Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
За мен кинескопа си е тръгнал. Ако е спойка преминаването към фокусирана картина ще е скокообразно, а не плавно /доколкото разбирам, че е/. При лампите загряването е нужно за йонизиране, при неналичието му ток не може да протече и обратно-при увеличаване на степента му тока се увеличава. Лоша връзка може да има и в интегрална схема, но тя се влошава при загряване и обратно-при ниски температури е добра :idea:
stefan_gb - специалист
alsted написа:
За мен кинескопа си е тръгнал. Ако е спойка преминаването към фокусирана картина ще е скокообразно, а не плавно /доколкото разбирам, че е/. При лампите загряването е нужно за йонизиране, при неналичието му ток не може да протече и обратно-при увеличаване на степента му тока се увеличава. Лоша връзка може да има и в интегрална схема, но тя се влошава при загряване и обратно-при ниски температури е добра :idea:
Плавното изменение на фокуса е често срещан дефект и в 90% от случаите проблема е от скриина 'тримера' които реголира напрежението за решетката , също е възмоно некоректна работа на намотката в ТХО.
Трябва да се провери и кондензатора на скрийновото напрежение.
Но тук се забелязва и липса на сходимост на трите лъча, лош контраст - яркост и фокус което не е добре.....
Justy - майстор
Определено е свършил кинескопа. Може за кратко да се увеличи отоплението с допълнителна намотка от ТХО-то, ама - ден до пладне. Виж в тези ЕКО-промоции на веригите / със замяна на стария телевизор / ако можеш да го пробуташ :wink:
lz1wvm - специалист
Да си кажа и аз мнението.Кинескопа е здрав.По снимките(доколкото се виждат)това е разходимост(разминаване) на трите цвята.Това е от захранването на отклонителните бобини,а не от кинескопа.Във форума има компетентни телевизионни техници.Нека те да дадат своето мнение.Колеги,които не са се занимавали с такива проблеми,нека да не бъркат питащия.
Поздрави.
stefan_gb - специалист
lz1wvm написа:
Да си кажа и аз мнението.Кинескопа е здрав.По снимките(доколкото се виждат)това е разходимост(разминаване) на трите цвята.Това е от захранването на отклонителните бобини,а не от кинескопа.Във форума има компетентни телевизионни техници.Нека те да дадат своето мнение.Колеги,които не са се занимавали с такива проблеми,нека да не бъркат питащия.
Поздрави.
Колега предполагам че визираш постове ми :) захранването на отклонителната система няма много общо със сходимоста на 3-те лъча :!: там са бобините на развивките тоест по хоризонтални и верикали ....... мисля че не си прав .....
Как разбра категорично че кинескопа е ок :?
Johny - майстор
Да ви кажа, всичко това е много несериозно и от страна на питащия - наивно. На някого да са му лекували зъб по телефона?!
Дори не ми се коментират вариантите за възможна причина. Вярно е че има компетентни мнения, но кое е вярното? Все пак това е сложна материя и да се ремонтира от човек, който е на Ви с тоците, е меко казано несериозно.
Само един кратък актуален пример: преди седмица се повреди захранването на компютъра ми. За съжаление гаранцията изтече преди 2-3 месеца. От пръв поглед се виждаше един раздут кондензатор, което е основателна причина да го подменя. Разпоих стария и запоих нов, само че не от страна елементи, както си беше, е от към спойките /за проба/. И понеже гледах телевизия, разговарях с жената и не внимавах, запоих кондензатора на две съседни петички, т.е. на грешно място. Включих захранването и... последва гръм. Изгоряха /буквално/ няколко елемента и част от пистите. В резултат захранване за 180 лв. / 600W/ отиде на кино и по всяка вероятност безвъзвратно. Една рутинна операция, която не изисква големи познания, с плачевен резултат. Да не говорим, че в моя случай напрежението основно е напълно безопасно - 12V, но в телевизора не е така....
alsted - майстор
Присъединявам се напълно към мнението на Johny. Така, само по симптоми не би могъл да го оправи и най-добрия постоянно практикуващ техник /е, ако не е някой много голям късметлия-то нали се елиминират една по една причините-колко му е да "му се отвори парашута" от раз \:D/ . Във всички случаи трябва да се понаправят някои измервания, проби, хубаво е да има осцилоскоп и т. н. Иначе казано-работата си е за сервиз, с единствения съвет-искай да ти кажат цена преди да са започнали същинския ремонт /те обикновено сами си го казват, но все пак...криза е :wink:
А ние тук си пишем къде за разнообразие, къде да покажем, че сме се занимавали с материята изобщо, а може би и от добро сърце, но както и във всички други области на живота това съвсем не е достатъчно :cool:
neillmakoli - специалист
Аз не съм тръгнал сам да го ремонтирам но в общи линии искам да знам за какво иде реч, и съветите ви са ми полезни.
Ще ходи на техник няма начин.
velas - специалист
Ако си в Младост-Трошево, има един сервиз над бл.32 на ул.Младежка. Кинескопите си само там ги ремонтирам, засега не са сгафили.
alsted - майстор
Много бих искал да се науча да ремонтирам кинескопи :buch:

Тема "Проблем с телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: