Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
bogidar - помощник
Здравейте,
Имам нивелирана подова замазка. Проблема е, че пясъка не е бил пресят и не е финализирана добре. Подовата настилка реших да я правя от тази модерната от PVC дъски 3мм, дето е като ламиниран паркет и пода трябва да е максимално гладък. Настилката се лепи с лепило.
Трябва да се заглади циментовата замазка. От финансова гледна точка кое е по удачно - да се шпаклова с лепило, цимент с рядкост на боза или саморазливна замазка. От друга страна ми се ще да не е и прекалено сложно за изпълнение. Като гледам дебелината ще е към 2-3 милиметра максимум. Дайте идея за подходящо лепило, цимент или някаква "смеска" и насоки като цяло. Искам да опитам сам да се справя но нямам опит така, че моля насоките да не са прекалено профи.
Лошото е че квадратурата е към 60кв.м. ...
piron45 - майстор
Според мен саморазливна замазка ще стои най добре на тази дебелина пък е не изисква да си специалист.
bogidar - помощник
КАто гледам май ще трябва да изчакам зимата да отмине. Тя още не е почнала но... Обекта е нов строеж и е необитаем. Няма да мога да включвам отопление.
Все пак ако има още хубави дни мога да се пробвам. Айде мола ви, нека още някой да даде съвет. Лепило, саморазливна, цимент или нещо друго? Кое е лесно за изпълнение... Знам че всяко нещо си има тънкости и трябва опит но все от някъде се почва...
markk - напреднал
Аз също съм за саморазливната замазка-всичко друго е трудоемко и ме съмнява да се справиш сам с тази квадратура,ако не си се занимавал...
dito - специалист
Чакайте сега, твърдите, че саморазливна замазка ще бъде по-лесна за изпълнение от шпакловка с лепило? Ако наистина нивото е добро и всички проблеми се дължат единствено на непресят пясък и оттам малко по-груба повърхност, определено мисля, че шпакловка с циментово лепило ще бъде най-лесна (макар, че не е ясно дали не е излишна). Всъщност, защо не пуснеш някоя снимка?

А иначе като финанси, най-скъпо е със саморазливна, после с лепило и най-евтино (но и трудно защото дърпа бързо) с цимент.
i3v3a3n - помощник
според мен , щом казваш че нивото е добро и пода е равен (проверявал ли си го) с мастар 2 метра да го видиш за евентуални кривини според мен това ти е по важно от колкото дали е идеално нивелиран и гладък. Аз нямам никакво доверие на тези самонивелиращи се саморазливни замазки хем са много скъпи хем не провериш ли с мастар и маркуч за нивелация заеби... пък и ти имаш 60квадрата , колкото и да е самонивелиращо трябва да е висккозитет като водата за да стане идеално равно а то си е бая гъстичко ...
провери си пода за кривини за настилката ти това е по важно
та според мен е по добре да го направиш с някоя циментова шпакловка защото ти гониш до колкото разбирам само заглаждане за да ти хване лепилото, хубавото на шпакловката е че точно гладкостта можеш да регулираш , можеш да я полираш дори ако искаш, сега обаче тук идва един друг проблем каквато и шпакловка да земеш тя ще е по твърда от саморазливното което сега си сложил и ако е много тънък слоя на шпакловката след време ще се напука и отлепи затова ако слагаш шпакловка поне 3 или 5 мм дебелина все пак е под и копуваш готова шпакловка на циментова основа не я прави ти с цимент ще се прецакаш, в готовата слагат разни химии подобрители и е по качествена , към такава шпакловка задължително прибави добавка за водоустойчивост ако не намериш директно водоустойчива циментова шпакловка, идеята е тази добавка да даде по голяма пластичност на шпакловката а не самата водоустойчивост , за да не ти се напука след време , хубаво е че ще слагаш пвц настилка на пода си тя е пластична и ще поеме част от натоварването което ще имаш върху пода ходене удари и т.н.
върху сегашния ти под преди да слагаш каквото и да било отгоре задължително го грундирай или с контактен грунд тоя червения или си го направи сам от разтвор на Ц200 и вода , той хем ще ти слепи по добре новия слой хем ще бъде пластичн спрямо натоварвания
сега ако гониш здравина на изпълнението и ако наистина ти е била добра качествена сморазливната а не след няколко месеца да се напука с по 1 см цепнатини най добре е да не слагаш нищо отгоре а да се опиташ да я прешлайфаш ако е възможно , грундираш и залепваш пвц-то , това е най здравото изпълнение но трябва да си на 100% сигурен че сегашната ти замазка е качествена , остави я ако можеш изчакай до лятото да видиш в жегите дали няма да се напука , ако това стане задължителна шпакловка или замазка на циментова основа това ти е спасението

Тема "Заглаждане на циментова замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: