• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ribnikolaevi - майстор
Чувал съм от различни хора, че PVC и PP тръби, продавани по магазините са с различно качество. Как да разбера от какво качество е конкретна тръба или фитинг. По принцип знам магазин, който продава добра стока. Но ми е много далечен. Като пазарувам от удобен магазин какво да гледам, за да разбера дали е качествена стоката? Има ли някакви надписи, маркировки, други?
Оранжевите тръби и фитинги за канал се водят по-качествени и са по-скъпи, защо е така?
mitaka_vk - специалист
Повечето материали продаващи се в магазините са относително качествени/никой не е застрахован от некачествена партида.
Специално за канализация PVC е по разпространено в БГ, ППр тръбите са по нови и винаги се продават с клас на почвено натоварване SN8, обикновенно са оребрени тръбите и са за полагане в земята. Съществуват и ППр фитинги за сградна канализация, при тях особенността е че не могат да се лепят с лепилата предлагани за PVC и са задължително на муфена връзка.
Оранжевите тръби като тип тръба PVC се водят многослойни /обикновенно 2 или 3 слоя/ те са два типа: с клас на почвено натоварване SN4 и SN 8, докато например сивото PVC се изписва с дебелината на стената например PVC ф110x2,2.
Сгнатурата обикновенно е изписанан на тръбата с един дълъг надпис, обикновенно той съдържа диаметъра на тръбата, класа на почвено натоварване или дебелината на стената/ може и двете/ часа когато е произведена и др.
По принцип оранжевата /многослойната/ се води по добра като тип тръба заради слоевете които има и заради SN, но лично според мен ППр тръбата е по добра от PVC /не се цепи/. Сега цената например е различна, за ППр тръбата е по скъпа от тръба PVC SN4,но пък е по евтина от тръба PVC SN8, като се има в предвид че ППР тръбата е също SN8.
Малко допълнение, има тръби PVC оранжеви които не са многослойни,а са обикновенно еднослойно PVC /произвеждат ги Пайп Индъстриъл/ и са обикновенно с диаметри ф50 и ф110 и нямат SN сигнатура. Съществува и друг тип като материал тръба за канализацията и той е от ПЕ оребрената, като цена е по евтина от PVC и ППР тръба, но качестванта и сравнени с ППР например не са толкова добри.
Каналски - специалист
ribnikolaevi написа:
...
Цветът не е ориентир за качество, полимерните материали се оцветяват лесно.
- Липсата на ясна маркировка е показател за съмнителен произход
- Всяко Име на позната и известна фирма е добър знак
- При фасонните елементи често се вижда недодялана изливка, най-често заради лош материал или преексплоатирана форма
- Голям Критерий ! Гумените уплътнения/пръстени, тяхното сечение, гладкост на материала, гъвкавост. Всяко оприличаване с гумичка за молив Хемус от преди 20г е проблемно !
- Ако нещо което трябва да е кръгло не е кръгло, това не е добре ...
- Наличност на разнообразни по размер и тип фасонни елементи е знак за професионално отношение. Ако видиш например такъв фасонен елемент
Изображение , за мен е добър знак
ribnikolaevi - майстор
Много благодаря! Полезна информация дадохте!
PP във въпроса си го разглеждах от гледна точка на водопровода. Има ли некачествени PP тръби с алуминиева вложка?
mitaka_vk - специалист
Може и да има, но не съм срещал такъв. Един единствен път съм попадал на дефектна партида и вложката се беше отлепила от полипропилена. Иначе доста произвеждат този тип тръби. но най масови мисля че са чешките тръби. В повечето случаи когато си купуваш тръбите и фитингите ги вземаш от сщия продавач и се предполага че са на един и същи производител.
ribnikolaevi - майстор
Следващата дилема. Оказа се че има PPR коляно с холендрова гайка. Но ... не се препоръчва за ползване с топла вода. Поне тези на WAVIN EKOPLASTIK - Чехия. Не зная каква е причината за това, но има ли на пазара такъв продукт, който да става и за топла вода?
Или единственото решение е да си сложа преход преди холендър-коляното и то да бъде метално?
Освен това тази фирма предлага до ф20, а ф25 има ли на пазара?
Каналски - специалист
ribnikolaevi написа:
...
Това трябва да стане почти ...
ELBOW 90° EXTERNAL/INTERNAL 25
Изображение
+ това
METAL REDUCER WITH CAP NUT 25x1
Изображение ; Изображение
Ниво на напрежение PN20
ribnikolaevi - майстор
Т.е. коляно + PPR холендър? Това ли е предложението?
Е, ако няма друго ... искаше ми се да спестя място, затова толкова се интересувам от колената-холендри. Защо не се препоръчват за топла вода?
ribnikolaevi написа:
Следващата дилема. Оказа се че има PPR коляно с холендрова гайка. Но ... не се препоръчва за ползване с топла вода. Поне тези на WAVIN EKOPLASTIK - Чехия. Не зная каква е причината за това, но има ли на пазара такъв продукт, който да става и за топла вода?
Или единственото решение е да си сложа преход преди холендър-коляното и то да бъде метално?
Освен това тази фирма предлага до ф20, а ф25 има ли на пазара?

До колкото знам всички фитинги на EKOPLASTIK са направени за топла вода ,няма такива само за топла или за студена. Имат много голямо разнообразие на части. Използвал съм и холендри и всякакви други части, но не съм имал проблеми.
PCL82 - майстор
Бях чел някъде една статия, в която се говореше за тръбите за канализация. Твърди се, че в най-скоро време в Европейския съюз ще се въведе задължително използване на ПП тръби за сградна канализация, а ПВЦ тръбите ще се допускат само за земна.

Причината е противопожарна. При пожар ПВЦ-то отделя силно отровни газове и се запалва. Огънят може да тръгне към горните етажи през главните щтрангове. ПП се овъглява, но не поддържа горенето.
  • 1
  • 2

Тема "Какви PVC и PP" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: