Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
klambrev - специалист
датчикът ще е на меден прът в последното неотопляемо ребро на радиатора. т.е. ще мери вътрешната температура на радиатора.
Милен - майстор
На оригиналния датчика е заврян вътре в ребрата и стига до средата на радиатора.
lz1wvm - специалист
Точно това ШИМ регулиране искам да позлвам, да не е на принципа он/офф, а да се регилира мощноста посредством периода на фазата.
Тук няма фазов регулатор.Симистора се управлява импулсно.И регулирането не е чак толкова "меко" както пише.Симистора или е отпушен или запушен.Но както и да е-може да пробваш с по мощен.Може и да си калайдисаш силовите пътечки и да си смениш пластмасовите клеми.2 киловата не е малка мощност за тази платчица.Но щом си решил-пробвай. :)
rettere - специалист
ти сигурен ли си ,че щракането е от регулатора а не от истиване на ламарините...я върти на ръка регулатора и го чуй как цъка...ако е от него значи контакта му е добър какво по-добро :)
нашия при затопляне и най-вече при истиване яко му се наместват ламарините и от там чукането...ако не съм прав-сори...
Spokoiniq - майстор
Като малък ходех на ски в една станция на Боровец, и като изключим няколкото калорифера по големите зали всичко се топлеше на Смядово.На загряване и отгряване щракат ребрата, а не термостата, за това си залагам главата.
klambrev - специалист
Пукането от загряване и изтиване се чува но то е доста по тихо от момента в който включва нагревателя, със сигорност е от него зашото в този момент премигват лампите и после обратното почват да светят повече.
Сега реших да сложа схемата преди контактора, от една страна той да остане като термозащита. Само че ще трябва да го нагрявам една идея по-малко от тази на която изключва контактора.
Милен - майстор
чакай малко какъв е тоя контактор :-D Той лопа щото е стар и замърсен. Сложи си един терморегулатор за които ти дадох линк и няма да има хлопане.
rettere - специалист
Сега реших да сложа схемата преди контактора, от една страна той да остане като термозащита.
той Милен те пита за контактор ама кой да чете...
как контактора ще остане за термозащита ти си знаеш...
Според мен си въстанови оригиналната схема,ако не знаеш как извикай някой.Първо пробвай твоя терморегулатор - тогава купувай друг...

Поздрави
lz1wvm - специалист
klambrev ако наистина искаш да си ремонтираш радиатора.Отвори го и начертай схемата във форума.Все ще се намери някакво решение.
klambrev - специалист
Днес опитах най-елемнтарното решение за да намаля мощноста на половина с един мощен диод. Работи през цялото време и достига малко преди температурата на която изключва терморегулатора, т.е. не се чува включването и изключването.
Има обаче проблем, явно заради това че товари само половината период, всички трансформатори които имам почнаха да бучат. Лампите със нажежаема жичка се забелязва как трептят.
Диода който ми беше под ръка е този 259a9208pxcr

Тема "Съвременно управление на стар маслен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: