• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rea11ity - напреднал
filmatoplo написа:
Забравих да ти кажа че туй става с точно оразмерен съд спрямо водното количество вода в системата . Ама да не е под 1/2 .
35л съд за 120литра вода и 5 метра воден стълб - не е ли добре ?

Моля те, прегледай предния пост и кажи дали са вярни разсъжденията.
Последна промяна от rea11ity на съб ное 14, 2009 5:17 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Ще стане и с 35 литра въпреки че с 50 щеше да забравиш - значи съда настрой на 0,9 при система без налягане , а системата надуй на 1,5 бара за осигуряване на нужното предналягане за помпата - при студена система .Като загрее не би трябвало да повиши налягането или само с 2-3 деления в случая .
rea11ity - напреднал
Здравейте колеги.

Този уикенд ще смъкна налягането на 0.9bar както ме посъветвахте и ще споделя резултатите.

Имам следния въпрос.
По спомен винтила на балона е с по-голям диаметър от винтилите на автомобилните гуми.

Какъв манометър ползвате за да настроите РС ?
И евентуално каква помпа за да вдигнете налягането ?

Поздрави,
п.
filmatoplo - майстор
За 20 години стаж не съм срещал съд с различен вентил от тези на автомобилите - точно с манометър за гуми се проверява най лесно и с обикновена помпа пак за гуми се надува , по скоро ми се налага да ги испускам от нови :) , но и ги помпя при нужда .
rea11ity - напреднал
Разрешете да доложа! :)

Намалих налягането в РС до 0.9Атм.
Настроих пълначката на точно 1Атм.
Всичко това на студено.

След запалване на котлето, налягането нараства плавно от 1 до 1.4 Атм при температура съответно от 10 до 85C.

Разликата е чувствителна!

Благодаря на filmatoplo и AntonBM за съветите!!!

П.
filmatoplo - майстор
Радвам се че си постигнал желан резултат , при съд 50 литра щеше да се покачи по малко -успех. :)Оня ден при монтаж -подмяна на един котел си имаше 35 литров съд но сложих допълнително още един 50 литров за да стане необходимия литраж . :wink: Сега се гушкат един до друг .
alfman - напреднал
Момчета предизвикахте ме малко и аз да пофилософствам :lol: . Само да се представя, че аз съм братовчеда на бай Петко майсторо. :razz:
Та говорим си ние, говорим си разни формули се размотават, но логиката е, че няма логика, всичко е относително и се учи от практиката. За това към всеки случай аз подхождам индивидуално, не се влиая от традицията как е било преди, нито от модерното - как трябва да стане според чичко проектанта. Влиая се от настоящето и изправената задача. Но все пак има една много точна наука, по -точна казват от математиката наречена Статистика. Та именно тя дава една средна величина какво би било нормално да се случи в 68,8% от случаите и какво би се случило в останалите 31,2%. Т тази статистика ме е начила една проста формулка. Говорите за статично налчгане ама никъде не не казвате, че то зависи от конструкцията на системата и че в единия случай то зависи от атмосферното налягане, в другия случай от предварително нагнетен газ (Е за знаещите то се подразбира :-D ). В случая понеже говорим за затворени РС съм стигнал до извода, че статичното налягане трбва да е приблизително 1,1 пъти по-голямо от входното налягане в съда. Естествено както каза Filma ако то е по-голямо РС губи способност да поема разширяването на водата с увеличаване на to в системата. Съответно клапана се отваря по-често. Ако статичното е оп-ниско от входното съм забелязал, че при понижаване на температурата в инсталацията се засмуква въздух или се образува вакум. Забелязал съм, че и помпата става по-шумна, логично. Е сега кой е прав инжинерчето или братовчеда на бай Петка. Кой е пръв кокошката или яйцето? Естествено, че кокошката г-н Инже от опит ви го казвам, че е тя. Ако беше яйцето нямаше кой да го мъти, а можеше и мъжко да се "роди", пък тогаз ни яйца, ни кокошки. Ама понеже Господ е създал кокошката и петела заедно - тя снела яйца и направила потомство. Така е с човека, не бебето, а майката и бащата са били първи на таз земя. Е да ама Вие не вярвате в Господ, а в науката г-н професоре. Добре де тая наука не се ли подчинява на закони, които откривате, а не създаватае. Един такъв закон е закона за гравитацията, който не виждаме и докато не сме го открили ние обикновените мислещи хорица, дето не сме били в унивесритети, но като сме си седяли под едно дърво на сянка и като ни е брулнала една ябълка по главата сме се сетили, че нещо става. Каква наука бихте имали вие днес и самолети нямаше да има дори. Ние които сме на полевия терен си откриваме закончета, а вие се доверявайет на написаното в книгите. По добре вземете и вие идвайте с нас гледайте учете се и пишете. Нищо лошо. Само подкрепям колегите самоуки и не толкова знаещи като мене. Аз не търся формула, която да ми обясни нещо, а закон който да преборя.
УСПЕХ на всички във всичко!Бъдете здарви и Господ да ви пази!
AntonBM - специалист
Alfman, философстване е точно определение на това, което си написал.
Толкова много думи си написал, а толкова малко си казал...
Стигнал си до извода, че статичното налягане трябва да е 1,1 по-голямо от входното налягане в съда (какво пък е това?)... налягането, на което се помпи балона му ли? Пишеш, че си забелязал, че ако статичното е по-ниско от входното си „забелязал, че при понижаване на температурата в инсталацията се засмуква въздух или се образува вакум” (забележителен човек си) ...
Отговори ми на един прост въпрос: Коя инсталация работи на по-високо налягане – тази, при която балона на РС е напомпен до налягане по-ниско от статичното или тази при която е с по-високо?
После си отговори на въпроса: На какво се дължи шума в помпата и коя от 2-те инсталации първа ще засмуче въздух, ако помпата има напор по-висок от работното налягане?
Ако те затрудняват отговорите ето ги:
1. Инсталация с балон напомпен на по-високо налягане от статичното работи при работно налягане равно на налягането на балона (т.е. по-високо).
2. Шума се казва кавитация и се дължи на образуването на вакумни балончета, които се образуват при рязко спадане и налягането и последващо попадане на това балонче в зона с по-високо налягане. Колкото средното налягане е по-високо толкова по-малък е шанса да се получи кавитация. Т.е. ако инсталацията е с балон напомпен до налягане по-високо от статичното има много по-малък шанс от кавитация или от засмукване на въздух.
За случая, който ти препоръчваш входното налягане да е по-малко от статичното 1,1 пъти трябва да се изпусне балона до тази стойност. Така се смъква работното налягане и се появяват забелязаните от теб проблеми.
LazarGanev - "Велик майстор"
AntonBM написа:
Alfman, философстване е точно определение на това, което си написал.
Толкова много думи си написал, а толкова малко си казал...
А бе нищо не е казал даже! И аз си мислех да отговарям нещо подобно, ама народът е казал, че едно лайно колкото повече го ровиш, толкова повече мирише.
filmatoplo - майстор
Стана търкала вече -Нютон и Паскал ще заведът съдебен иск :wink:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Тема "Свързване на балон към котле ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: