Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pif4o - специалист
Милен написа:
Една лекичка забележка още към първото мнение. Забравяш за 2х4 и слагаш 3х4.
Забележката приета, само ако може да ме осветлиш колега защо 3х4, имаш идея да правя заземяване вместо зануляване ли ? Само да вметна ако е от значение, че против всички правила моето табло дет е електромера не е заземено, или наи точно ще е ако кажа че тая къща няма заземяване аз си правих едно от 3 пръчки на по 1.50 в земята, ама явно заземявам целия квартал сега!!! :-D на въпроса към EVN- Защо? ми отговориха че било само занулено а заземяването било в трафа някъде си. Е бати с извинение :? В краина сметка в цялата система има нещо гнило щото имам едно бойлерче което без е включено нагрява!!! боилера е абсолютно изправен просто от нулата на контакта към тръбата на чешмата тече ток. проверил съм всички връзки за кофти Нула но всичко е Ок. Дори тея от ЕВН идваха и мериха ама казаха че до таблото всичко е ОК. Както и да е отклоних се от темата :)
Virtuozo - специалист
Имаше предвид да си пуснеш отделно нула и заземяване на трето жило и после защита,та да си спокоен ама ти с тая фаза по нулата накрая не само ще заземиш квартала ами и ще го офазиш :lol: :-D
Милен - майстор
Осветляването при пълен мрак е трудно и непосилно по някога :lol:

А тия от ЕВНа днес ми спряха тока три пъти :shock: Явно имат собствено мнение по въпроса с осветяването :axe:
pif4o - специалист
Virtuozo написа:
Имаше предвид да си пуснеш отделно нула и заземяване на трето жило и после защита,та да си спокоен ама ти с тая фаза по нулата накрая не само ще заземиш квартала ами и ще го офазиш :lol: :-D
Ам аз какво мога да направя :) ЕВН викат до таблото всико е Ок, аз съм викал ел.техник след тях тои вика след таблото всичко е ОК. а ся де. Кое не е ок че през нулата дърпа към водорповода не знам , около 6 волта го замервам с уреда, а ампеража не го хващам щот е над 10 ампера :) :? Ако някои знае какво трябва да се направи сега е момента да помага. :?
moimoimoi - майстор
колега искаш да кажеш че свързваш бойлера между нулата и водопровода и той работи ли? :lol:
John - специалист
Това,последното не го разбрах :?: .Какво,мериш?Ако,замерваш м/у нулата и водопровода винаги ще имаш потенциал,т.е. напрежение.Би ли обяснил,че нещо се измести темата и въпроса.
pif4o - специалист
moimoimoi написа:
колега искаш да кажеш че свързваш бойлера между нулата и водопровода и той работи ли? :lol:
Точно така :) въпреки че от ключа е изклюен , и от крана е спрян. ама вътре шуми, и щепсела грее в контакта яко чак замирисва на бакелит. Интересното е друго, че това явление не е постоянно, смисъл е сега го меря няма ядове, може да седи така цял ден без да се обади въобще. Но има моменти когато почва да грее конаткта и д амирише. Пробвал съм да включа в къщи колкото мога консуматори и меря Нула и тръбата и няма никои всичко е Ок. Но понякога доста често особено зимно време ми е направило впечатление че грее, чудя се понеже имам и комшии отгоре дали нещо при тях да не би да е на ред примерно ако им е пробил некои реотан на боилера и като го включат да ми тегли през тръбата към моята нула( просто гадая вече идея нямам какво става). Сега като превантиван времена мярка съм откачил зануляването на боилера и съм го вързал към тръбата, така че нулата на контакта да няма никва връзка с тръбата :) И нема грижи, ма така не си е работа не мога да разчитам на водопровода да ми заземи боилера ако стане некои гаф с него. Сега в момента от 0 към тръбата е 1.8 макс 2.1 волта и 2 ампера ама когато контакта грееше последно го мерих към 6-9 волта и над 10 ампера уреда не го ловеше понеже е до 10 :shock:
Последна промяна от pif4o на пон ное 23, 2009 9:52 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
ти бойлера с щепсел ли го вглючваш?
определено нещо не е наред в инсталацията и ти трябва някой дето разбира и да има токови клещи да види какви са тия големи токове дето протичат през тоя щепсел че да мирише дори :?

винаги има потенциална разлика между нилата и водопровода-няколко волта , ама от това да тече голям ток не ми се вярва

по скоро както по напред беше споменал че имаш земно и ако към трафопоста е лоша нулата и всичкия ток от комшиите ти да се опитва да минава през твоита нула и земно
Последна промяна от moimoimoi на пон ное 23, 2009 9:53 pm, променено общо 1 път.
John - специалист
Има,още една възможна причина,лоша нула при някой комшия.Ако,той е и на друга фаза и нулата в накой момент е обща,положението е зле.Същото може да се получи и при пробил бойлер на съседа при условие че,имате обща нула някъде.Съжалявам,само мога да гадая по твоите описания ,но това е най -веротното.Дано все пак да съм ти помогнал.
pif4o - специалист
John написа:
Има,още една възможна причина,лоша нула при някой комшия.Ако,той е и на друга фаза и нулата в накой момент е обща,положението е зле.Същото може да се получи и при пробил бойлер на съседа при условие че,имате обща нула някъде.Съжалявам,само мога да гадая по твоите описания ,но това е най -веротното.Дано все пак да съм ти помогнал.
И аз така си мисля колега, щото аз си проверих всички връзки към нулата лично съм ги правил и съм убеден че са много яки и стабилни. Боилера го включвам с щепсел, тои е такъв проточен като Юнга ама на тая мивка няма как да докарам топла вода от другия, а тоя е за зор заман сложен. Та и аз си мисля че белята е изцяло у някои комшия които си пуска някои як консуматор примерно боилера с кофти нула или пробил нагревател и му заземява по тръбите и съответно моята нула като е хубава тегли към нея :? Къщата е на два етажа и е стара инсталация аз за тва мисля да я сменям, обаче комшията с сигурноист не я е сменял от както е къщата. По въпроса дали имаме обща нула мисля че не, щото неговата чатс се захранва от стълб на неговата улица а аз от стълб на нашата улица(къщата е на ъгъл) тоест от две различни места, затов апо колоня към варианта с тръбите му и боилера, ша зема го накарам да го пусне и да меря пак :)

Тема "Смяна на стара инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: