• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 31
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.

Бихте ли живяли в "сглобяема къща"

Анкетата завърши на пет окт 27, 2006 9:58 am

80%
да
16
20%
не
4
Няма гласове
още не съм решил, все още проучвам

Общо гласове: 20

Тани - модератор
Стефан написа:
vipltd написа:
Все пак става въпрос за дървесина.Но успешно се прилага при обшивка на външни стени,.
Да, бе. Виждал съм по морето бараки с ОСБ. От времето са станали грозотии - просто са се разкапали. Всичко е търговски трик, според мен.

Същото се отнася и за дървените къщурки, строени с ОСБ. И санирани със стиропор. Съседната къща до мен е направена по тоя начин. Съседа се кефи, докато не му показах пукнатините. Накарах го да се замисли дали влагата не влиза навътре в тия пукнатини. И след време да се чуди защо има мухъл по стените. От изгнил "превъзходен" и влагоустойчив материал. Според мен направата на такива стени по този начин/с ОСБ/ си е чисто престъпление.

Ако външната изолация е направена както трябва и съответно основата е стабилна - т.е. и тя трябва да е направена качествено няма да има никакъв проблем! А некачествени външни ТИ се правят масово и върху масивни сгради за съжаление!
Стефан - майстор
Тани написа:

Ако външната изолация е направена както трябва и съответно основата е стабилна - т.е. и тя трябва да е направена качествено няма да има никакъв проблем! А некачествени външни ТИ се правят масово и върху масивни сгради за съжаление!
На теория си прав. Но на практика не е баш така. Личното ми наблюдение от къщата на съседа. Върху стените от необработено с никакви покрития ОСБ наковаха стиропора. После мрежа, и съответните мазилки. Но, няма начин при около 50 кв.м стена да няма напрежжения от температурни влияния. И съответните пукнатини при твърда мазилка. Как мислиш, дали няма пукнатини. При положение, че всичко е свършено качествено. При следващото ни виждане/ако дойдеш/, лично ще те заведа у съседа.
jekasus - майстор
Който няма доверие в осб, да ползва аквапанел. Може би по-скъпо ,но е по-сигурно. А пукнатини по ТИ ,гипскартона и вътрешни ъгли в баните е само от майсторлъка на " майстори".
Тани - модератор
Стефан написа:
Тани написа:

На теория си прав. Но на практика не е баш така. Личното ми наблюдение от къщата на съседа. Върху стените от необработено с никакви покрития ОСБ наковаха стиропора. После мрежа, и съответните мазилки. Но, няма начин при около 50 кв.м стена да няма напрежжения от температурни влияния. И съответните пукнатини при твърда мазилка. Как мислиш, дали няма пукнатини. При положение, че всичко е свършено качествено. При следващото ни виждане/ако дойдеш/, лично ще те заведа у съседа.
Е може да са го наковали много качествено , но са объркали технологията :lol: :lol: - стиропора не се кове (само) , а се лепи ! С коването няма как да не мърдат плоскостите. Дори и в този случай , обаче , ако са спазили останалата част от технологията , засега не би трябвало да има проблеми .Сигурен ли си че са:

- използвали подходящи материали за шпакловане на мрежата
- използвали качествена мрежа
- застъпили мрежата поне 10 см
- нанесли поне 7-8 мм материал.
- използвали подходяща МАЗИЛКА (а не направо боядисали с някаква боя)

като дойда отново ще проверим каквото е възможно , но отсега предполагам някои несъответствия с технологията!
klambrev - специалист
Сега се зачетох че още със въпроса ми съм допуснал грешка която доведе до спора.
ОСБ3 е влагоустойчив , а не както бях написал водоустойчив за което се извинявам.
и в крайна сметка виждам противоречиви мнения, може ли да се ползва като финишен слой и какъв живот би имал.
n.nikoloff - специалист
klambrev написа:
Имам едно питане просто от интерес.
ОСБ3 се води водоустоичиво и устойчиво на външни атмосверни влиания, защо е необходимо да се измазва или да се слага сайдинг върху него. Естетически ОСБ-то по ми допада от колкото сайдинга а мазилката или сайдинга оскъпяват стената.
Също така зашо слагате ЕПС или други външни изолации след като в кухината между осб-то и вътрешния гипсокартон спокойно може да се побере 12-15см каменна вата
По-отговорните слагаме дори 20 см вата във външните стени, а ЕПС освен допълнителна ТИ е прекрасна основа за декоративни покрития.
ЕПС се лепи върху ОСБ, но не с лепило на циментова основа, както практикуват някои.
Ако е за къща - не препоръчвам, а и няма смисъл да се остава само на ОСБ. Ако е за барака - няма много значение.
kalanak - напреднал
Имам въпрос към vipltd няма ли да допринесе за значително намаляване на вибрациите, полагане на гумена лента върху 25см ровите метални греди.Например греда 5 мм някаква устойчива гума и тогава ОСБ и замаски и подови покрития :)
vipltd - специалист
kalanak,
Така наречената гумена лента я слагаме на връзката с бетона и
стените на фундаментната част.
На втория етаж нямаме проблеми с поскърцвания и вибрации.Благодарим Ви за мнението,заслужава внимание.

Прикачен файл

YAPIM1.jpg
YAPIM1.jpg (32.66 KиБ) Видяна 7538 пъти
argonavt - специалист
Здравейте на пишещите и интересуващите се в темата. Прочетох цялата тема , а "за" и "против" има тема във всеки форум. :) Също привърженици и на двете.

Стените освен гипскартон и вата, могат да бъдат изпълнени и от други материали - итонг , полистиролбетон , тухли , керпич . Както ватата , така и другите материали играят ролята на пълнеж на дървената конструкция. В този смисъл - кеф ти риба , кеф ти рак. :)

Понеже форума е "Направи сам" , дали ще е интересно да се отвори тема "Направи си сам сглобяема къща"?
Последна промяна от argonavt на нед яну 31, 2010 7:44 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
argonavt написа:
Понеже форума е "Направи сам" , дали ще е интересно да се отвори тема "Направи си сам сглобяема къща"
Здравей,
Да "се отвори" лесно - съдържанието е по-интересно. Давай.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 31

Тема "Плюсове и минуси на къща построена чрез сухо строителство?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: