Много интересна и все по-често дискутирана тема.
desss - специалист
Купихме апартамента с паркет в спалните, от оня жълтеникавия, който добре знаем всички. Парите за ремонта попривършиха, докато стигнем до спалните, а и времето вече ни притискаше, та там набързо извикахме някакъв майстор по обява, изцикли и лакира за два дни, и се приключи. Добре, ама след година и половина, лака на места въобще го няма. Например където синът ми си мести напред-назад стола пред компютъра.
Та, въпросът ми е мога ли да лакирам с някакъв по-издръжлив лак директно върху стария, или пак трябва да викам някой да го маха. И друго - има ли различни цветове лак, че това жълтото адски ме дразни.
Или направо да редя ламинат, че ми писна :|
iveliks - специалист
Това с ламината е най-лесно ама защо ще затвориш истинското дърво с това нещо което след години ще изхвърлиш, докато паркета циклиш и лакираш и е ново. Относно лаковете и полиуретановите са издръжливи но имай вредвид ,че все пак като е подложено на голяма експлоатация се съсипват и те.За лак с оцветител нанесен върху друг лак незнам дали ще се получи , но за мен не става
dito - специалист
Избягвам да пиша за неща, от които не разбирам почти нищо, но след толкова ругатни по адрес на ламината не мога да не взема отношение.
Казваш, че след изцикляне и лакиране е нов? Да, така е, но:
1. Парите за две цикленета и лакирания са колкото за един ламинат.
2. Неудобствата - прахът и миризмата на лак. Няколко дни не можеш да ползваш стаята, а един месец не можеш да седнеш на стол с колелца, защото лакът не е придобил твърдостта си и остават следи.
3. паркетът е същият след цикленето/лакирането, докато с ламината можеш да си обновиш визията.

Не че искам да поставя под съмнение достойнствата на един хубав паркет. Просто нека не абсолютизираме толкова - "естественият е винаги хубав, ламинатът е винаги лош". Преди 2 години в едната стая пренаредих и изциклих стар буков паркет, в другата сложих ламинат. Съжалявам, че направо не изхвърлих буковия, който сега скърца, надраскан е и има фуги. Ламинатът няма никакво износване, разскърцване и т.н. Малко по-студена е самата повърхност (което няма отношение към топлоизолацията на стаята) и когато си с по-твърда подметка на чехлите, леко тракат по него. Според мен това са му единствените недостатъци в сравнение с евтиния естествен паркет. "Евтин" спрямо другите естествени паркети :)
Ясно е, че идеално решение няма.
begemot1 - специалист
dito написа:
Казваш, че след изцикляне и лакиране е нов? Да, така е, но:
1. Парите за две цикленета и лакирания са колкото за един ламинат.
2. Неудобствата - прахът и миризмата на лак. Няколко дни не можеш да ползваш стаята, а един месец не можеш да седнеш на стол с колелца, защото лакът не е придобил твърдостта си и остават следи.
3. паркетът е същият след цикленето/лакирането, докато с ламината можеш да си обновиш визията.

1 НЕ можеш да сравниш Дърво - ест паркет с БУКЛУК - от каквото се прави ламината!!!
2 Защо има АЛЕРГИИ с ламината???
Пренареждал съм 40 - годишен паркет , отдолу 1 кофа прах за 20 кв,
Пренареждал съм и 5 - годишен масив , отдолу 5 кофи прах за 15кв!!!
Зависи от замаската и от ....домакинята.
3 Байц + лак на масив и няма да кажеш какво е дървото :wink:
визията е сменена!!!!!!!
-----------------------------------------------------------
на 35 год съм . Баща ми беше ПАРКЕТЧИЯ , по паркета лазих от 7 клас , пари за море :!: :roll:
Ламината е лесен , за работа и толкоз!
Работих в магазин ХХХХХХХХХХ Безплатния монтаж беше за норматив - правил съм 5 адреса на ден .Знаеш ли ламината на колко идва в БГ ?
И колко простотий съм правил :?
В магазина клиента вика "Малко ми е крива основата"- Значи е като Хималаите
Продавача за да продаде вика " А нищо"
И като отидеш на монтаж - знаеш ли какво става - Скандал
И виновния е .Майстора :shock: :shock: ................
Ядосвам се , ама за какво?
Всеки има право на избор! - и последствия въпроса е да се помага на тези който не са ориентирани .и здравомислещи!
Надявам се да няма засегнати от поста.
ПП Последната простотия която видях беше ламинат 9мм - двоен клик с шумоизалация отдолу,размер XL-45 евро на квадрат внесен от Италия --------Като си изгасих цигарата :prayer: остана черно прогорено петно :roll:
desss - специалист
колега бегемот, явно си в час - препоръчай ми някакъв лак или байц, каквото трябва, че нищо не разбирам :) и кажи тоя стария лак трябва ли да се маха, или мога да мацам върху него?
begemot1 - специалист
:!: Двукомпонентен полиуретанов - за мен е истинския лак
:!: Баиц - Левис Сикенс - 25.00лв по спомен от преди години

Лично мнение
desss - специалист
ама и с двете ли се маже? кое след кое? колко ръце? за старият лак нищо не каза?
ако може напиши ми стъпка по стъпка, все едно влизаш в нечия стая и започваш да я правиш

п.п. а я ми кажете, едно изваждане и и пренареждане на паркета колко време ще отнеме, щото сякаш цветът не ме дразни толкоз, колкото подредбата на рибя кост ли как се казва http://www.parket.bg/images/gallery/gal ... parket.jpg :roll:
dito - специалист
Въпреки че си паркетаджия и си крайно пристрастен...
begemot1 написа:
1 НЕ можеш да сравниш Дърво - ест паркет с БУКЛУК - от каквото се прави ламината!!!
Пак повтарям - нека не изказваме крайни мнения. Защото субективното ми мнение е, че в определени случаи ламинатът е по-доброто решение. Освен ако не ми предложиш естествен паркет дебел 1 см за стаята, която сега ще редя.
begemot1 написа:
2 Защо има АЛЕРГИИ с ламината???
Сериозно ли питаш :? Интересувал ли си се какво има в двукомпонентния ПУ лак, какви точно вредни вещества излъчва и каква е разликата например с водоразтворимия и т.н.? Аз съм, защото жена ми беше бременна, когато лакирах дневната. Наистина не го сравнявай с нещо доста по-инертно като ламината. Да не говорим пък за алергии - за тях обвинявай смога на Орлов мост и анаболните пилета, които ядем. И между другото - всичките ти мебели (включително и вратите) ли са от масивна дървесина или имаш и ПДЧ? Не че за мен има особена разлика между лака и ламинираната повърхност, просто ти давам пример колко безпочвени са ти убежденията...
begemot1 написа:
Като си изгасих цигарата :prayer: остана черно прогорено петно :roll:

А какво ще стане, ако си загасиш цигарата върху естествен паркет за 90 евро квадрата?
Последна промяна от dito на съб ное 14, 2009 7:38 pm, променено общо 1 път.
dito - специалист
Не искам да убеждавам никого в нищо. Просто изписах една камара глупости, вместо просто да попитам - блондинките или брюнетките са по-красиви? Надявам се, че сега разбираш какво имах предвид.

Дессс, каквото и да решиш, ако извадиш за пренареждане паркета и просто слагаш нов, много добре провери как ти е замазката. На 100% съм съгласен с колегата горе - крива ли е, каквото и да сложиш, все ще имаш проблеми. Лично изпробвано :lol:
desss - специалист
е аз нямам проблеми с паркета. освен цвета, който ме дразни. и обеления лак. и ако някой ми отговори на въпросите ще съм много благодарна. щото спора за и против ламината и паркета не ми помага

Тема "Лакиране на паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: