• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
Изображение
реших да го сложа тука може пък да е от полза за някой който е в стадий на размисли

печка прити -430 лв
радиатори панелни и лира -корадо- 465лв
(комплект с ръчни обезвъдушители)
тръби, фитинги ,кранове, филтри, връзки 3/4 към камината, разширителен съд- около 330 лв
топлообменник за проточен бойлер 65 лв
цирулационна помпа WILO -150 лв
пропилен гликол около 150лв
UPS (в процес на намиране) около150лв без акумолатор

време за изработка 3 дена

За сега работи прилично топлва вода има за всички и достатъчо без да включвам електрическия бойлер.Разбира се приемам всякакви забележки и критики относно схемата.Благодаря на тези които дават конкретни решения и съвети в този раздел (те си се знаят да не ги посочвам)
Последна промяна от Transporterr на пет ное 27, 2009 6:10 am, променено общо 3 пъти.
filmatoplo - майстор
Супер :) , този топлообменник си го направил от цилиндър в който си вкарал от тия медни серпентини с фланеца ли . Само с това приспособление ли се къпете , в покой като няма консумация несе ли загрява много водата в тоя обем 2 литра - има ли и бойлер вързан по някакъв начин - покажи цялосна схема и на водопровода .
няма бойлер и да, малко в повечко се загрява водата но какво да се прави не е голяма беда..след него(по водопровода) е монтиран проточен бойлер 8.5 кв но не се налага да се включва засега като стане много студено ще видя.
готов го купих и то по случайност, преди това стигнах чрез дедукция до идеята за него :) . иначе на пазара мисля че не се предлага за жалост. Казаха че 1 година не могли да се "оттърват" от него :lol:
filmatoplo - майстор
Каква температура държиш на печката има ли термометър на изхода , тая вода с която се къпеш разреждаш ли я или директно с нея .
да има, температурата при 1 ден проби е 65-70 градуса
иначе след проточния бойлер отива в обикновен смесител с финна цедка, която дойде със проточния бойлер.Мога да си регулирам циркулацията със крана на лирата (забравил съм да нарисувам на всички радиатори кранчетата и на лирата) а душа си е с също "ситна слушалка" Ако питаш дали има ощавени -няма :) благодарение на смесителната батерия
filmatoplo - майстор
Тая температура е даже много , моята варира 55-60 .С какво гориво я подържаш в този диапазон аз съм на дърва .По скоро се претеснявах от това дали се загрява добре отколкото да се ощави някой - значи си ОК. :) За направи сам е доста поучително да заимстват идеята и други . Лирата като е свързана след топлообменника няма ли да получава малко по слаба топлина .
да по слаба е но пък банята е към 2 кв.м. ,ако се къпе някой, тоест отнема топлина иначе не можеда се пипне.Слагам дъбови 2 годишни и малко въглища това беше за сега ако е само на дърва и свършат сухите вероятно ще е по ниска температурата .То аз пък си мислех да не е ниска ,нали мощноста на радиаторите я дават за 90/80 градуса ако е по ниска стаава доста по малка ама нейсе ще видим ..
bibiqn - специалист
filmatoplo написа:
Тая температура е даже много , моята варира 55-60 .С какво гориво я подържаш в този диапазон аз съм на дърва .По скоро се претеснявах от това дали се загрява добре отколкото да се ощави някой - значи си ОК. :) За направи сам е доста поучително да заимстват идеята и други . Лирата като е свързана след топлообменника няма ли да получава малко по слаба топлина .
Аз също поддържам Т в тоя диапазон като тебе,рядко се налага да е над 65гр. ,но с помоща и на малко домбаски въглища.На дърва е доста трудно защото дъравта немогат да изсъхнат за едно лято а и доста по скъпо излиза май.Ако съм само на дърва на ден ми отиват околу 4 кофи от латекс 25кг.С въглища 1 кофа ми стиага и към 10 кг въглища.
filmatoplo - майстор
Точно 4 баки дърва мъкна на втория етаж :wink:
crez - майстор
Колега satansho, пропуснал си на схемата връзката на топлообменника с връщащата вода. Така както си ги надиплил успоредно ще имаш разлика в температурите на различните консуматори. Защо не ги направи с централа, так ще имаш и възможност да изключваш радиатори при нужда.
  • 1
  • 2

Тема "моето парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: