Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Най елелментарното беше да си възтановиш оригиналната схема и махнеш контактора който тропа. Тоя диод на радиатор ли е, и как изолира радиатора на диода от радиатора, май станаха много радиатори :lol:
lenko71 - специалист
klambrev написа:
... всички трансформатори които имам почнаха да бучат. Лампите със нажежаема жичка се забелязва как трептят.
Къде си го свързал тоя диод, към радиатора или на входа на ел. таблото?
:irre:
zmeios - специалист
klambrev написа:
Има обаче проблем, явно заради това че товари само половината период
Махай диода, докато не са дошли на проверка от енергото защо им е зашумен целият клон на мрежата.

Има си причина, поради която само правоспособни елтехници могат да се занимават с такива "теми". В случая с питащия, бръмчат не само неговите трансформатори, и мигат не само неговите лампи, а и на съседните десетина апартамента. И таксиджийските радиостанции в радиус триста метра само бръздят, вместо да приемат и предават. Както и СОТ-аджийските предаватели.

Айде да не разправям истории от ранния постсоциализъм как се прави мръсно на съседа, сложил си нов климатик. Че тука четат всякакви хора, включително такива, които поставят последователно на 10-амперов активен товар обикновен силициев диод. Без кондензатори, без дросел, да не говорим пък за активна компенсация ("то ко туй бря?")
zmeios - специалист
Милен написа:
Тоя диод на радиатор ли е, и как изолира радиатора на диода от радиатора
Бих ти казал, ама първо ти сам се сещаш, и второ ще ме баннат от темата за обидно поведение към останалите участници.

Достатъчно е, смятам, да се каже "не барайте там където не отбирате" - ясно и точно.
lz1wvm - специалист
Бих ти казал, ама първо ти сам се сещаш, и второ ще ме баннат от темата за обидно поведение към останалите участници.
Защо да те баннат.Аз бих предложил на колегата задал въпроса,да си смени радиатора.Тъй като той не представи дори и схема на свързване,а иска конкретни отговори. :idea:
zmeios - специалист
lz1wvm написа:
Защо да те баннат.Аз бих предложил на колегата задал въпроса,да си смени радиатора.
Сега ще опитам малко конкретни отговори.

Първо, това заради което бих получил бан, или поне една сериозна сръдня: отговора на въпроса на Милен, как го е включил тоя диод: "последователно, на захранващия кабел, усукал съм го (или съм го запоил, все тая". Тоест, по маймунския метод -- същият, който по време на късния социализъм прилагахме към еднократните бушони: "абе тоя боклук всяка седмица гори, я да взема аз да сложа едно пиронче в бушона, нивгаш веч нема да изгаря!"

Коментарите за пожароопасността на тоя диод, през който минават 10 ампера от 220 волта, и който може да се допре във всеки момент до корпуса на радиатора, оставям на въображението на четящите (таман да си спестя и бана). Ясно е че става дума за лели, майки, дюдюци и подобни.

Второ: за съвета да се смени радиатора. Не смятам че е правилен.

Факта, че крушките с нажежаема жичка светят по-силно след направената "модификация" говори недвусмислено за слаба инсталация. Тоест, ако радиатора се опитва да си дърпа 10 ампера, поне още 5 някъде отиват по кабелите под формата на падове на напрежение, има прегряване и прочее. Тоест жилището е ОПАСНО (когато е включен този, или подобен консуматор)

Конкретен отговор: човека да повика електротехник да му прегледа инсталацията (не радиатора), и да НЕ ПИПА там където НЕ РАЗБИРА.

Маслен радиатор впрочем не може да се преработи да ползва нормален стаен термогулатор, ако ще не контактор, а Пентиум да се сложи във веригата. Защото принципа на тези радиатори не е "топля, докато в стаята стане 24 градуса, после изключвам", а "топля, докато маслото в тръбата стане 120 градуса, после спирам". Разликата между едното и другото поведение се нарича накратко "предизвикване на пожар".
klambrev - специалист
Първа инсталацията е нова, 2х10 свт от стълба до таблото на къщата, там си има предпазители дефектотокови защити и други подобни. На стълба са правени нови скоби за присъединяване. До този радиатор, бойлер и др. силови контакти ходят 3х2.5кв.
Факт е че пр 4 квт консумация напрежението пада под 200В, за съжеление просто съм прекалено далече от трафопост (3км).
Дори сложихме 2 кола за земно защото се надявахме че нулата е слаба но и това не реши проблема с пада на напрежението но както и да е това е рядкост да има консумация повече от 4кв. Не ми се пише повече но ако не го напиша съм сигурен че някой ще ме упрекне че неможе ей така да слагам колове, еми коловете са измерени , имат нужното съпротивление и то дори без да се правят магарии със вода и сол.
Относно радиатора, нз от къде заговорихте всички за контактори и тем подобни. Схемата е следната треморегулатора на него последователно вързан нагревателя в радиатора. Щракането се чува от регулатора.
От самото начало идеята беше да поставя датчик който да мери точно температурата на маслото и да я подържа доста по равномерна Т на маслото и чрез симистор или нещо друго не механично(избягвам релета и контактори) да се оправлява процеса ОН/ОФФ или по някакъв начин да регулира мощноста та примерно когато стигне 90градуса до почва да работи на 60 или 70 или 30% от мощноста за да подържа тази температура.
В крайна сметка поръчах ето това http://dobrikit.net/Regulator5-p-112.html , ще го вържа последователно на реотана и терморегулатора и опитно ще разбера колко % от мощноста ще са ми достатъчни за да работи и почти никога да не се изключва. Терморегулатора ще остане и ако ел. мощноста е повече от тази на отделената в пространството(т.е. ако мине 90градуса) да може да изключи
Аз ли не обясних от самото начало правилно, повечето колеги ли четат през ред нз кво стана но темата стана повече спам и заплахи.

п.с. това с диода беше само опитно и наистина не беше идиото-устойчиво(нямаше подходяща кутия) но беше направено с кабелни обувки, болтчета и гайки без увивания и запоявания
Милен - майстор
klambrev написа:
В крайна сметка поръчах ето това http://dobrikit.net/Regulator5-p-112.html , ще го вържа последователно на реотана и терморегулатора и опитно ще разбера колко % от мощноста ще са ми достатъчни за да работи и почти никога да не се изключва.
И ще увеличиш смущенията още.
Justy - майстор
НИКОГА не се свързват два регулатора последователно!!! Добри предлага двупозиционен регулатор с хистерезис - слагай него и изхвърли фабричната дивотия :wink:

Тема "Съвременно управление на стар маслен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: