При режим от акумулатора циркулацията е през ризата а тя е студена има ли лесен начин за избягване на това.
Какъв да бъде диаметъра на трбите - изхода е 1 цол къде да направя редукцията имам ли нужда от колектори и къде (възможно е в бъдеще да свържа и бойлера за топла вода серпентина на фланец но къде преди или след буфера)
Натрупаната в буфера енергия за колко време ще се изчерпи 80л да речем 75 градуса

със здраве
На схемата долу може да видиш един автоматичен вариант.
За да е най-добра естествената циркулация (когато помпата не работи) буфера трябва да е максимално ниско, тръбите между буфера и конвектора максимално къси.
За да се използва вътрешно тяло от климатик вместо конвектор трябва да се преработи - прави се входен и изходен колектор от по-големи тръби.

От дима на печката едва ли ще може да се отнеме повече от 2-3 кW. Може да се ползват медни тръби ф15 или ППР ф20. За проба стават ф16 с алуминиева вложка.

Ако буфера се загрее до 90 градуса с конвектор може да се отоплява добре до около 30 градуса. За 80 л вода топлината е около 5.5 kWh. Това се равнява на топлината от реотан 800 W работещ 7 часа.

Допълнителни консуматори може да си връзваш с тройници към топлата и студената вода където ти е удобно.

Топлообменника готов ли ти е? Предвидени ли са отвори за обезвъздушаване?

Прикачен файл

heat_recovery_1.GIF
На входа на помпата е хубаво да се сложи филтър. Добре е помпата да се включва от контактен термостат, при температура на изход на топлообменника над 70 градуса.
За смесителен термостат може да се използва от ДВГ (да поддържа 80-90 градуса).
Първоначално,
heat_recovery_1.GIF (6.76 KиБ) Видяна 5899 пъти
msm - напреднал
За да се използва вътрешно тяло от климатик вместо конвектор трябва да се преработи - прави се входен и изходен колектор от по-големи тръби.

От дима на печката едва ли ще може да се отнеме повече от 2-3 кW. Може да се ползват медни тръби ф15 или ППР ф20. За проба стават ф16 с алуминиева вложка.

Топлообменника готов ли ти е? Предвидени ли са отвори за обезвъздушаване?[/quote]

Здравейте
Могат ли колекторите да са на 1м от тякото и какъв да е диаметъра на тръбите за тях и колко да са дълги
Мога до буфера(бойлер) около 5-6м да сложа максимално големи тръби(изхода на ризата е 1цол) буфера е в банята там ще е и разширителния съд от там до тялото конвектора е един метър медни тръби(те са си с тялото) В банята там откъдето тръгват медните трби мога да сложа колектори но какви?

Топлообменника е почти готов остава само входа към печката и изхода към комина Ризата има само два отвора 1цол един отгоре и един отдолу по диагонал кде ртябва да има обезвздушители
1. аз смятам от изхода два тройника един след друг вертикално - на първия термометър на втория изход към щранга за банята(буфера) и най горе обезвъздушител автоматичен
2. на входа помпата преди и след нея кранове при смяна на помпата да не се източва системата и преди нея смесителен вентин (ДВГ)

Ако е необходимо нещо друго или съм объркал нещо моля да ме поправите
Благодаря
filmatoplo - майстор
Скоро правих една инсталация с буфер - само с 2 отвора , когато се зарежда от котела с помпата на малкия кръг горещата вода му влиза отгоре до достигане на 65 градуса в него , а когато се използва при включване на помпа към комвекторите се обръща посоката като се черпи от горната му страна и долу му влиза обратната вода от конвекторите малка част другата влиза в котела .Така буфера падне ли под 60 градуса помпата към конвекторите спира за 2 минути докато дозареди буфера пак до 65 гр и така .
2v6 - майстор
msm написа:
Здравейте
Могат ли колекторите да са на 1м от тякото и какъв да е диаметъра на тръбите за тях и колко да са дълги
Мога до буфера(бойлер) около 5-6м да сложа максимално големи тръби(изхода на ризата е 1цол) буфера е в банята там ще е и разширителния съд от там до тялото конвектора е един метър медни тръби(те са си с тялото) В банята там откъдето тръгват медните трби мога да сложа колектори но какви?

Топлообменника е почти готов остава само входа към печката и изхода към комина Ризата има само два отвора 1цол един отгоре и един отдолу по диагонал кде ртябва да има обезвздушители
1. аз смятам от изхода два тройника един след друг вертикално - на първия термометър на втория изход към щранга за банята(буфера) и най горе обезвъздушител автоматичен
2. на входа помпата преди и след нея кранове при смяна на помпата да не се източва системата и преди нея смесителен вентин (ДВГ)

Ако е необходимо нещо друго или съм объркал нещо моля да ме поправите
Благодаря
Щом няма обезвъздушител на топлообменника с тройник на изхода ще стане.
Ако смесителния вентил е преди помпата не е необходим обезвъздушител на изхода на топлообменника - тръбата от изхода на топлообменника нали ще отива към разширителя. Там ще излиза въздуха.
Смяна на помпата ще правиш почти никога, докато източване и пълнене доста често :wink:

Какви тръби излизат от тялото?
Добавяне на колектори става като се изрежат тънките тръбички от тялото и вътре в него от двете страни се монтират колектори (примерно ф18 ). Към тях поотделно се запояват успоредните тънки тръбички на тялото. Ако дадеш снимки на питата на тялото от двете страни ще стане по-ясно.

Какъв е разширителения съд?
Как ще бъде монтиран бойлера?

Прикачен файл

untitled.GIF
Поддържане на постоянна минимална температура на вход на топлообменника (водна риза). Изходящата вода към инсталацията е с по-висока температура от тази на термостатичния вентил!
untitled.GIF (7.38 KиБ) Видяна 5806 пъти
msm - напреднал
2v6 написа:
Какъв е разширителения съд?
Как ще бъде монтиран бойлера?
Здравейте
Разширителния съд ще е самоделен с общ обем около 20 литра като единия отвор(към топлата вода)ще е някъде по средата на височината на съда обема над отвора около 10 литра другия отвор малко под него към студената. Отгоре съда е отворен и е почти до тавана . Точно до него малко по ниско ще бъде бойлера но разцтоянието от най високата точка на бойлера(нивото на водата) до входа на разширителя не може да е много максимум от 5 до 10см. денивилация толкова е и от тръбите (хоризонталния път от ризата до отоплителя) Не знам дали е достатъчно но повече не може. Бойлера е обикновен 80л. и изводите му са отдолу. Смятам топлата вода да влиза през едната тръба и да излиза през другата последователно а не паралелно - на двете тръби ако бъркам поправете ме. Ще опитам да дам схема но ми е трудно а със снимките - невъзможно. С два крана искам ръчно да изключвам бойлера от системата. Не ми е ясно как ще работи при изгасена печка само от акумулатора термовентила няма ли да ограничи циркулацията само около ризата (малкия кръг) и през тялото и акумулатора да няма циркулация моля ви да ми обясните как става .

Прикачен файл

untitled_1414.gif
untitled_1414.gif (7.99 KиБ) Видяна 5761 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Тръбен топлообменник" | Включи се в дискусията: