Напишете въпрос свързан със санирането.
van4o_m - специалист
Здraвейте, не съм инжинер нито спрециалист по темата извинявам се ако в коментарът ми има гре6на информация и не целя да обидя никои с него.
torbalan, нещо грешиш приятел, ЕПС(стиропор, стиродур, неопор и другите му търговски марки) е ВОДОНЕПРОПУСКЛИВ но ПАРОПРОПУСКЛИВ (ди6ащ) материал докато XPS(фибран, депрон и т.н.) е ВОДОНЕПРОПУСКЛИВ и ПАРОНЕПРОПУПУСКЛИВ (недишащ) материал.
ЕПС се използва за външна фасадна изолация докато XPS за вътрешна изолация, изолация на цокли и термомостове подове и места, за които е необходим материал с повишена товароносимост. При вътрешна изолация с каменна вата в предстенна обшивка задължително се слага ПАРОИЗОЛАЦИЯ откъм топлата страна (между гипскартона и ватата) зада не могат парите да преминат през нея и да кондензират върху студената стена.
Ти бърка6 ПАРОПРОПУСКЛИВОСТТА която позволява на ВОДНИТЕ ПАРИ да преминават свободно през материала със водопропускливостта, която озна4ава, че материалът пропуска те4но H2O.
Например някои хидроизолации, които не прупускат водата да преминава през тях но свободно пропускат водните пари (ако не се лъжа на някои хидроизолационни материали пи6е "ди6а6ти").
Подкрепям мненията на Тани
Извинявам се за правописни гре6ки или за невярна информация.
van4o_m - специалист
Оточнение от горенаписаното: ЕПС- отвън, Фибран - отвътре, каменна вата - отвън, каменна вата със ал. фолио или найлон - отвътре.
EmoZ - специалист
Спокойно, без паника!

Хигроскопичност - е свойството на дадено вещество да привлича водни молекули от околната среда както чрез абсорбция, така и чрез адсорбция.
Хигроскопични вещества са захар, мед, глицерол, етанол, сярна киселина, метамфетамин, йод, много хлориди и хидрооксидни соли, както и още много други. Натриевия хлорид е нехигроскопичен. Хигроскопичността на готварската сол се определя най-вече от наличието на магнезиев хлорид
.

Парпропускливост - способността на материала да пренася водни пари през обема си.

п.п. торбалане по к'во си инженер бе, ако не е тайна.
mitaka_vk - специалист
Абе от всичкото написано по подобни теми се разбра едно, че хората не правят разлика между: Хигроскопичност и паропропускливост, водоустойчив /хидрофобен, малко неточно, ама се използва/ и влагоустойчив, що е това термомост и има ли почва у нас, и много други подобни неща. В общи линии търговците на подобни видове материали злоупотребяват с незнанието на хората с цел високи печалби.

Човека може да е инженер по авиационна техника, това не го оправдава, но пък е достатъчен довод да се каже че в известна степен е заблуден по някакъв начин от рекламните материали за топлоизолациите.
Здравейте на всички.
Решил съм да си правя вътрешна изолация с фибран 2см. но искам да попитам само на външните стени ли да си направа изолация или на всичките стени в стаята две стени са външни и две вътрешни двете вътрешни се отопляват и на тавана мисля да сложа фибран.Става въпрос за втори етаж от къща забравих да кажа че ще сменям и дограмата.
Ще има ли някакви проблеми с влага и мухал и наи вече ще има ли ефект.
Благодаря предварително
pipbel - майстор
ceckoto, какъв ефект търсиш от 2 см фибран ? Можеш да ползваш такъв за обръщане на прозорци главно.
Сложи на всички външни стени поне 4-5 см.
На вътрешните за какво след като се топлят съседните помещения.
Вместо това наблегни на тавана - колкото повече ТИ (според джоба) - толкова по-добре
Има доста неизвестни (данни) при тебе, ама това е в общи линии.
Питаи па каквото знам ще отговарям.
В една от другите стаи имам изолация на всичките стени и на тавана с 2см фибран ефектае затопля се мн барзо но и двапати по барзо истива и сега ще слагам само на външните стени да видя дали ще има разлика
От това което съм изпробвал мога да ти препоръчам да си осигуриш добра вентилация в помещенията след като смениш дограмата.Според мен това е най важното за да няма мухъл. Ако нямаш топлоизолация или правиш такава или надделяваш с пари за отопление за да ти е топло и комфортно. Вярно е че когато има изолация по всички стени бързо се стопля и също така бързо става хладно. Ако не толиш целодневно си струва да сложиш вътрешна изолация.Така с малко енергия ще ти е комфортно по време на престоя ти в помещението/стаята/. Аз лично не бих използвал фибран вътре.
Това е от мен. Успех.
vodopada - специалист
ceckoto,изолирай всички стени.Неизолираната стена ще стане мост м/у
плочите на пода и тавана.Студ ще влиза,топло ще бяга.Помисли за добра вентилация и ни конденс ни мухъл.По възможност направи изолацията от вата 5см и гипсо картон.
choko - специалист
Моля за съвет относно излолация в панелен апартамент.
Артамента е на 1-ви етаж и пода се явява външна стена с какво да се излоира настилките са теракот, ламинат, дървен паркет Относно стените и прозорците. Дограмата е сменена с PVC. Там където е възможно ще се направи външна изолация. За жалост има външна стена която с малка въздушна междина с останалата част от сградата и там няма как да се направи такава. Ако знаета за технология която може да запълни тази въздушна междина споделете, в противен случай остава въпроса с какво да се изолира стената на от вътрешната страна.

Тема "Вътрешна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: