• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Всичко е добре ,но дай някакви температури,вода вход-изход,ТО,бойлер и най вече замери консумацията на ток.При мене водата губи 5гр.въпреки изолацията само докато се качи до колектора и там не е повече от 40-43гр.бойлера не го включвам защото с тази темп.едва ли ще стигне 40гр.,в стаята са 15 ал.глидера на 50см и не се усещат особено.Рахода ми е около 0.30лв/ч при постоянна работа./Осака 17-ка 5кв/
vanko68 - специалист
Топло,не е течност,а нагряти фреонови пари,които се втечняват постепенно при движението си по серпентините на тялото. Темп на фреона е макс 60° пряко сили...С воден топлообменник може да се изкара до 55° вода.Зорлем...
phoenix - специалист
понеже поради грешка в данните на ЕОН днес ми спряха тока, ще ви покажа температурите утре, като дойде тока, а на еон... мАмИца%*^)&*(*%$^&*та им. Малоумници прости.
п.с.
към колегата с алуминиевите радиатори... с такива радиатори термопомпата НИКОГА няма да ти работи както трябва!!!!!
denuchi - специалист
а от чисто любопитство защо да не работят радиаторите. аз в момента използвам две медни лири за баните. те си работят няма проблем, не съм забелязал нещо нередно досега. високи 1.4м от ф30 и 16 бр. по 43 см от ф19. малко нестандартни размери и стават почти само за тази цел.
phoenix - специалист
ами на мен нито това ми е образованието, нито професията, НО от парното което си направих и каминката която си начертах, заварих и преправях с времето стигнах до няколко извода.
1. Не искам да имам камина с голяма горивна камера.
- не искам да се налага да напомпвам огъня и да п оддържам висока Т за да ми е топло.
- много бързо свършват дървата
2. Направих си камина в която всички стени + тавана са пълни с вода, има ребра над огъня и не го пускат да си замине много лесно... малко са като лабиринт.
3. Сложих 3 големи ребра в жарта
4. Колкото по-малко вода топля, толкова по бързо и лесно се стопля.
5. С малкия обем вода всичко е по-лесно. Стените на камината са с дебелина на водната риза 1см. камината събира около 10л. вода, която с едно тлеещо дърво стига до 60 градуса.
6. Установих опитно, че в стаите където имам алуминиеви радиатори които са с по 5 ребра повече от колкото е необходимо(според магазинера ми трябваха 10, а аз купих 15 за да има) остава студено, за сметка на стаите в които не можах да купя алуминиеви и там беше доста по-топло с панелните!!!!!. Направих смяна и разбрах, че алуминиевите радиатори са предназначени за парно отопление където се поддържа висока Т - мен това не ме устройва.
7. Направих следващ опит: пуснах бойлера да работи на ток и пуснах помпата да върти водата и разбрах, че температура от 50 градуса ме устройва напълно и чрез бойлера който е 3 kW се стопля системата която е не повече от 15л. вода. и къщата се стопля!
8. Хрумна ми дали няма да ми помогне ако вкарам медната серпентина на вътрешното тяло на един климатик във водната риза на камината и така да топля водата, по тази причина се разрових в нета и се запознах с някой друг човек като Ванко и така стигнах до топлообменници и други подобни теми от които реших да доразвия въпроса и да си направя въпросната термопомпа. Намерих си климатик инвертор, малко куча марка, купих топлообменника и .... всичко сработи!!!!!
9. За тази ниска Т която поддържа климатика работа вършат панелните ламаринени радиатори, НЕ и Алуминиевите, почти ги подарих алуминиевите и сега съм с панелни радиатори във всички стаи. Според мен системата работи добре и заради факта, че имам много малко количество вода която бързо се стопля, както и презапасяване. Топлообменника който закупих го дават да топлоотдава до 10 kW, а аз стоплям спокойно и с 3, както и се надявам климатика в студените зимни дни да успява от 7-те които са му уж дадени да изкара поне 3. Ако нещо не достигне винаги мога да му помогна като включа бойлера малко на ток, както стоплях къщата от февруари до края на зимата, понеже тогава се роди бебешока и спрях с дървата и пушеците. Това е.
п.с.
Камината която проектирах, изработих и преправях цели 4 г. се продава, на символична цена. Схемите и в първоначалната фаза, както и снимките и са качени във форума
denuchi - специалист
благодаря за отговора. по образование и моето не е точно това с което се занимавам. и понеже по някога теорията и практиката малко се разминават, затова аз предпочитам да вида как работят нещата и от там да си правя изводите за мен си. винаги има какво да научи от човек който се е сблъскал с даден проблем на практика. надявам се отговора ти да помогне и на други с подобни проблеми.
filmatoplo - майстор
Това с бойлера да топля радиаторите си го практикувам отдавна и върши работа в по топли дни когато не си заслужава да паля печката .И в студени дни съм го ползвал - при минус 5 градуса в стаите беше 15 -16 градуса което тогава ме устройваше .
phoenix - специалист
ами точно това имам предвид, като казвам, че не ме притеснява какво ще стане когато стане студено. Имам си винаги един резерв от 3кВ, който мога да включа на помощ. Освен това щом от -5 вън си успял да докараш до 15-16, какво ще стане ако закачиш към това и термопомпата...... Мисля няма какво да се притеснявам. Освен това само да спомена при моята система без 2-рия етаж(само първия: 3 радиатора ламаринени + някакъв смотан в банята + един бойлер 80л. със серпентина) долу си ставаше 24 градуса. Това е съвсем сериозно, понеже имахме бебе на няколко дни и никакво друго отопление освен бойлера, става дума за 10.02.09 и така до като стане топло и не нужно да се пуска топло.
Ето и малко снимки, от днес сутринта, не успях да изчакам да се стопли напълно всичко но все е някаква представа.:
консумация на ток(грубо 1,8 kW). Това е почти максимално натоварена машина, понеже снимките ги направих 10 мин. след като пуснах системата и нямах време да чакам повече.
Изображение
вход на фреон:
Изображение
изход на фреон:
Изображение
връщаша се вода от радиаторите:
Изображение
отиваща вода към радиаторите:
Изображение
filmatoplo - майстор
Ами работи си машината :) , може ли да снимаш отблизо да се чете картинката на топлообменника , не съм виждал такъв с вътрешно и външни резби за различните кръгове. Моите са били винаги със външни резби . Веднъж монтирах един разглобяем със син капак - много съм доволен от него още работи на една слънчева система с 40 панела топли 4000 литра вода .С фреони не съм се занимавал , с мек припой може ли да се запоява при фреона .
filmatoplo - майстор
Делта Те на фреона 10 градуса добре , ама делта Те на радиаторите 7 градуса много интересно . :? На делта Те- викам разликата вход-изход .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: