Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
kons - напреднал
Здравейте,

Вкарах си голям автогол с холната маса.
Първо да се оплача от фирмата производител, а именно "Мебели Станков". Не съм доволен от масата, защото според мен не беше обработена добре откъм износоустойчивост, в резултат на което се наложи да я лакирам ( а не ми се коментира и цената, най-малкото заради което масата трябваше да е без забележки откъдето и да я погледнеш ама .. ). Оригиналното покритие е някаква боя/байц, пръскана с пистолет, върху която нямаше нищо друго. В резултат на което започнаха да се обособяват местата където е седяла/ползвана мишката на компютъра, мазни петна и т.н. Дори при опит за измиване с мека кърпичка и малко сапун не даваха резултат. Отделно се надираше от най-малкото, с две думи стрес да НЕ направиш нещо на масичката !

Та в един момент реших да я лакирам. Купух от Бриколаж един лак полу-мат, с който нямах проблем и го нанесах читаво, като не си личаха четки и наслоявания, но масата стана почти огледална, а оригиналния и вид беше пълен мат, като страниците на гарнитурата.

Отидох отново в магазина, и купих лак пълен мат на Levis, като без разреждане ( заради упътването и съвета на продавача ), го нанесох. Резултата беше че си личаха следите от четката ( доста е гъстичък ) и в края на масата остана по-дебел слой лак.

В крайна сметка вчера на масата и ударих един шлайф ( виброшлайф ), първо с шкурка 600, после с 1000, като матовото покритие падна, и светна долния слой лак ( полу-мат-а ) и масата пак стана огледална.

След което ударих две ръце с разреден лак мат, но при този варянт, четките си личат още повече.

Вече нямам идея с какво мат покритие да я мина, или как да я мина с този мат лак на Levis, без да си личат четките. От друга страна въобще незная какво покритие се нанася за мат, и дали е възможно не матов лак да се изшлайфа, така че да се получи матиране.
Чудя се оригиналното покритие какво е било ?

Та сега се чудя дали да не и сваля пак горния слои лак мат, но дори и да го сваля незнам с какво да мина така че да не лъщи.
Ако и сваля цялото покритие до дърво със сигурност няма да се справа с баица/цветния лак.

Знам че ако я закарам на професионалист, ще я направи както трябва, но ми се иска аз да се опитам да направя нещо по въпроса.

Даваите идеи моля..

Прилагам следните снимки ;-)

Това е лака мат :
Изображение
Изображение

Ето от тук се вижда че оригиналното покритие е пръскано:
Изображение

А това е резултата от вчеращното шлайфане, две ръце разреден лак мат, и пак един шлайф с виброшлайфа и шкурка 1000.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Spokoiniq - майстор
Валяк за лак, оранжеви са.С четка на тая площ просто си го избий.План Б намираш човек с питолет и ти я ръсва културно.Не може да търкаш на 1000 и да сереш отгоре с четка, абсурд е, човек.
zmeios - специалист
Ау, Спокойния как те е наковал :)

Ама е прав!

Четка няма работа върху такава маса. Има дунапренени валячета, има и велурени такива, идеални са за лак и струват 3 лева заедно с дръжката. Ако не ти харесва дебелината на слоя, или ти е трудно за полагане заради гъстота - поразреждаш лака (нищо че пише "само няколко % ) и правиш няколко ръце. Недей да шлайфаш между ръцете, освен ако не е видимо 100% нужно (примерно изпуснал си двойно по-дебел слой някъде)

Оптималният вариант е обаче да дойде бояджия с пистолет и да свърши работата.

Дето се казваше в оная реклама -- не става само с ядене...

П.С. И занапред да знаеш, четките служат за отсичане на ъгли на стената, за боядисване и лакиране на парапета на балкона, и за плевнята на село. Повърхности се боядисват и лакират с мече.

П.П.С. Не е лошо да уточниш какво наричаш "лесно се драска". Все пак това е дърво, не е ламинат. Ако смяташ да го риташ, ръгаш с цигари, вилици и ножове, и ПУ лака няма да те спаси -- трябва ти епоксидна смола, а тя има други недостатъци. Затова и за (използваеми) мебели се предпочита ламинат с текстура, а не масив. А иначе, "истината" за блясък при масива е в шеллака, ама трябва да си назначиш придворен мебелист, да ти го освежава всяка година -- затова и никой вече не го ползва.
kons - напреднал
Момчета, много ви благодаря за идеите и knowhow-а, койото споделихте !

Направо се бях отчаял с тая масичка ...
Да си призная честно, мислех аз за валяче, ама си казах че щом не съм виждал да се нанася лак с валяче, значи неможе ;-)(помежду другото, уж четох упътването на мат лака, и чак сега от публикуваната снимка, видях че е написано за валячето). За пръскане с пистолет бях сигурен че ще стане като хората, но мнооого ми се иска сам да го направя.
Утре ще се ходи за валяче ;-)

@Spokoiniq - направо се смях с глас за срането и четката ! ;-)

@zmeios - Да, Спокоиния ме накова абсолютно с право ;-), относно надраскването - наистина мнооого малко и трябваше преди лака, оставаха следи от чиния която е дръпната, от декоративната дивотия която жената е изпраскала на масата и от какво ли още не. След лак-а, вече не се наблюдава този ефект ( е имам друг с нанасянето, но смятам да го преборя ;-)).
zmeios - специалист
kons написа:
Утре ще се ходи за валяче ;-)
Ама ти за всеки случай освен мечето купи и подходящ разредител (някъде му мернах модела върху етикета на лака на Левис). Ще ти е трудно с неразредената субстанция да постигнеш добър резултат.

Избърши ПЕРФЕКТНО масата с влажна кърпа, преди да я лакираш, и изчакай час-два да изсъхне идеално. После и се мятай.

П.С. Нали знаеш, че с ПУ лак се работи или на открито, или с маска за лице и мноооого широко отворени прозорци и работещ вентилатор? Че иначе ще драйфаш на другия ден :(
dito - специалист
zmeios написа:
П.С. И занапред да знаеш, четките служат за отсичане на ъгли на стената, за боядисване и лакиране на парапета на балкона, и за плевнята на село. Повърхности се боядисват и лакират с мече.
Не е точно така. Когато минеш с валяче се получава доста равномерен слой, но остават съвсем финни неравности заради миниатюрните мехурчетата, които се пукат. За да стане по-гладко, може след като е нанесена боята с валяче, да се заглади съвсем финно в едната посока с върха на четка. Преди време така боядисвахме таблите на вратите в една строителна фирмичка (очевидно доста мизерна :lol: ) и многократно съм го виждал и изпробвал - става по-добре, отколкото само с валяк.
kons - напреднал
zmeios написа:
Ама ти за всеки случай освен мечето купи и подходящ разредител
Мечета взех, но разредител забравих, прочетох какъв препоръчват, утре ще взема и от него. Иначе работя на вентилатор, че иначе найстина започваш да чуваш гласове които ти говорят ;-)

@dito - ще имам в предвид, това което каза за балончетата, мерси
dito - специалист
kons написа:
@dito - ще имам в предвид, това което каза за балончетата, мерси
Това май важи по-скоро за дунапреновите. Ако си вземеш велурено валяче, може би няма нужда да минаваш с четка, особено при лакиране на хоризонтална повърхост с хубав лак. В твоя случай най-добре пробвай първо без четка (ако все още не си готов).
kons - напреднал
Искам да благодаря още веднъж на всички включили се в темата.
След лакиране с неразреден лак с валяче се получи страхотно.
Няма никакви следи, изглежда като фабрично ! Напрво не мога да се нарадвам.

Валячето е жълто изглежда като дунапренено, но според мен не е, тъй като дунапренените бяха по-евтини. Отделно взех и едно плюшено, но не го използвах.

Тема "холна маса - мат лак" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: