Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LZ - специалист
Става дума за самоделна цилиндрична печка на дърва с размер около 60см диаметър и 1.5м височина. Горивната камера е с обем около 0.33 м3
Въпросът ми е какъв диаметър кюнци да използвам, че отвора, който има ми се струва не достатъчен (утре щр го измеря колко е точно).
PCL82 - майстор
На няколко хижи съм виждал печки правени от варел и една правена от тръба с диаметър 60см (със спирален шев като за магистрален тръбопровод на ТЕЦ). Всички са били високи около метър или малко повече и са били с кюнци ф130. С години са работили без проблеми.

Пишеш, че си от София. Разходи се до Витоша. На х. Камендел е печката от тръба. На Черни връх е от варел.
LZ - специалист
Знам ги по хижите. На Кумата например съм се грял много пъти на такава, докато не съсипаха Конярника :( Но там хората ги правят по усет и работят де. Тук може някой по научен отговор да даде, ако е достатъчна информацията.

п.п. Тази е правена от някакъв резервоар със стена около 5 мм. Доста стабилна е пущината.
pac_ - специалист
LZ написа:
Става дума за самоделна цилиндрична печка на дърва с размер около 60см диаметър и 1.5м височина. Горивната камера е с обем около 0.33 м3
Въпросът ми е какъв диаметър кюнци да използвам, че отвора, който има ми се струва не достатъчен (утре щр го измеря колко е точно).

И какво топлим с тази "печка"?Къща?Хижа?Оранжерия?Освен тръби и трябва и сериозен комин!
LZ - специалист
Топлим, или поне се надяваме да стоплим хале, около 1000 м3. Отвора на за кюнци на печката е 130 мм. Достатъчно ли е? Кюнците ще са около 7м с 2 "Г"-та.

Тема "Кюнци - какъв размер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: