• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gorgidanchev - специалист
velsiПоръчах като твоя контролер.Драйвера е същия.Проби правя на 25 мотора...разлмични...по мощност и т.н.Захранващо за драйвера е тороидален траф с реостат...по точно-реголирам волтажа колкота си искам.Мога да го вдигна до 80 волта.Нооооооооо ме естрах.Затова пробвам на малки мотори с малък волтаж.Имам всички модели на свързване...Та на тоя траф колкото повече го товариш сам си вдига ампеража.Точно с Mach3 опитвам нооооо ми писна.Направих първата механика от шперплат за проба...Ако се справя с електрониката мислех да я изработя от метал.Алумина също е добър но е доста лек...разширение,свиване ...Но май проекта умира... :headbash: :headbash: :headbash:
velsiПо нашия край му викаме ПРОБЛЕМ БРАТО :lol:
velsi - Почетен майстор
нека първо уточним. напрежение за драйвера и напрежение за мотора. първото е 5 волта и идва от контролера. напрежението за мотора може да е всякакво. обикновено 30-35 в е достатъчно. на драйвера имаш един тример. с него регулираш тока. гледай да го докараш към 1 ампер. при повече грее много мотора и чипа. сложи радиатор на l298. чипа ако не се лъжа держи до 3,5 ампера. останалото е да конфигурираш правилно пиновете на порта в програмата. търся ти един файл, но нещо не го намирам. имай търпение. и никакво отказване!
С чипа проблем нямам.Сложил съм охлаждане от процесор с враден вентилатор.Винаги е студен...процесора и радиатора.На пипане де.
За 5 волта е ясно.Колкото по голям мотор слагам трафа сам си вдига ампеража.Но повече от 30 волта не съм подавал на драйвера.Тримера и усилен докрая ..пълно ляво.Вдигам волтажа моторите бръмчат и гре ят но стъпка никъква.Явно нямат управление.Така си мисля.Можи ли да е от порта на компа.Какъв волтаж подават портовете не знам.Свързвам принтер работи...Всичко проверих най малко 10 пъти.ЗАБИХ И АЗ. :cry:
velsi И контактна паста съм сложил на радиатора.Чипа не е загрявал изобщо...Като знам с какъв зор ги намерих тия интаграли.Та постарах се ...Ноооооооооооо :?
ELEMENTAL - специалист
Само да напомня,
макс. препоръчително захранващо напрежение на L298 е 46V.Макс. сумарен ток е 4А (т.е. по 2А (най-много 2,5А) на намотка).При тези стойности разсейваната мощност може да бъде и над 20W (т.е. нормално е интегралата да грее, когато е без радиатор).Греенето на мотора се причинява и от големия коефициент на запълване на импулсите.Просто дряновци ги е домързяло да използват ШИМ-а на L297.
....
gorgidanchev, поясни, ако обичаш как със реостат регулираш напрежението.И още нещо - махай го този траф няма смисъл от толкова големи топлинни загуби.
velsi - Почетен майстор
Сега прочети внимателно този файл. Виж в Mach3 как са при тебе нещата. Виж и дряновци как дават пиновете за x y и z. И ако пак не ти е ясно - ще го мислим.
velsi - Почетен майстор
Ето как изглеждат настройките при мене. Зелените и червени флагчета в колонките dir (посока) и step (стъпка) определят ниско и високо ниво (има/няма напрежение). При мене за x нивото е на обратно защото винта ми е с лява резба. Сега достатъчно ясно ли е?

Освен това има един бутон Jog ON/OFF в основния екран на Mach3. За да ти работят бутоните "стрелки" на клавиатурата, с които да движиш моторите трябва Jog да е в състояние ON.

Прикачен файл

pins2.jpg
pins2.jpg (126.36 KиБ) Видяна 3834 пъти

Прикачен файл

pins3.jpg
pins3.jpg (181.06 KиБ) Видяна 3853 пъти

Прикачен файл

pins.jpg
pins.jpg (106.19 KиБ) Видяна 3853 пъти
Последна промяна от velsi на съб сеп 18, 2010 10:21 pm, променено общо 2 пъти.
koleff - помощник
Да попитам и аз ако може, значи до колкото съм разбрал от всичката тая работа на хвода STEP на драйвера се подават импулси (съответно от компа), и колкото импулса толкоз стъпки прави мотора, а с колкото по-голяма честата са толкоз по бързо върти, така ли? Правилно ли съм разбрал? А ако е така незнам защо се мъчите с тея драйвери. С един контролер и 3-4 транзистора проблема е решен. Елементите струват около 6-7лв., а платкава мисля че ще можете и сами да сие направите!
velsi - Почетен майстор
Да, правилно си разбрал, но не е само това. Принципа на управление е този. Но освен това се указва и посока. Но най важното е, че за да завърти стъпковия двигател му се подава специална поредица към фазите. Именно затова хората са разработили специализираните чипове L297 и L298. Те не са чак толкова скъпи, по 5-6 лева са. Останалите елементи са стотинки, а схемата и платката са достатъчно прости.

Прикачен файл

driver.jpg
driver.jpg (66.69 KиБ) Видяна 3852 пъти

Прикачен файл

cnc_009.jpg
cnc_009.jpg (116.39 KиБ) Видяна 3852 пъти
Последна промяна от velsi на съб сеп 11, 2010 4:38 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: