Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
давид75 - помощник
Здравейте,значи един гараж го пригодих за работилница,направих му инсталацията,контакти на един кръг,луминисцентни лампи на друг кръг,таблото с бушоните е в гаража та вапроса ми е дали нулата на таблото да я заземя,инсталацията е двупроводна.
Милен - майстор
Заземи нулата и си направи трипроводна инсталация.
Justy - майстор
Милен написа:
Нали като заземи нулата прави инсталацията двупроводна :?
stefan_gb - специалист
Justy написа:
Милен написа:
Нали като заземи нулата прави инсталацията двупроводна :?
Не е задължително колега Justy ....... от заземената нула след това изважда работна нула и защитния проводник.
Justy - майстор
Как ще възникне потенциална разлика между така изведените земя и нула, като са галванично свързани?
stefan_gb - специалист
Няма потенциална разлика междо двата проводника при тази схема .
Justy - майстор
И как ще сработи ДТЗ? Какъв е целият смисъл на това свързване?
Милен - майстор
Смисъла е че се обезопасява допълнително системата. Въпросното табло е захранено с фаза и нула. В него нулата се разделя на защитна и работна като точката на разделяне се заземява. Така няма да се повиши до опасни стойности потенциала на нулата, дори и ако се прекъсне захранващата неутрала. А ДТЗ го интересува какво влиза и какво излиза и дори да вземеш защитния проводник от нулата преди защитата тя пак ще работи нормално.
alsted - майстор
Милене, щеше да си напълно прав, ако не беше написал последното изречение /а то и без това изобщо не става въпрос за ДТЗ/. При "намесването й", нещата се променят коренно и ти много добре го знаеш...къде изплесваш :wink:
lubomirlz - специалист
Много точно си го е казал Милен,аз поне не виждам някъде да се е отплеснал.

Тема "питане за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: