• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
АЛФ - напреднал
pipbel, честито и от мен, и със здраве да я ползвате! :) И да те помоля нещо: ако имаш "епизод 1"- дай координати, защото и мен ме чака такъв епизод. :-D Успех!
pipbel - майстор
ако имаш "епизод 1"- дай координати, защото и мен ме чака такъв епизод
АЛФ ето ти две препратки към по-ранни етапи от одисеята.
Дано да са ти полезни
Цените сега са други, по-добри, криза е.
Сега му е майката да строиш.

http://forum.imoti.net/read.php?17,7580 ... #msg-78228

http://forum.imoti.net/read.php?17,121052,page=2
АЛФ - напреднал
pipbel написа:
ако имаш "епизод 1"- дай координати, защото и мен ме чака такъв епизод
АЛФ ето ти две препратки към по-ранни етапи от одисеята.
Дано да са ти полезни
Цените сега са други, по-добри, криза е.
Сега му е майката да строиш.

http://forum.imoti.net/read.php?17,7580 ... #msg-78228

http://forum.imoti.net/read.php?17,121052,page=2
Благодаря ти, и успех!
pipbel - майстор
[quote]Еми аз май ще се отказвам от първоначалните си планове за Дайкин Уруру Сарарата в дневната. Много скъпа бе - 3200лв без монтажа.
За 1000 лв по-малко ще сложа 13-ка Тошиба Дайсекай
Марка: Климатици TOSHIBA Япония
Модел: RAS-B13SKVP-E/RAS-B13SAVP-E Super DaiSeiKai
Категория: Хиперинвертор
Охлаждане: 0,6-3,5-4,5kW/конс.0,85kW
Отопление: 0,6-4,2-6,9kW/конс.0,95kW
СОР: 4,42 клас А/А
Квадратура: 25-35 кв.м.
Цена: 2250 лв.
Със спестените пари (даже и ще останат за почерпка)съм намислил да си обзаведа дневната с рекуператор Lossnay на Мишубиши. Ето това напримерс капацитет от 65 до 105 м3 на час ми е предостатъчно за дневната (80м3). Дори се замислям дали да не сложа едно и в детската.Някъде адаша Petyr беше изчислил че се изплащат за 6-7 години.
http://www.orionairsales.co.uk/mitsubis ... -462-p.asp

На самата детска както съм си решил отпреди ще сложа по-малката Тошиба, тая дето я имаш ти и си много доволен от нея.
Климатици TOSHIBA Япония
Модел: RAS-B10SKVP-E/RAS-B10SAVP-E Super DaiSeiKai
Категория: Хиперинвертор
Охлаждане: 0,5-2,5-3,5kW/конс.0,49kW
Отопление: 0,6-3,2-6,1kW/конс.0,63kW
СОР: 5,08 клас А/А
Квадратура: 15-25 кв.м.
Цена: 1890 лв. [/quote]

Това бяха намеренията ми преди 4 месеца в раздела за климатици и вентилация.
Една част бе реализирана днес следобед.Климатика в детската е вече монтиран.
Специални благодарности на ЕDI че ми помогна много за oриентацията в тази област.

Само 1 нещо малко ме дразни, жената е можела да ги накара да центрират малко по-добре вътрешното тяло на стената, би изглеждало по-естетично. Ама явно е искала колкото може по малко да се вижда изходната тръба.

Има и още нещо дето лекичко ме притеснява - от външното тяло до вътрешното като гледам на снимките има-няма и 50 см.
Това би ли било проблем ? :?
За дължината знам, но има ли и обратен стандарт, тоест най-къс допустим тръбен път (или нещо подобно)....

Прикачен файл

Resize of SS851705.JPG
Resize of SS851705.JPG (61.36 KиБ) Видяна 5613 пъти

Прикачен файл

Resize of SS851707.JPG
Resize of SS851707.JPG (71.46 KиБ) Видяна 5613 пъти
EDI - майстор
Айде, честито.Машината е прекрасна.Даже гледам на снимката вече я ползваш.В сервизното на SAVP-E, каквато ти е машината принципно дават минимална дължина 2 метра на тръбния път, но не е болка за умирачка.Евентуално може да се чува шум от "преливане" на фреона при старт и стоп на компресора, но не винаги става така.Тази машина е с ниско минимално топлоотдаване/става въпрос за 10-ката/ 600 вата и компресора почти няма да изключва.Все пак започни да използваш машината и тя сама ще си каже.Моята 10SAVP-E е монтирана също в стяята на малкия.Разкошна машина е, никакви проблеми, при никакви температури.Само за пример, при -15 градуса има максимално топлоотдаване 3 КВ.За разположението на вътрешното, просто обърни перата към средата на стаята.Тази машина има много добри по размер клапи и много добре и точно отклоняват въздушния поток.
Докторе поздравления, да си жив и здрав!
Не бях влизал влизал няколко месеца тук, а толко новости, браво!
Къщата ти е станала хубава, а ентусиамът ти е просто заразителен.
Съвсем добронамерено ти "завиждам", аз съм още много далеч от това.

Аз вече положих изравнителните замазки и приключих с гипсовите шпакловки, но дограмата оставих за напролет за да съхне. Първоначално смятах напролет първо да сложа дограмата и да продължа с външната ТИ и мазане, но сега си мисля дали да не отложа мазането за по-късен етап а да свърша с довършителните работи вътре защото искам да се нанесем наесен???
Много те моля, сега когато вече си привършил с ТИ и мазане би ли дал малко информация (калкулация) какво си правил и каква цена ти идва на м2.
Колкото до зел. градина имам само една забележка, почвата изглежда много калпава, като строителен отпадак, поръчай да ти докарат няколко самосвала хумус, сложи гюбре, мн. гюбре.

Хайде със здраве!
pipbel - майстор
Bune под "мазане" предполагам имаш предвид финишна мазилка след полагане на ТИ, нали... :?
Отговора е на предната страница, 44лв/м2 ми излезе
Май повечко си препускал през снимките отколкото през текстовете:-D
Там съм обяснил и какво включва системата ми за ТИ.
Съвет от мене - в никакъв случай не бързай с външната ТИ. Концентрирай се вътре с довършителните работи, нека всичко си изсъхне добре
Зеленчуковата градина (оранжерия) за в бъдеще ще е само 40 м2, всичко останало ще е райграс и други салтанати за релакс.
А райграса си расте добре, в началото бе рехав, ама вече бива.
Така че не виждам нужда и от 1/2 самосвал хумус, камо ли няколко :)

Прикачен файл

SS851684_600x450.jpg
SS851684_600x450.jpg (44.62 KиБ) Видяна 6536 пъти
pipbel - майстор
И аз строя на морето просто от интерес колко излиза на квадрат всичко?
Моя излезе около 210 лв. на кв. в Несебър дали е добре?, строях с фирма.
Пускам това си мнение в моята тема да не спамя в съседната на единак и понеже малко почват да ме нервят такива питания (които никак не са малко)

Не може да се сравняват несравними неща.
Много зависи от проекта (функционалността), материалите, разходите за труд, местоположението, инфраструктура около обекта, дали е вила/къща/хотел и прочие куп други условности.
И все пак някакви бегли груби аналогии може да се правят, НО само до края на т.н. груб строеж (гола тухла и покрив, без дограма дори).
Оттам нататък (довършителните работи) са абсолютни несравними.
Всичко зависи от джоба и вкуса на инвеститора ако щете. Има 2 има и 200.
Единия ще си сложи ламинат за 12 лв, другия масив за 150 и т.н.
А дори и грубия строеж според мен не е правилно да се пита/казва за цена на м2, а много по-удачно е да се говори за такава на м3 изполваема чиста жилищна площ.
Тоест ч.ж.п. в м3 по вътрешните очертания на стаите, които се обитават и използват, което изключва априори всякакви антрета, стълбища,тераси,коридори, бани, килери, общи части и други каквито се сетите обслужващи площи. Те затова и се наричат обслужващи.
Защото иначе какво се получава - отивате например да огледате едностаен от 50 м2 с примамлива цена (да кажем за Варна) от 25 000 Евро и се оказва че всъщност имате 1 стая 15м2 висока 2.40 (=36м3), демек 700 Е/м3, вместо подвеждащите 500 Е/м2. Аааа, не, сори :evil:
При мен конкретно са 430 м3 ч.ж.п. по горните критерии (340м3 жилищни+90м3 за търговска цел) като на груб строеж ми излезе 205 лв/м3 ч.ж.п. (2007 и 2008 г.)
Сега може (и трябва) по-евтино да е, криза е...
Това е.
Прощавай Докторе, навярно ти е писнало вече ама и аз май не съм задал въпросът си правилно. Приятно е да гледам фотограгийте, но и писанията чета с интерес, отговор обаче в предишната страница не намирам затуй и питам: колко общо ти излезе кв.м. с всички хастари, ТИ, лепила, мрежи, мазилка за да стане всико това което виждаме на фотото?

Колкото до градината, ти си знаеш аз само изразих мнение.

Хайде лека,
pipbel - майстор
ама и аз май не съм задал въпросът си правилно
Ама и аз пак не мога да те разбера много добре кое по-конкретно имаш предвид :-D :?
1. за отвън или отвътре питаш или общо ?
1. Кое фото/фотата имаш предвид ?

Хастара отвън бе правен на 2 етапа (последния преди година) и по спомени цената идваше на около 14-15 лв/м2 (труд+материали)
ТИ с/ма която си избрах и сложих вече потретвам че ми излезе 44лв/м2 - така че общо 58-59 лв/м2 ги смятай отвън дотук (цоклите не са готови още)

Ако става дума за така наречения БДС стандарт на какъвто фирмите масово продават жилища (тоест вътре и вън като на прикачените снимки), калкулацията ми грубо показва около 590 лв/м2 РЗП по проект или 330 лв/м3 ч.ж.п. както споменах в предния пост че смятам за по-правилно.

Прикачен файл

SS851613_640x480.jpg
SS851613_640x480.jpg (26.81 KиБ) Видяна 6450 пъти

Прикачен файл

Resize of SS850224 (2).jpg
Resize of SS850224 (2).jpg (18.72 KиБ) Видяна 6450 пъти

Прикачен файл

Resize of SS850389.jpg
Resize of SS850389.jpg (65.21 KиБ) Видяна 6450 пъти

Прикачен файл

Resize of SS850514.jpg
Resize of SS850514.jpg (58 KиБ) Видяна 6450 пъти