Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
gjordanov - специалист
Ремонтът, разразил се в първи сезон хронологично се пада в края на 2005 година.
По това време избирах плочки. За съжаление има огромен избор и неизчерпаеми комбинации, а хората, дори и с малко въображение, раждат нови и нови идеи и комбинации.
А освен това и списанията не спят, а показват последни (и не дотам) тенденции в "банния" дизайн.

Хареса ми банята в хотел Ралица в Албена. И на дъщеря ми й хареса. Беше решена в жълто и синьо, с бял под. Подобна бях виждал и в Софияленд, но там пода беше син и не ми хареса.
Решено - детската баня ще бъде в синьо и жълто.
Ето снимки и на двете:

Прикачен файл

F_sofialand bath za sravnenie.jpg
Софияленд, подът в синьо.
F_sofialand bath za sravnenie.jpg (65.79 KиБ) Видяна 9891 пъти

Прикачен файл

F_Albena bania 1.jpg
Банята в Албена -душ
F_Albena bania 1.jpg (94.84 KиБ) Видяна 9891 пъти

Прикачен файл

F_Albena bania 2.jpg
Банята в Албена - огледалото над мивката
F_Albena bania 2.jpg (82.44 KиБ) Видяна 9891 пъти
Последна промяна от gjordanov на ср фев 28, 2007 11:12 am, променено общо 1 път.
gjordanov - специалист
След доста търсене се спрях на едни сини и жълти плочки от магазина на Хладилника. Бяха италиански, с размери не 20х30, а 20х28 и нещо.
28 лв кв. метър, фриз - 5.7 лв бройката, декоративна плочка - 12 лв.
Около 4 до 5 пъти по-евтино от дизайнерските си събратя.

На подредените в магазина мострени пана бяха комбинирани синьо с бяло + фриз, както и жълто с бяло + фриз. И декоративна плочка.
След толова зор и бързане, от както ги домъкнах до поставянето им мина почти година. Това било доста трудно да си намериш майстор, препоръчан от някой, на когото му е лепил плочки.

Изпреварвам времето и слагам снимките сега.

Много исках окачен таван, но нямам височина. В този апартамент разтоянието между плочите е 2.50, а след мазилка - 2.40. В баните е още по-нисък тавана, заради каналите в подовете. Затова, и по съвет на патили - пръскана мазилка с мраморно брашно, нали така се казва. Но пък за двата тавана ми взеха около 50-60 лв.

Прикачен файл

F_JSbania_pogled kym tavana.jpg
Банята на малката.
F_JSbania_pogled kym tavana.jpg (81.49 KиБ) Видяна 9887 пъти
gjordanov - специалист
Да се върнем малко назад.
Ето това е едното от казанчетата, които водопроводчикът избра и монтира. По 150 лв. бройката, с хром бутон (едно копче).

Прикачен файл

F_Bania Kazanche.jpg
Казанчето
F_Bania Kazanche.jpg (38.08 KиБ) Видяна 9885 пъти
gjordanov - специалист
Това е вече готовата преградна стена в банята, в която са доживотно затворени двете казанчета. Виждат се отдолу нагоре - каналът за тоалетната, над него - тръбата на казанчето, която ще влезе в тоалетната чиния. Точно под винкела е защитния стиропор на мястото, в което се монтира бутона на казанчето.
Над винкела слагат по-тънък итонг, защото няма смисъл до горе дебелината на стената да е 20 см.
Когато се замисля защо не си направих стената сухо строителство с гипсокартон, се сещам, че е нямало да може по вертикала стената да е с различни дебелини. Май.

След иззиждането на стената водопроводчикът пусна по нея двата щранга за водата, включи казанчетата към тях и извади изводи и продължения за другата баня.

Прикачен файл

F_Bania stena veche izzidana - kanal.jpg
Казанчето зазидано завинаги в стената
F_Bania stena veche izzidana - kanal.jpg (76.36 KиБ) Видяна 9878 пъти
gjordanov - специалист
Отивам малко напред, докато съм на темата за вграденото казанче, да покажа стената от другата страна, в по-завършен вид.

Тук се вижда, как моят майстор ( а той е перфекционист, и от няколко месеца го чакам да ми направи коридора) е започнал от втория ред (както пише в дебелите книги), за да завърши първия ред след като стане готов пода с всичките му наклони.

Прикачен файл

F_JSbania otvor buton.jpg
Бутонът на казанчето откъм детската баня
F_JSbania otvor buton.jpg (98.73 KиБ) Видяна 9873 пъти
gjordanov - специалист
И по-точно март-април 2006, когато беше стройкото, както писах вече, си взех бойлерчето.

Водопроводчикът прокара необходимите щрангове и изряза отвор в нишата с тръбите.
Тук на снимката е първоначалния вариант, после го помолих да смени тези кранчета в ляво с пропиленови - такива, каквито се виждат под водомерите.
Тук съм откачил меките връзки, а след като водопроводчикът смени крановете, меките връзки някъде зачезнаха. Смятам да го помоля да ми сложи от тръбите с вложка, дето също се гънат. Не искам да имам меки връзки от този тип никъде. Обичат да се пукат. Сигурно от яд.

След това ще трябва да си поръчвам custom ревизионен отвор (с матирано стъкло за да се вижда светлината на бройлера), но все някой добър човек ще ми каже от къде и какъв, нали?

Прикачен файл

F_Boiler Predi 2ri remont.jpg
Бойлера в първоначалния вариант
F_Boiler Predi 2ri remont.jpg (165.06 KиБ) Видяна 7966 пъти
gjordanov - специалист
Месец април 2006 г.
Водопроводчикът каза, че има едни момчета, които са много добри майстори - плочкаджии. След като ги довел да погледнат банята (едната де - детската, дето я видяхте в синьо-жълто, тогава още незапочната), присъдата беше - ще ми излезе около 300 лв, и да донеса 10 торби лепило за плочки, лайсни и фуга
Спомена ми колко вземат за поставяне на линеен метър фриз и лайсни. Нещо такова.
Не съм сигурен, беше отдавна - преди около година.
ОК, топката е у него.

Месец май 2006 г.
Момчетата още ги няма. Сега, вече препатил, ми е ясно, че добрите майстори не стоят без работа, ама тогава исках всичко сега и веднага, тутакси и на момента.
Хубаво че здравия разум надделя - по-добре качествено отколкото експресно. Взех си една торба с търпение, но чакането води до генерирането на нови и отхвърлянето на стари идеи.

to be continued...
gjordanov - специалист
След като човек види творението на някакъв завършен етап, вижда къде има грешки и пропуски.
Ето схемата след преграждането. Така се вижда, че в ъгъла (червеното кръгче - изведени топла, студена и канал) няма място за мивка. Има 50 см. от стената до бутона на казанчето. Който пък е около 30 - 40 см широк, не съм го мерил точно.
А от вратата до стената са 30 см. Тоест ще е тясно за мивка.
Затова го помолих да ми изведе канал и топла и студена от другата страна на казанчето (пункрния кръг).
Още в самото начало трябваше да поискам казанчето за лявата баня да отиде по-към вратата, за да може бъдещата мивката да не е толкова близо до душа/душкабината. Но вече е късно либе за китка.
А пък изведените води в ъгъла мога да ползвам да си сложа тоалетна дъска тип биде. И да стане две в едно. Това не съм го виждал, но го било имало, един колега ми каза. За малки бани, в които няма място.
Може би някой ще даде снимка/адрес на магазин за такива неща.

Прикачен файл

F_Bania J 2 pas.jpg
Схема към момента. Червеното кръгче показва къде е изведена водата и канал за мивка, а пунктирното - къде също искам да изведа вода и канал
F_Bania J 2 pas.jpg (87.83 KиБ) Видяна 7953 пъти
gjordanov - специалист
Август, 2006 г.
Момчетата - плочкаджии ги няма, но приятел на тъстовете, много добър плочкаджия, се върнал от чужбина и се показал на хоризонта. Свързаха ме с него, видяхме се, обясних му неволите си с невъзможността да си намеря майстор за лепене на плочки, човекът взе нещата присърце, разбрахме се, че след седмица-две (не помня) започва, дадох му ключовете и стиснах палци.

Междувременно, след отхвърлянето на 2-300 варианта за плочките и цветовото решение на втората (моята) баня, си бях избрал плочки, подредил в 20на варианта на компютъра и си избрах краен вариант.

Който се оказа предпоследен, но пък през това време майсторът започна с детската баня.

Ето ги плочките, от магазин на бул. Сливница след Сточна гара.
Моделите са jamaica rojo (червеникаквото) и Jamaica Beige. 20х30. Цена: 24 лв/кв. метър.
И понеже никак не си намирах подходящ фриз, реших да си направя римска баня :)

Прикачен файл

F_Jamaica na poda.jpg
Jamaica Rojo и Jamaica Beige, подредени на пода.
F_Jamaica na poda.jpg (91.89 KиБ) Видяна 7948 пъти
gjordanov - специалист
Август е времето за море. Поне в северното полукълбо и в частност - България.
Към септември имах почти готова детската баня, както и няколко квадратни метра от моята.

Както се бяхме разбрали с майстора, още в самото начало, исках всяка стена да започва с толкова широка плочка, с каквато и завършва. Никъде да няма парче по-тясно от 10 см. Отворите за ВиК и прочие, да се пробиват в плочката, а не да се правят от две плочки.
И той работи точно така.

По време на работата му, разбрах че имам банята с най-кривите стени на света, и това не бяха празни приказки, видях го лично с двете си късогледи очи. И носех цимент, варов разтвор в торбички (около 20 броя), пясък - четири чувала по сигурно 50 кг., лепило за плочките и т.н., за да имам верикални стени и прави фуги от по 2 мм.

Прикачен файл

F_JSbania otvor buton gotov.jpg
детската баня, преди фугиране.
F_JSbania otvor buton gotov.jpg (93.05 KиБ) Видяна 7941 пъти

Тема "Сага за една баня. Първи сезон, пилотен епизод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: