• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
gecata82 - специалист
здравейте. рутера ми е D-link но нещо не мога да си го заключа, има ли някои които да ми помогне в това начинание.
velsi - Почетен майстор
D-link кой модел? А логваш ли се в него?
ArturDent - Почти Безобиден
Абе като лаик да питам, к'во значи да "заключиш" рутера?
naB4o - специалист
Да му сложиш парола, че съседите ти да не могат да ти крадат от нета :)

Влизаш в него и търсиш поле секюрити или там нещо свързано с пароли, само гледай да не объркаш паролата на мрежата, с тази на самия рутер, че наистина да го заключиш.
А кой е казал че рутера е wireless ? И не е парола а WAP key.

Намери някой сейф и го заключи :butthead:
Wishmaster-ruse - специалист
Достатъчно е даже да се изгавриш със тях оставяш го отключен, забраняваш безжично да не могат да правят настройки за да не го хакнат и си правиш настройката да те допуска по MAC адрес и ще им е гадно понеже ще допуска само посочения му МАС адрес както е отключен. :-D
ribnikolaevi - майстор
Wishmaster-ruse написа:
Достатъчно е даже да се изгавриш със тях оставяш го отключен, забраняваш безжично да не могат да правят настройки за да не го хакнат и си правиш настройката да те допуска по MAC адрес и ще им е гадно понеже ще допуска само посочения му МАС адрес както е отключен. :-D
Може ли да обясниш по-ясно това, като на неспециалисти по компютрите?
Освен IP4 адреса който имаш или ти се "дава", можеш да имаш IP6, IPX/SPX, NetBIOS адрес. Освен всичките тези всяко мрежово устройство има и тъй-наречения MAC, адрес - като фабричен уникален номер, например такъв 00:24:7E:2D:36:55. Този адрес е най-важният защото на ниско ниво по този идентификатор се знае кои данни къде отиват.

Идеята е че мрежата wireless мрежата остава "отключена", но в нея комуникират само потребителите чиито MAC адреси са добавени в "добрите". Другите само си мислят, че са вътре в мрежата, но де факто нищо не могат да правят. По този начин се защитават и част от мрежите които са с кабел.
Голяма част от интернет доставчиците правчт такава защита "този потребител може да влиза само от компютър с такъв MAC адрес".

Надявам се да си разбрал, а разбирачите да не се заяждат, опитвам се да го обясня просто.

Кажи какъв ти е рутера, за подробности.

Сетих се за едно сравнение: IP адреса (с който се виждаш в интернет), е нещо като регистрационния номер на автомобила, а MAC адреса е като номера на шаси/двигател.
Катаджията (рутера), пуска да карат само тези чиито номер на шаси/двигател е от "добрите". Другите дори да влязат на "пистата" , не могат да се състезават.

П.П. Винаги съм обичал сравненията на PC с автомобили.
Ето и едно от любимите ми: Като си купиш автомобил, някой учи ли те да го караш? Като си блъснеш автомобила, продавача прави ли го безплатно?
  • 1
  • 2

Тема "как да си заключа рутера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: