Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cakev79 - специалист
Здравейте.Понеже не мога да стоя мирен на едно място,а сега съм отпуска,реших създам тази тема.Имам малко матерял заделен още от дядо ми,но никога не съм виждал как става.Видимите операции съм си ги поизяснил малко,но знам ,че ще има и скрити тънкости.Ако някои има мерак нека ми пообясни малко.
torbalan - Дървен философ
имам едно буре в мазата, което е по-голямо от вратата...
така или иначе ще го разбия, за да го изхвърля...
ако имаш желание - може да дойдеш да го разглобиш и изследваш :-)
cakev79 - специалист
малко си ми далеко
shotik - майстор
Казвали са ми ,че имало шаблон ,по който се изрезват дъгите,след това се пали огнище ,нареждат се около него и се притяга,но как незнам и от огънят се свиват до формата.След това се натягат с още обръчи и се изработва канал за челата ,които се слагат след леко разхлабване в краищата.
Тънка работа е това,за каците -също.Дано някой да знае да качи някой клип ,защото ми е интересно и на мен да го видя.
shotik - майстор
velsi,чудесен клип,аз ти благодаря ,че го намери и ми даде възможност да видя как се прави ,макар и не на живо.Описанието което са ми казали и съм го написал се потвърждава от клипа , има си тънкости.Хареса ми последната операция със рендосването и шлайфането,може би вече и у нас някой да има тази машина,но не е и трудно да се направи.
mirix - специалист
Скоро по Discovery даваха как става и всичко машинно направили гадовете. 1 което казаха е да се избират максимално най малко на брой дъски за д аима по малкавероятност от течове всяка дъска е между 8 -10 см. слагат ги на пара за 20 мин д аомекне дървото после ги сгъват по шаблон и ги вкарват в пещ при 60 гр. за 2 денонощия ако не се лъжа сглобяват ги и минават през газови горелки да се обгорят оввън и отвътре , след това правят жлебове за дъното и капака. До тук процедурата ставаше с 2 обръча в краищата слагат дъната и започват да набиват обръчите слагат 2 в средата махат тези временните и донабиват другите мисля че сложиха 6 обръча пробиха дупка сложиха тапичката и готово :) :roll:
null - специалист
може би говориш за това
http://www.youtube.com/watch?v=mWsZFCfzNyA
Милен - майстор
Гледал съм преди много години как работи един бъчвар. Коментара ми е че това е тънка и специфична работа и не е за всеки. Стареца който гледах използваше специални машини, инструменти и приспособления 95% нестандартни и правени самоделно.
ArturDent - Почти Безобиден
Поткрепям Милен - и аз съм гледал. Ама като в поговорката - кучето не е станало касапин, като гледало как се коли прасе.

Много е тънка тая работа, и не се учи в училище, трябва опит.
Ако е за хоби - нищо няма да стане. Ако е за постоянно занимание - добре се печели, защото сигурно на 50 000 души има по един бъчвар.

Тема "Как се прави буре?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: