• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kokitu - специалист
около 40м на страни и терена е под наклон от горното ниво на кладенеца до цистерната около 6 метра
mitaka_vk - специалист
Значи търсиш помпа с минимален напор 16 м. Иначе по хоризонтално разстнояние може да ти я иизпомпва досто по голямо разстояние, но най важно е напора при теб, е и количеството ама все пак то си е обвързано с напора :lol: Може би помпа от типа на Grundfos SQ 2 или 3 ще ти свърши работа, но е и хубаво да се консултираш със специалист по помпи. Виж в твоя град кой е представител на помпи и попитай там за по подробна информация.
Тани - модератор
Какво е максималното ниво до което се пълни кладенеца? Ако не се качва много , можеш да минеш и с по-евтина помпа , която да виси на въже в кладенеца. Лошото е че повече от 8 метра не можеш да изсмукваш и това е максимално разстояние между помпата и водата. Помпата , за която в писал Митака ще ти свърши работа но е много скъпа - над 1000 лева.

Ето тази ще ти свърши работа и струва под 200 лева но засмуква от 7 метра. Според мен ще ти върши чудесна работа. Максималния и напор е около 40 метра! За 11 лева разлика аз бих се спрял на по-мощната.

http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... et-wj.html
kokitu - специалист
не съм го мерил , но на око кладенеца е около 10 метра и е пълен до втория метър можеби :?
kokitu - специалист
имота сега го купих и на пролет ще го ремонтирам. меко казано ремонт защото къщето ще го съборя и ще градя на ново
Transporterr - специалист
8 метра вода :shock: браво аз на нашия кладенец само веднъж съм виждал 4.5метра вода и то 1 месец след като го изкопахме .Ако питаш мене една потопяема помпа си е иделния вариант.Тези помпи които изсмукват от растояние са хубави но и скъпи ,осен това изискват специална стойка .Също така стълба за подръжка,имахме такава с тръба до дъното но откак се сучпи въжената стълба я махнах.Не си заслужава, излишно мощна е голяма консумация и претенциозна .м/у другото очаквай да има какво ли не отдолу на дъното...
Тани - модератор
kokitu написа:
не съм го мерил , но на око кладенеца е около 10 метра и е пълен до втория метър можеби :?
Втория метър отгоре надолу ( пълен е 8 метра) или втория метър от дъното нагоре ( пълен е само 2 метра)

satansho написа:
8 метра вода :shock: браво аз на нашия кладенец само веднъж съм виждал 4.5метра вода и то 1 месец след като го изкопахме .Ако питаш мене една потопяема помпа си е иделния вариант.Тези помпи които изсмукват от растояние са хубави но и скъпи ,осен това изискват специална стойка .Също така стълба за подръжка,имахме такава с тръба до дъното но откак се сучпи въжената стълба я махнах.Не си заслужава, излишно мощна е голяма консумация и претенциозна .м/у другото очаквай да има какво ли не отдолу на дъното...
А колко струва една потопяема помпа, която ЩЕ МУ ВЪРШИ РАБОТА?
mitaka_vk - специалист
Няма значение два метра отгоре или отдолу да ги смяташ. Помпата или смукателя се спуска почти до дъното като се оставя един мъртъв обем на дъното за утайките. Проблем ще му е ако няма необходимото водно количество за да захрани помпата и респективно нуждите си с вода от кладенеца. До момента се спряхме на минимален напор 16 м макар че 20 ще си му свършат работа перфектно. Вече проблема водното количество има или няма, това са неща които тук няма как да ги знаем.

Тани помпата която дадох е примерна за потопяема високонапорна помпа, не пречи да се сложи алтернативна или на друг производител, това вече човека сам ще си реши. А и доколкото си спомням повечето помпи със самозасмукване работят на не повече от 8 м дълбочина на смукателя /може и да има и такива дето работят на повече/ но при 10 м ще е по добре да си вземе потопяема високонапорна отколкото самозасмукваща.
Тани - модератор
Е да де , нали го писах вече! :-D
Тани написа:
Какво е максималното ниво до което се пълни кладенеца? Ако не се качва много , можеш да минеш и с по-евтина помпа , която да виси на въже в кладенеца. Лошото е че повече от 8 метра не можеш да изсмукваш и това е максимално разстояние между помпата и водата. Помпата , за която в писал Митака ще ти свърши работа но е много скъпа - над 1000 лева.

Ето тази ще ти свърши работа и струва под 200 лева но засмуква от 7 метра. Според мен ще ти върши чудесна работа. Максималния и напор е около 40 метра! За 11 лева разлика аз бих се спрял на по-мощната.

http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... et-wj.html

От както се помня ползваме Вида помпи в трите кладенеца .Е не са самозасмукваши , но тогава само такива имаше! Проблем имаме само с единия , защото нивото се качва на метър и половина от нивото на земята и я "дави" средно около един път годишно :lol: като забравим да я вдигнем. А се налага да я спускаме надолу защото кладенеца е дълбок 13 метра!
  • 1
  • 2

Тема "изпомпване на вода от кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: