• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
И все пак зависи как е използана инсталацията. Ако е не е претоварвана, и няма да се претоварва и в бъдеще може да се окаже, че изолацията е като нова. Виждал съм напукана прегрявана гума на 20 години. Същевременно на вилата инсталацията е точно с такива кабели, но е 4 и 2,5мм2 до контактите и изолацията от 70-та година още е като нова. Просто направих профилактика на всички връзки.

Но ако инсталацията не отговаря на нуждите ви, физически остаряла е или е изградена против правилниците, е за смяна.

Ако направиш една скица кое от къде минава и оцениш какво е качеството на полагане, и на използваните материали можеш да вземеш решение дали си заслужава да направиш профилактика на старата, да изтеглиш нови кабели или да къртиш и всичко на ново.

Мога да заява, че някои от тези инсталации биха искарали и 100 години ако не се тормозят, защото материалите от онова време са доста качествени.

На къща от 1933г ключовете бяха с врътки, немско производство и не бяша мръднали за 75 години.
zmeios - специалист
Сменяй и слагай мостов кабел.

При подмяна на елинсталация има само две скъпи неща -- къртене (с последващо преподмазване) и стойността на кабела. Първото така или иначе ще ти е почти безплатно, щом ще рутиш къщата ;) -- за второто, аз съм привърженик на зазиждането на мостов в стената. Много важно -- мостов се зазижда БЕЗ гофре, за да може при натоварване да отдава по-добре топлина в околната стена, това повишава живота му многократно.

А тия работи дето може да смениш кабел без да къртиш, "ако е в гофре", съм ги чел само на книга. На практика, ако имаш ъгли 90 градуса и други такива работи, гофрето не помага особено (освен при супер малките сечения)
PCL82 - майстор
Колега, не плюй по тръбите. Че на моменти е трудно трудно е, защото някой преди това си е оставил ръцете. Има си чалъми.

Теглил съм 2х10мм2 ПВА-1 (сиреч еднолилни) през черна бергманова тръба 16мм и успях да ги изтегля през единия ъгъл.

Ако някъде има проблем и запъне въръщам малко назад подреждам жиците и оправям възелчето към телта или старата жица с която тегля.Възелчето се смачква с клещи и се увива с изолирбант. Ако запъне, то е защото възелчето не може да мине. Възелчето го правя като на кукички, които закачам една за друга. Така става най-тънко. Като се увие с изолирбант няма опасност да се развърже, освен това се хлъзга и не запъва.

Ако усетя че не може да стане измервам разстоянието до къде запъва и разкъртвам само там.

Правя операция на тръбата по няколко начина:

-Може да е паднала песачинка и да запъва: тогава пробвам с прахосмукачка. Ако не стане цепвам пръбата на буква Н изтеглаям жиците, залепвам за изолирбант среза и замазавам.

Може да има снадка на тръби и двете тръби да не са съосни, или да запъва в краищата . Пак разкръртвам, изтеглям жиците и закърпвам тръбата със парче от по широко гуфре нанизано върху тръбите. Подлепям с изолирбат и стягам със свински опашки кръпката.

Ако някой ъгъл е е с много малък радиус, режа ъгъла, изкопавам стената, за да направя по-плавен завой правя къпка с гуфре и замазавам.

Досега след десетки такива операции, мога да кажа че в 90% от слудаиите кабелите са се теглили много лесно и винаги след това ще могат да се изтеглят нови без да се разкъртва повече.

Играчката да се направи операция на тръба ми е излизала по-бърза от бремето да измазвам и шпакловам стени.
  • 1
  • 2

Тема "да подменя ли елинсталацията или?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: