Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте !!!! Моля за помощ за свързването на един електромотор. Изваден е преди много време от някаква немска телеграфна или пишеща машина. Има прекрасен редуктор към него и ми е нужен много в момента. Страхувам се да му подам напрежение, за да не го изгоря при неправилно свързване. Направих измервания между стърчащите му жици и го представих схематично. С цифри и цвят съм белязал проводниците, които излизат от статора и четките, поне както го виждам. Моля за някакви идеи. Благодаря на всеки, който се отзове !!!!!!

Прикачен файл

motor.JPG
Мотор
motor.JPG (42.71 KиБ) Видяна 4249 пъти
Последна промяна от tazmetal на нед дек 06, 2009 5:27 pm, променено общо 1 път.
lz1wvm - специалист
Нещо схемата не се разбира.Но при всички положения на ротор трябва да подадеш постоянно напрежение,и в зависимост от неговата стойност се регулират оборотите.А за статора трябва да пуснеш по подробна схема,щото явно има връзване на 110 и 220 волта.

ПС колектора с два пръстена ли е.
Милен - майстор
Къв ще е тоя мотор за постояно напрежение и 50Hz честота. Това са си две несъвместими неща. Свързването ми прилича на дрелка, но има няколко междини изводи от намотките. Възможно е например мотора да е двускоростен и да се превключват намотки :?
lz1wvm - специалист
Може и да съм в грешка,но по думите на автора,че е стар и е 32 вата.Съдя че е с постояннотоков ротор.Такива имаше в едновремешните телексмашини.
mirk - майстор
Възможно е средните изводи да са за 125V а крайните за 220V :? но щом пише 50Hz със сигурност е променливотоков.
hameleon - специалист
Ако може една снимка на двигателя,мисля че имам нещо подобно захвърлено,но работещо.
2v6 - майстор
tazmetal написа:
Здравейте !!!! Моля за помощ за свързването на един електромотор. Изваден е преди много време от някаква немска телеграфна или пишеща машина. Има прекрасен редуктор към него и ми е нужен много в момента. Страхувам се да му подам напрежение, за да не го изгоря при неправилно свързване. Направих измервания между стърчащите му жици и го представих схематично. С цифри и цвят съм белязал проводниците, които излизат от статора и четките, поне както го виждам. Моля за някакви идеи. Благодаря на всеки, който се отзове !!!!!!
Четките на какво опират - колектор или пръстени? Предполагам че е колектор :idea: Ако е така може да работи и на постоянен ток (например захранване от акумулатор).
Подаваш на 2 нулата.
4 към 5.
На 6 фаза.
Ако не върти добре - 4 към 6 и фазата на 5.

Искаш ли да сменяш посоката на въртене?
Virtuozo - специалист
Искаш ли да сменяш посоката на въртене?
машината е с редуктор и ми се струва,че не е редно!
Благодаря много на всички за мненията, утре ще изпробвам машината и ще коментирам резултата !!!! :prayer:

Тема "СВЪРЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОМОТОР - ПОМОЩ !!!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: