• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi - специалист
няма смисъл да го изсмуквам да го обработвам и после пак да вкарвам същият въздух. през цялото време ще се изсмуква и нагнетява. това е идеята винаги въздуха да е пресен. конвенторите ще се грицата да обработвам самият въздух вътре. звучи малко налудничиво ама нали трябва да има и малко луди хора.
filmatoplo - майстор
Питам щото някои вентилации ги пускат само да пречистят въздуха и ги спират в някои заведения и кухни .Но със сигурност отоплението на Метро и Била е като твоето . :wink:
denuchi - специалист
в почти очвсички магазини от този род е такова. е с леки коркции на начина на работа. при мен е изцяло на външен въздух а в тези магазини външният въздух е само няколко процента. в КАРФУРА гр. Бургас са 8 бр. машини и за всяка външният въздух е 10-15 %. всичко останало е рецеркулация. един огромен конвектор.
filmatoplo - майстор
Една такава климатична касета с 2 вентилатора ли се прави , с еднакви дебити ли са ВТУ .Лятото със или без охлаждане тоест може и без ,само вентилация .Мисля че намекна и за фреонова пита освен водна .Источника каква ТП ще е въздух-вода или .Какво ще бъде разпределението от касетата към стаите .
denuchi - специалист
разбира се че трябва да са два иначе се губи смисъла от цялата работа. вентилаторите са два еднакви по модел и тип. лятото ще има студена вода и ако е нужно трипътният вентил ще пропуска вода колкото му е нужно. а по въпроса за фреоновия топлообменник ще се захранва от един климати обикновен една 12. към всяка стая ще отива въздух колкото е нужно за 5 кратен обмен. ще се регулира от няколко клати, ръчни и с ел. задвижки
denuchi - специалист
и с малко закъснение. няколко картинки. едната е блоковата схема и устройствата към рекуператора. а другата разположението на стаите и въздуховодите. начертан е само нагнетателният нагледно а смукателният е просто с една черта. когато реша какви ще бъдат решетките и дали ще свалям целият таван, ще се нарисува и смукателният с по голяма точност. както и местата на ПЖР и клапите за регулиране. Последно стана така.

Прикачен файл

shema_3.jpg
shema_3.jpg (85.15 KиБ) Видяна 5032 пъти

Прикачен файл

blokova shema.jpg
blokova shema.jpg (71.83 KиБ) Видяна 6793 пъти

Прикачен файл

proekt.jpg
proekt.jpg (95.24 KиБ) Видяна 6793 пъти
Последна промяна от denuchi на нед апр 10, 2011 2:07 pm, променено общо 1 път.
nivanov - специалист
Въпросче?
Какво КПД очакваш от топлообменника? На мен лично ми се струва малко къс, поне така, както е на снимките ...

Поздрави,
denuchi - специалист
за кой топлообменник точно става въпрос. те при мен са доста, за рекуператора ли се отнася питането.
nivanov - специалист
Точно за него. Този на снимката май е промишлен, там заради скоростта на потока не може да се търси прекалено високо КПД ... за битовите скоростта е доста по ниска, има вариант да се удължи самия топлообменник и от там да се вдигне коефициента му ...
denuchi - специалист
това от снимките е само като външен вид.като идея (начин) на работа. при мен е доста по голям и с други вентилатори. а ето и това което излезе от програмата за рекуператора. за отопление и охлаждане.
има някакъв коефицент за ефективност, нещо като КПД.
п.с. несъм го изчислявал аз.

Прикачен файл

ohlajdane.jpg
ohlajdane.jpg (74.87 KиБ) Видяна 6736 пъти

Прикачен файл

otoplenie.jpg
otoplenie.jpg (73.48 KиБ) Видяна 6736 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5