• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
msm - напреднал
filmatoplo написа:
Същия топлообменник има и в моя червения котел дето съм монтирал по горе. Имаш ли клапа която да отсича дирекното излизане на дима и откланянето му през топлообменника .
Наистина ли е същия фабричен ли е или правен с какви размери каква мощност как точно се регулира с клапата и кой е най добрия режим

искам да знам какво да очаквам от моя топлообменник
на този от котела има ли обратен ход на димните газове
има ли наклон за конденза и в коя посока

на моя съм предвидил три клапи на двата изхода по една и една за двуходов режим
не знам кой ще е най удачен

при мен ще се монтира на изхода на печка тип чудо от кафявите
дали ще може да захрани и бойлер освен буфера и тялото конвектор

за да го пробвам първо трябва да изградя тръбната инсталация а та доста неща не са ми ясни та ако можете да помагате със съвети и указания ще съм благодарен

ако ващия котел е фабричен и има ръководство за режима на горене ще бъде интересно

Със здраве
2v6 - майстор
msm написа:
Здравейте отново
Благодаря за търпението и вниманието но съм се захванал с нещо
в което не съм компетентен и без ваша помощ не мога да завърша а нещата вече са на такъв етап че връщане назад няма.
Моля за търпение ако питам много и едно и също искам да съм сигурен че съм разбрал правилно за да избегна грешки и проблеми.

1 на дадената схема тялото започва да тотли след загрявяне на буфера или бъркам
2 ако се добави кран този под разширителя може и преди или бъркам
3 как е по добре тръбите да са поцинковани или ППР обикновени за топла вода
4 какъв да е цолажа до буфера 1/2 цола или 3/4
5 ако свържа и бойлер за топла вода (серпентина на фланец) към щранга към буфера дали 1/2 цола от топлообменника до буфера ще е достатъчно
6 изхода на ризата е 1 цол помпата ВИЛО RS 25/70r 1 цол има ли нужда от колектори или само намалител
7 автоматичен обезвъздушител на изхода на ризата нужен ли е

ето най после и малко снимки на (адронния колайдер) така го кръстиха в къщи домашните

Със здраве и успех
1. Tялото ще започне да топли веднага щом се загрее топлообменника.
2. Кран не е нужен.
3. Може и ППР за студена вода.
4. ф20 е достатъчно (1/2").
5. От топлообменника също може с ф20 (1/2").
6. Само намалител.
7. Изхода на ризата на каква височина ще е спрямо отклонението към разширителния съд?
Ето една по-ясна схема. Тръбите на такива височини ли ще са една спрямо друга?

Прикачен файл

exhaus_recuperation4.gif
exhaus_recuperation4.gif (7.74 KиБ) Видяна 4896 пъти
msm - напреднал
2v6 написа:
7. Изхода на ризата на каква височина ще е спрямо отклонението към разширителния съд?
Ето една по-ясна схема. Тръбите на такива височини ли ще са една спрямо друга?
Изхода на ризата (холендъра на снимката)
е на 110 см от пода от там и двете тръби се качват на ниво 230см и вървят хоризонтално около 6м до банятя там разщирителя е залепен за тавана цялата височина е 270см мога да направя входа на разширителя на 245см а преливника на 260см Ако дам наклон на тръбите 1 см на 1 м ще дойдат в банята на височина 236см

Обмислям вариант хоризонталните тръби да са на ниво 205 см но трябва да дупча четири стени ( ако се налага ще дупча )

Изходите на буфера може би ще дойдат под 110 см височина

долната част на конвектора на ниво 205см горната на 235см вход изход са на едно ниво 210см и под наклон към хоризонтзлния щранг на ниво 235см хоризонталното разстояние до банята 1.5м
filmatoplo - майстор
Хоризонтални са тръбите , конденз не се допуска , какъв ти е вентила и помпата .На оригиналния котел има вратички за достъп за чистене на тръбите от двете страни както теб, с азбестова гарнитура и крилчати гайки.
msm - напреднал
filmatoplo написа:
Хоризонтални са тръбите , конденз не се допуска , какъв ти е вентила и помпата .На оригиналния котел има вратички за достъп за чистене на тръбите от двете страни както теб, с азбестова гарнитура и крилчати гайки.
Здравейте
за сега все още нямам вентил смятам да сложа или термостат от автомобил или кран на местото на вентила(между входа и изхода) и да го регулирам ръчно а по нататък да му сложа задвижка управлявана от термостат

помпата е WILO 25/70r смятам да я пускам с термостат на около 60 градуса

не знам само какво ще се получи ако работят едновременно и дветв помпи

котела фабричен ли е каква е марката и модела какво точно представлява клапата за комина плъзгаща ли е или на ос въртяща моите предвиждам да са на ос

ако буфера (бойлера) се загрява инцидентно от ел нагревателя когато печката не работи дали системата ще се държи както трябва или трябва още нещо допълнително

пълненето откъде трябва да става от буфера или от топлообменника (изходите на буфера май ще дойдат по ниско от ризата)
хоризонталните тръби могат ли да са без наклон или е задължителен за обезвъздушаване

Благодаря и със здраве
filmatoplo - майстор
Котела е Мактек , има ги и при Линиотомат и при др модели котли с горелки .Пълненето ако може от по ниската точка да става .Двете помпи така или иначе ще работят заедно .С кран малко трудно ще става най добре с вентил дори и от кола дето казваш на 75-80 градуса да отваря .Оригиналните клапи нямат там е с вентилатор , ама това и ръчно се изтрайва ,за 5 минути ще се разгори и ще превключиш през топлобменника .
filmatoplo - майстор
2в6 - обясни кога ще тръгне помпа Р2 , по каква температура ще се пуска и къде ще бъде мерена . Ако в малкия кръг варира температура зависи от вентила 75-80-90 , каква се очаква да е в буфера .
msm - напреднал
filmatoplo написа:
2в6 - обясни кога ще тръгне помпа Р2 , по каква температура ще се пуска и къде ще бъде мерена . Ако в малкия кръг варира температура зависи от вентила 75-80-90 , каква се очаква да е в буфера .
Здравейте
предполагам втората помпа ще тръгва при температура на буфера 35 - 40 градуса ще се използва терморегулатора на самия бойлер

допълнително аз искам да я управлявам от изходите на вътрешното тяло при зададена температура(стайна) помпата работи при достигане на заданието спира така смятам но дали ще се получи на практика ще видим

а температурата в буфера ще зависи от мощноста подавана му от печката и изразходваната от конвектора каква ще е подаваната мощност ще се установи опитно мощноста на конвектора е 6 киловата при фреон при вода не е ясно
filmatoplo - майстор
Според мен опита ще си покаже ,ако е на въглища може и 15 киловата да се извлече от топлообменника .
msm - напреднал
filmatoplo написа:
Според мен опита ще си покаже ,ако е на въглища може и 15 киловата да се извлече от топлообменника .
Здравейте
едвали ще е толкова мощен дори теоретично площа на тръбите е 0.78м2
и топлообмена става с димни газове а не директно с факела на огъня
и горя само дърва
затова искам да има акумулатор за да обира пиковата мощност и после да поддържам с по тих огън и е важно да избегна конденза

Все пак искам да знам ако двете помпи работят едновременно ( а това явно ще е така) как ще се държи цялата система дали ще работи безпроблемно

има ли начин двете помпи да се изчакват и как става и въбще това необходимо ли е?

Поздрави
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Тръбен топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: