• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
mandata - напреднал
Имам вила (още в строеж) и още не съм решил какъв да е пода.
Няма плоча и съм подготвил скара от метални греди. Какво обаче да наредя отгоре - OSB-3, 22мм или влагоустойчив шпертплат 21 мм?
Спалните ги направих с гредоред, посипка, ГФ, подложка, паркет, но за общото помещение мисля да мина по бързата процедура.
Мисля, че този шпертплат ще се почиства мн. по-лесно от OSB-то и няма да има нужда от лакиране.
За недостатъци не се сещам, но ако се удари с тежък предмет или се одраска може би ще излезе друг цвят под ламината.
Дайте съвети, че коледа наближава. Кое ще има по-малки вибрации и огъване?
Весели празници на всички
crez - майстор
Пред OSB-то за предпочитане е шперплата, по големи носеши способности,по-малка уязвимост на влага (което е много важно). Аз бих сложил шперплат.
mandata - напреднал
благодаря за съвета, като го направя ще кача снимки за да видят всички как е станало.
torbalan - Дървен философ
аз имах подобна драма - сложих шперплат...
това за влагата не е баш вярно...
шперплата е по-малко уязвим на влага, когато го ползваш за кофраж...
когато е сложен за подова настилка - балкан разлика няма ;)

иначе - на мен шперплата ми го дадоха с пет-шест лева по-евтино на лист от ОСБ-то...
mandata - напреднал
А шум, вибрации и потъване при ходене усеща ли се?
На каква основа (скара) си го монтирал?
шум - има
вибрации - има...

не е като бетонна плоча...

но според мен е добро решиние...

при мен върху гредите има наковани дъски... върху дъските - фибран 3 см. върху фибрана - кофражен шперплат, като с винтове за дърво съм го стегнал за гредите...
след монтирането на шперплата - вибрациите чуствително намаляха...
crez - майстор
:? Преди да положиш шперплата импрегнирай страничните срезове с топъл безир. Те не са обработени с влагоустойчив филм.
mandata - напреднал
Днес закарах 8 листа шпертплат и утре ще го разкроявам и полагам. Тъй като нямам представа какво е топъл безир съм се подготвил със 2 туби черен силикон и мисля с него да уплътнявам свръзките между листовете и ще си взема черни видии за да го хващам за металната скара. Все още незнам как да закрепя ленти от подложка за паркет (3 мм) върху металните греди и тогава да положа платната.
ако ще е под за баня - върху шперплата бих положил някаква хидроизолация, а върху нея - два до три сантиметра пясък и цимент....

така си направих терасата, стана екстра :-)
mandata - напреднал
Този уикенд довърших металната скара и положих 2 листа.
В пространството между железата слагам пяна от термопанел, която не е по-лоша от фибран 4 см., но незнам дали ще има ефект, защото желязото е супер термомост. Сега имам още седмица да реща дали не е добре да сложа подложка за паркет 3 или 5 мм върху желязната конструкция.

Прикачен файл

vila 10'09- 003.jpg
vila 10'09- 003.jpg (153.85 KиБ) Видяна 8467 пъти

Прикачен файл

vila 10'09- 004.jpg
vila 10'09- 004.jpg (188.31 KиБ) Видяна 8467 пъти

Прикачен файл

vila 10'09- 006.jpg
vila 10'09- 006.jpg (136.47 KиБ) Видяна 8467 пъти

Прикачен файл

vila 10'09- 007.jpg
vila 10'09- 007.jpg (117.27 KиБ) Видяна 8467 пъти

Прикачен файл

vila 10'09- 009.jpg
vila 10'09- 009.jpg (152.29 KиБ) Видяна 8467 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Влагоустойчив шпертплат - за под на вила или OSB 3?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: