Много интересна и все по-често дискутирана тема.
dito - специалист
Нали каза, че и подреждането на рибя кост те дразни? За 2-3 дни ще ти го пренаредят.
Освен това, относно спора за ламината, по-горе беше питала дали да не редиш направо ламинат? Май си в голяма чуденка :)
desss - специалист
исках да кажа, че не скърца. с коментирането на замазката мислех че това имате предвид. а ламинат имам в хола, наясно съм със за и против. ама ако наредя сега в спалните, ше трябва да режа вратите предполагам, щото нивото ще се вдигне доста. сложно ми се вижда. пренареждане и лакиране ще ми отнеме поне седмица, значи и то отпада засега като вариант.

тогава въпросите ми оттук-насетне се свеждат вече само до лакирането - трябва ли да махам стария лак? и трябва ли байц, или само лак, колко ръце и прочие :)
dito - специалист
Така като гледам снимката, със сигурност трябва да се махне стария лак. Викаш си хора да ти го изциклят, не струва скъпо и става за 1 ден. Малко или много, прахолякът е проблем, но все пак... После паркетаджията ще ти запълни фугите със смес от дървесните частици от цикленето и специална смола и си готова за лакирането. Щом не скърца и няма големи фуги - супер. Относно байца, за който спомена Бегемот - с него можеш да промениш цвета на паркета преди да се положи лака, но съм чувал, че не е траен. Не мога да потвърдя, тук трябва да каже някой, който разбира. Относно лака - трябват ти 3-4 ръце, по една на ден, после смрад с дни... това не можеш да го избегнеш, но поне резултатът ще ти хареса. Няма да си давам некомпетентното мнение какъв да сложиш, само исках да те подготвя за колко време стават операциите и колко смърди :)
desss - специалист
паркета на снимката не е моя :)
моя е в доста добро състояние /преди две години е циклен и фугите са запълвани/, но както казах, на места лака е поизтъркан. поне от отговора ти ми стана ясно, че байца не е задължителен. ще потърся такъв полиуретанов лак, и ще пробвам да го лакирам 1-2 ръце.
а с какво се лакира, има ли някакви специални четки?
dito - специалист
Е, ако няма да махаш стария лак, със сигурност байцът отпада - той се нанася директно върху дърво.
desss написа:
ще потърся такъв полиуретанов лак, и ще пробвам да го лакирам 1-2 ръце.
Вероятно повечето паркетаджии ще ти кажат, че не е хубаво върху съмнителен лак да полагаш друг, особено по-скъпичък :), а и не е ясно дали ще хване толкова добре върху стара основа. За да не те объркам, хубаво е да чуеш мнение от някой, който наистина разбира[/quote]
desss написа:
а с какво се лакира, има ли някакви специални четки?
Има едни тънки валячета, 2-3 см в диаметър, с които можеш да боядисваш/лакираш по-бързо за да не ти засъхва. Също така, по-равномерно се разнася лака, а и не оставят косми. Ако все пак си решила да си вземеш четка, гледай да е с мек косъм.

Успех!
desss - специалист
dito написа:
Вероятно повечето паркетаджии ще ти кажат, че не е хубаво върху съмнителен лак да полагаш друг, особено по-скъпичък :), а и не е ясно дали ще хване толкова добре върху стара основа.
защо, какво може да се случи?
EDI - майстор
Ако лаковете са на различна основа или на различни производители, може да стане на сурвакница - новия ще надигне и разроши стария, независимо, че е изсъхнал отдавна.У дома замалко да направя подобна грешка, добре, че пробвах на парче дърво.
desss - специалист
въъъ :? е аз откъде да знам тоя "майстор" какъв лак е ползвал пфуууу
ми освен да пробвам да мацна на малка повърхност в някой ъгъл, дет няма да се вижда, дори и да стане мазало :roll:
бтв днес в магазина имаше и някакъв лак на водна основа, дето не миришел, и засъхвал за 12 часа. някакви отзиви?
dito - специалист
Направих грешката да лакирам дневната с някакъв (макар и не водоразтворим), който нямаше да смърди като ПУ и уж нямаше да бъде толкова вреден за жена ми, но се оказа доста мек. Повърхността се драска доста лесно :| Вече съм си казал - без експерименти...

Между другото - затова ти е изтрит лака на места - защото старият не е бил достатъчно твърд. Задължително направи проба, както казваш, за да видиш дали ще хване добре върху него.

И пропуснах (не че няма да се сетиш, но за всеки случай) - като лакираш и затвориш вратата, сложи от външната страна един парцал да запуши фугата на прага. Ще осмърди другите стаи значително по-малко.
desss - специалист
ясно, купувам тогава двукомпонентен полиуретанов, първо проба в ъгъла, ако няма проблеми лакирам навсякъде. обаче това ще стане по нова година, когато ще отсъстваме поне седмица, и ще има време да се отмирише.

благодаря на всички за отговорите :)

Тема "Лакиране на паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: