Напишете въпрос свързан със санирането.
torbalan - Дървен философ
майкомила... не знаех, че УВ лъчите имат нещо общо....

виж сега... много неща ти се губят...

за да схванеш за какво иде реч трябва първо да си отговориш какво означава хигроскопичност...

после - какво се случва с материал, който поглъща влага, при температури по-ниски от 0С*

после, ако правилно си отговориш на тез въпроси - вече ще си наясно на какво ще прилича въпросния материал...

то не случайно фасадната каменна вата е най-скъпия материал за топлоизолация, а стиропора - най-евтиния...
при все че като топлоизолатори свойствата им са практически еднакви...
Тани - модератор
torbalan написа:
майкомила... не знаех, че УВ лъчите имат нещо общо....

виж сега... много неща ти се губят...

за да схванеш за какво иде реч трябва първо да си отговориш какво означава хигроскопичност...

после - какво се случва с материал, който поглъща влага, при температури по-ниски от 0С*

после, ако правилно си отговориш на тез въпроси - вече ще си наясно на какво ще прилича въпросния материал...

то не случайно фасадната каменна вата е най-скъпия материал за топлоизолация, а стиропора - най-евтиния...
при все че като топлоизолатори свойствата им са практически еднакви...
Според мен хигроскопичен е материал , който поема обилно количество течност.Господин инженер колко процента вода поглъща на практика, нека говорим с реални данни , а не с мнения , пък било то и на инженер! Но не ми отговаряй с МАЛЕЕЕЕЕ , а със цифри! И да те питам - ти виждал ли си на живо стиропор , потопен във вода?Да не бъкаш отново понятията и да си говорим в момента за дунапрен! :)
ПП

Даваш пример , който защитеве по-скоро моята теза:
И каменната вата е по-добър материал именно заради по-добрата си паропропускливост - термин мноооого различен от хигроскопичност. Дори е по хигроскопична , негорима и .......изненадаааа много по-устойчива на UV лъчи - т.е. на практика вечна!
Последна промяна от Тани на ср дек 09, 2009 1:14 am, променено общо 1 път.
майкомила....
ти верно си много зле....

земи виж какво означава хигроскопичност и спри да пишеш глупости...

случайно съм виждал и стиропор и фибран и дунапрен...
и не случайно ти обясних какъв е механизма на разрушаване на материалите, които поглъщат влага (хигроскопични)...

случайно ми прави впечатление, че ти не четеш какво пиша, а се стараеш да напишеш колкото може повече глупости, за да защитиш първоначалната щуротия, дето си написал... на принципа на "хиляда пъти повторена лъжа става истина..."

иди си прави дишащи стени без вентилация, пък после да видим какво ще стане...
защото не знам дали имаш представа, но материалите от които традиционно се зида - тухли, бетон, камъни, са особено дишащи...
Тани - модератор
Инженере , нали щяхме да си говорим с цифри!Инженерите нали така правят! Ти от инженер отиде в политиката и по твоето правило ако повториш N пъти че не разбирам нищо и всички ще ти повярват! Нека си говорим с цифри и факти а не с нападки! Колко процента ВОДА поглъща ЕПС -а и как би могло това да му повлияе! Очаквам цифри! Нали все пак прословутата хигроскопичност трябва да приеме и някакво цифрово изражение!

ПП
torbalan написа:
майкомила....
ти верно си много зле....

земи виж какво означава хигроскопичност и спри да пишеш глупости...

случайно съм виждал и стиропор и фибран и дунапрен...
и не случайно ти обясних какъв е механизма на разрушаване на материалите, които поглъщат влага (хигроскопични)...
Не се ли усещаш , че сам си противоречиш? Както по-горе ти писах ватата е по-хигроскопична от стиропора , но не се разрушава като замръзне! Следователно само хигроскопичността не е решаващия фактор!
случайно ми прави впечатление, че ти не четеш какво пиша, а се стараеш да напишеш колкото може повече глупости, за да защитиш първоначалната щуротия, дето си написал... на принципа на "хиляда пъти повторена лъжа става истина..."
Ти си този , който не ми отговаря на въпросите , а само напада с обиди , аз се придържам към аргументите и примерите!
иди си прави дишащи стени без вентилация, пък после да видим какво ще стане...
.

Защо ми се струва , че не правиш разлика между вентилация и паропропускливост? Вентилацията служи да дишаш ти и втростепенното и предназначение е да извхърни навън водните пари , ако стените са запечатани( пароизолирани)
защото не знам дали имаш представа, но материалите от които традиционно се зида - тухли, бетон, камъни, са особено дишащи..
От тези , които си изброил само бетона не е достатъчно паропропусклив( дишащ)
Последна промяна от Тани на ср дек 09, 2009 12:41 am, променено общо 1 път.
олемале....

нещата вървят от зле, към по-зле....
Последна промяна от torbalan на ср дек 09, 2009 12:43 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Хайде да играем честно и да не променяме мненията си!До преди малко горе беше написано:
torbalan написа:
да обяснявам с цифри, на човек дето не може да чете дори букви, ми се вижда безсмислено...

да кажем, че стиропора поема 2 до 3 % от обема му влага... от това ще ти олекне ли?

и пет молекули вода да поеме - като замръзнат, те разкъсват всичко около себе си... и така ден след ден...

именно за това хората са измислили фибраноподобните материали (май ХПС им беше означението), които не поглъщат вода (със затворена клетъчна структура)...
и следователно - след, като не поглъщат вода, се разрушават много по-бавно...

то ако те слушаме теб - най-евтиния материал е и най-хубав...защо ли хората правят и по-скъпи... .
Докато чаках да пишеш допълних горното си мнение прочети го!
Много фирми използват недостатъчната информираност на хората, прилагат дъмпингови цени и изпълняват лошо топлоизолациите с некачествени или неподходящи, но евтини материали. Другият проблем произтича от пропуски в знанията на проектантите (архитекти, топлотехници) и строителите, които залагат в проекта и изпълняват фасадата с неподходящи топлоизолационни продукти. Такъв е случаят с използването на топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен (XPS) при изолиране на фасадата отвън. Тези плочи имат много висока якост на натиск и добър (разбираме – нисък) коефициент на топлопроводимост (λ = 0,030–0,036 W/mK). Ето защо е лесно да бъде убеден клиентът, че те са най-подходящите – основата ще се запази здрава, а топлоизолационните характеристики са най-добрите!
В същото време плочите от експандиран полистирен (EPS) имат коефициент на топлопроводимост (λ) в границите 0,031–0,040 W/mK, т.е. само с около 3–6 % по-висок. Якостните им качества могат да бъдат твърде различни, в зависимост от плътността на материала: от много меки и крехки (ρ = 10 kg/m3), до твърди и здрави (ρ = 30 kg/m3).
Дотук обаче не коментирахме още едно много важно свойство, което трябва да притежава топлоизолационният материал, когато се използва по външната фасада. Това е паропроводимостта му (или дифузията на водни пари). Докато EPS плочите пропускат относително лесно водните пари през себе си, то плочите XPS са практически паронепропускливи. За да определим колко и по какъв начин тази характеристика на материала влияе върху качествата на системата, следва да изясним що е конденз и как се получава! Кондензът е явлението на втечняване на водните пари. Водните пари са разпръснати във въздуха и количеството им се характеризира с т.нар. относителна влажност на въздуха (Rh). Този коефициент представлява отношението на разтворените във въздуха водни пари към максималното количество водни пари, които могат да бъдат разтворени във въздуха при дадена температура. Когато въздухът, съдържащ някакво количество водни пари, се охлади до определена температура, наречена температура на оросяване, една част от разтворените в него водни пари се втечнява и се образува конденз. Конденз се получава и когато количеството на водните пари в единица обем въздух и при дадена температура се повишава и надхвърли граничната стойност, която този обем може да поддържа разтворени в себе си при тази температура.
След като изяснихме механизма за получаване на конденз, нека обясним какви последствия за системата може да има, когато използваните топлоизолационни плочи са от екструдиран пенополистирен (XPS). Образувалите се в помещенията водни пари се стремят да напуснат сградата, тъй като са съставен елемент на въздуха, придвижващ се от участъците с по-висока (вътрешната) температура към тези (на околната среда), където температурата е по-ниска. Преминавайки през конструктивните елементи на стената (тухли, бетон, мазилки), които са със сравнително висок коефициент на дифузия, те достигат до плочата от XPS, за която отбелязахме, че практически не ги пропуска. Концентрацията им нараства, достига гранична стойност, след която настъпва конденз върху XPS плочите. В продължителен период от време кондензиралата вода поддържа пространството между плочите и стената мокро, което води до развитие на мухъл и плесен и до евентуалното отлепяне на плочите от стената.

Това не е писано от мен и колегата , а от инженер - дано поне на него повярваш!

Цялата статия тук!
http://www.ka6tata.com/articles.php?art ... %2010/2009
Последна промяна от Тани на ср дек 09, 2009 12:51 am, променено общо 1 път.
бе то аз бях отговорил на предната простотия, дето беше написал - ама ти я разшири така, че отговора ми загуби смисъла си...

та аз го промених моето мнение, защото ти промени твоето...

оставам с впечатление, че пишеш тези глупости само за да ме дразниш....

ще ти задам един прост въпрос - каква паропропускливост ще има стиропор залепен върху тухла, бетон или камък...

ако и на това не можеш да си отговориш - ми ходи плувай в собствената си невежест...

както вече 20 пъти пиша, това че един материал пропуска пара (влага, вода) е недостатък, а не предимство, когато такъв материал се използва за изолация... особено, ако изолацията е външна...
Тани - модератор
torbalan написа:
бе то аз бях отговорил на предната простотия, дето беше написал - ама ти я разшири така, че отговора ми загуби смисъла си...

оставам с впечатление, че пишеш тези глупости само за да ме дразниш....

ще ти задам един прост въпрос - каква паропропускливост ще има стиропор залепен върху тухла, бетон или камък...

ако и на това не можеш да си отговориш - ми ходи плувай в собствената си невежест...

както вече 20 пъти пиша, това че един материал пропуска пара (влага, вода) е недостатък, а не предимство, когато такъв материал се използва за изолация... особено, ако изолацията е външна...

Един материал според мен може да е паропропусклив и да има водоотблъскващ ефект - може би там бъркам?
бъркаш изначало непознавайки своайствата на материалите...

вече не знам колко пъти го пиша...

стиропора поглъща влага, влагата замръзва, като замръзва - разрушава всичко, до което се докосва (това и второкласниците би трябвало да го знаят)

между другото - това е един от механизмите, по които се разрушават скалите... материал далеч по-твърд и здрав от стиропора... материал, който поглъща хиляди пъти по-малко влага...
Тани - модератор
torbalan написа:
бъркаш изначало непознавайки своайствата на материалите...

вече не знам колко пъти го пиша...

стиропора поглъща влага, влагата замръзва, като замръзва - разрушава всичко, до което се докосва (това и второкласниците би трябвало да го знаят)

между другото - това е един от механизмите, по които се разрушават скалите... материал далеч по-твърд и здрав от стиропора... материал, който поглъща хиляди пъти по-малко влага...
Ето тук е момента да ми се извиниш за обидите , най после го написа! Знаех че нещо то се губи! Няколко пъти ти го написах даже! И то дадох пример с каменната вата!

За тебе хигроскопичност и паропропускливост са едно и също понятие , но не са! Влагата е течното състояние на парите! За да разрушат каквото и да е парите трябва да кондензират. А това не може да стане в структурата на стиропора а на повърхността. Затова ти писах че по-скоро биха разрушили мазилката ! Дори да конденсират в структурата , ЕПС-а е еластичен материал и не би се разрушил като скалите(твърд материал) можеш да пробваш да огънеш стиропор и стъкло , за да видиш разликата!

Тема "Вътрешна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: