Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
krisku - помощник
Привет, вкъщи се появи ДОСТА голям проблем!

При работа на климатика в режим на затопляне след няколко цикъла на дефроз, се чува връщане (за момент) на газа във вътрешното тяло (изсъскване и избълбукане), панелите на вътрешното тяло се покриват със лек скреж, който се разтапя при работен режим на отопление и както сами се сещате - ефектът е мокър таван (и част от стената). Това се случва при преминаване в дефрозт, но не всеки път.
Питата на външното тяло заскрежава 3/4 навивки отдолу и 2/3 по средата, което ми мирише на намаляващ фреон (а климатика е закупен преди 2-3 месеца).

Благодаря предварително!
vaioo - специалист
по принцип е нормално заскрежаване на вътрешната питата при дефрост,то зависи и от продължителността на самия процес.
EDI - майстор
Той говори за вътрешния топлообменник.Викай си сервиза.
zmeios - специалист
Звъни в сервиза. Количеството фреон не е наред. Дали поначало е изпуснат, или изпуска отнякъде по малко -- така наизуст не може да се каже. Но вътрешното тяло не може да замръзва при НИКАКВИ обстоятелства, най-много да стане ледено студено на допир с ръка.
vaioo - специалист
Нека доидат да го проверят,но по принцип това явление е нормално.
Така,сега да разясниме процеса на дефрост на кратко.....спира вътрешния вентилатор,четирипътния вентил обръща режима от отопление на охлаждане за да може външния топлообменник да стане кондензатор-при кондензацията се отделя топлина и по този начин се освобождава натрупаната скреж,това става и при неработещ външен вентилатор,НО през това време вътрешния топлообменник няма обдухване(вентилатора на вт.тяло не работи),следователно температурата на изпарение пада под 0 градуса и от влажността на въздуха се образува скре по него.при по продължителен процес на обезкрежаване винаги се появява този ефект,особено при по ниските класове климатици.

А за изсъскването и балбукането...просто при смяната на четирипътния от разликата в наляганията се чува това,ако пуснете климатика на топло и при работещи му дръпнете щепсела от контакта,ще го чуете същото.

За заскрежаващите навивки-на повечето климатици топлообменниците се захранват от няколко места едновременно,и температурата на топлообменника не на всякъде е еднаква затова те са на различни места-вероятни проблеми за това също има-полу запушена тръба от там дроселира темп. пада и заскрежава,също и при липса на достатъчно фреон и мръсен топлообменник може да се получи.
velev-klima - специалист
Това си е нормално и няма нужда да разкарваш сервиза. В горния пост е обяснено много добре.
EDI - майстор
Еееее, кое му е нормалното на отопление да заскрежава вътрешния топлообменник.Според мен изобщо не е нормално.Не съм видял сервизно, в което да е описан конденз на вътрешния топлообменник при дефрост-а през зимата.Ама знам ли, velev-klima, ти си специалист и с това си вадиш хляба.Аз /не съм специалист в тази област/ съм имал 5-6 машини, едната от които беше и посочения модел със стария решетест панел и до сега не съм видял да ми заскрежава вътрешния топлообменник при дефрост-а.
velev-klima - специалист
Така е и колегата преди мен го е обяснил много подробно, ако се сетя като прави дефрос някой от мойте ще снимам. А те естественно са заредени по везна.

Тема "Оскрежаване на вътрешното тяло при дефроз [Mide MSG-12HR]" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: