• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефан - майстор
Преместено от тук:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=60

Тани

Ще постна снимка на моята къща до момента. Сами ще видите конструкцията. Метална, с термопанели/50 мм/. От бетонната плоча нагоре. Площта е 74,5 кв.м. / размерите са около 10х7м и височина на стаите 2,6м/. За термопанелите съм дал около 9500 лв, а за металите още 4500 лв. Изградено е от мен и още двама майстори за около 20 дни. Допълнително ще има 15 см вата, след което някаква вътрешна обшивка. Общо ще стане 20 см активна топлоизолираща стена, без никакви тухли. Смятайте сами.

Идеята ми е да стане подобие на пасивна къща. Допълнително ще има термопомпа, слънчев колектор за производство на електрическа енергия 1kW 50Hz, слънчев колектор за топла вода и отопление/само през светлата част от денонощието/, инсталация за регулиране на влажността, инсталация за пречистен свеж въздух, и доста други глезотии.

Извинявайте, че пиша в тая тема. Очаквам сериозни критики.
Последна промяна от Стефан на съб фев 13, 2010 2:21 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Аз лично съм правил подобна вила , но с дървена конструкция! 5 см панел + 10 см. вата. Стана супер изолирана и доста здрава за мое учудване - никъде засега не е спукан гипскартона! Твоята е с пъти по здрава - яко си се презапасил - ще издържи и ураган! Ако направиш всички инсталации , за които си писал ще стане една съвременна къща. Е доста че е далеч от пасивните де :-D , но иначе е още едно доказателство , че дори човек да мисли нестандартно , може да постигне добри резултати.
Не знам за предишната тема , но сега си забравил да споменеш другите 70 квадрата на долния етаж - не ги крий - видях ги лично :lol:

И съвет - ако не мислиш да продаваш ток , по добре не инвестирай във фотоволтаични панели - въобще не са рентабилни!
Стефан - майстор
Ето и металната конструкция. След завършването никакъв метал няма да се вижда.
Последна промяна от Стефан на съб фев 13, 2010 2:22 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Стефан написа:
Ето и металната конструкция. След завършването никакъв метал няма да се вижда.

Не съм специалист, но тази загънатата част на арматурата не трябва ли да е в бетона? Или след това е отливано нещо допълнително?
Последна промяна от Тани на вт дек 08, 2009 8:28 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
Ако говориш за арматурата от долната снимка, давам разяснения. Тези арматури са в два реда - горен и долен с дължина по около 1 метър. Имат закривявания отвътре в плочата. Нямат нищо общо с армирането на самата плоча. След кофражирането на плочата, пробих с дрелка отвори, и мушнах арматурите отвътре навън. Това са "чакащи" арматури, за свързване с плочата пред гаража. А са в два реда, за да няма напуквания после, и двете плочи да се свържат здраво една за друга. Дано си ме разбрал.

Стремя се да пиша бавно, и правилно, защото граматИка на форума ще ме захапе за грешки и пълен член. Все от нещо трябва да разбира човека :lol: Не може всички да сме техници и строители, нали? Особенно от иновационно и нестандартно строителство. :? То не е за всеки.

Що ми се струва, че ме провокираш да показвам снимков материал. Ти сам видя всичко с очите си. Очаквам обаче въпроси от другите капацитети.
Последна промяна от Стефан на съб фев 13, 2010 2:22 pm, променено общо 1 път.
единак - специалист
Какви 20 дни, бе Бат'Чефо? Или си мислиш, че това са само нови хора и никой не ти помни ... излиянията в други теми, които след критиките изтри?

Първите снимки, с вече излените стъпки са правени на 19.05.2008/колко ти е отнел изкопа, кофтажа и тн. не броим/, тук ги няма. После снимката само с плочата, която си постнал е правена на 31.07.2008. А снимката с готовата къща на 22.08.2009.

Уточнявай се закакво говориш. Може и да си наредил железата за 20-на дни, но къщата ти не е само това, нали?

Айде, явно те сърбят пръстите да покажеш какво си сътворил, докато те нямаше. Карай направо, не се опитвай да провокираш аудиторията, че после възторжено да се възродиш от пепелта.
vipltd - специалист
Поздравления за начинанието.
Предполагам такъв тежък фундамент и толкова бетонови работи за такава лека конструкция е или заради терена или нуждата от избени
помещения.
Изисква ли се строително разрешение? Как решавате ел.инсталацията?
8180 - майстор
Две въпросчета:

Стефан, тези чакащите железа за доп. плоча ТРЯБВА ли да са толкова много или си се презапасил? Шири се мнение, че "нема начин да не спука" !?

Тани (Стефан).
Говорите за доп. ТИ - разбирам вата+гипскартон (не знам Стефан как го мислеше). Та тази вата отвътре - има ли наблюдения как се държи във времето? Отвън панелите тотално я "запечатват"!? Вярно, че за вила не е толкова страшно, но ако има сведения...
Стефан - майстор
Потвърждавам, че сътвореното над бетонната плоча, САМО на металната конструкция и монтажа на панелите, е направено за 20 дни от мен и още двама работници. Не искам да влизам повече в конфликти. Ако желаеш, може да продължаваш. Аз просто няма да те виждам.
Стефан - майстор
vipltd написа:
Поздравления за начинанието.
Предполагам такъв тежък фундамент и толкова бетонови работи за такава лека конструкция е или заради терена или нуждата от избени
помещения.
Изисква ли се строително разрешение? Как решавате ел.инсталацията?
Такъв е проекта, изработен от екип проектанти и конструктори. Аз също съм на това мнение, и именно за това реагирам негативно към проектантите. Но явно те са ходили на определени изборно лекции/поне на тия за хонорарите са присъствали :lol: /. От долу под цялата къща/от снимката/ има полуподземен етаж. Терена е много здрав - някаква смесица от камъни с различна големина, и бял варовик. Хумусния слой е не повече от 10-15-20 см.

Къщата има всякакви видове одобрени документи. В това число и строително разрешение.

Ел. инсталация още не съм правил - на времянки е. Но ще и дойде и на нея времето.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Къща от термопанели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: