• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gorgidanchev - специалист
Сега поръчвам платките.И един въпрос...Може ли да пусна отделно захранване на драйверите.
velsi - Почетен майстор
Отделно захранване на 5-те волта ли? Да, мисля че няма проблем. Захранването за моторите, което се подава пак през драйвера по принцип си е отделно.
velsi Захранване 5 и 12 Ще ползвам от оригинално компютърно захранване.
Става навъпрос за захранването на драйверите...за моторите.Мисля да ползвам различни за трите драйвера.Просто ги имам готови на 30 волта.Поръчак същия контролер и драйвери, като твоите.Очаквам ги с нетърпение...лепене ще пада :? :? :? ](*,)
velsi - Почетен майстор
То захранването на моторите си е поначало отделно от това на електрониката. Платките се захранват с 5 волта. 12-те волта се ползват само за релетата на контролера. Ако не ги използваш (както мене) можех и без 12 волта. А високото напрежение за моторите се подава на контролера и отива директно на чипа L298 а от там на мотора.
Точно това ми трябва.Благодаря ти...И да питам още нещо. :? При мотор със стъпка 1,8 гр. и мотор 7,5 гр....къква е разликата...Аз го разбирам,че при един импулс прави 1,8 или 7,8 гр. завъртане на оста.И при това условие ,ако съм с 7,5 гр. мотор ще ми трябва задължително винт със,ситна резба. :? :? :?
Ооо извини ме сега се задълбочих...как така не исползваш релетата.Всичко друго схванах но с релетата...Като дойдат схемите ще проследя...мислих, че тия релета поне малко предпазват компа.
velsi - Почетен майстор
Релетата не предпазват нищо. Те изпълняват команди, също както моторите. Идеята е ако искаш да включваш или изключваш нещо. Например шпиндела (фрезата) или пък помпа за охлаждане, прахосмукачка, осветление... Има си бутони за целта в софтуера, както и съответните команди, които можеш да вкараш в програмния код.
1,8 градуса стъпка означава точно това, което си мислиш: една стъпка, токова завъртане на оста на мотора. Или казано иначе един пълен оборот е 200 стъпки (200х1,8=360). 7,5 градуса е доста по груба стъпка. Не съм сигурен дали съм виждал такъв мотор. Не съм и сигурен, че бих го използвал за тази цел. Да, може би по-ситна стъпка на винта решава донякъде проблема, но по-добре си намери нормален мотор.
velsi Благодаря ти.Точно това очаквах.Мислех , че релетата са за управление за моторите.Извини ме за невежесвото.Фактически и аз няма да ги ползвам :idea: #-o
velsiТази рез.матрица накъде трябва да е обърната :?
velsi - Почетен майстор
Не знам. Но ако я обърнеш не както трябва просто няма да ти работят изводите както трябва. При мене беше запоена наобратно. Нищо няма да изгори, споко. После ще погледна как е при мене и ще ти кажа, че сега не съм там.
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: