Много интересна и все по-често дискутирана тема.
papogai - специалист
Дори и ако е със с влагоустойчиво OSB пак ли е необходима скара
parketmilanov - специалист
Здравей, та....по ефтин вариант е , режеш кроиш и накрая с дюбелпирони го захващаш за бетона , колкото по малки са парчетата толкова по добре....после може да слагаш върху него ламинат ,паркет,или каквото си решил.
По скъп вариант-Пак същата процедура но преди дюбелпирона го и лепиш с лепило за паркет , задължително двукомпонентно ,може и с турско то е значително по еФтинко от хубавите.
Руска Класика-шперплата се реже 50на 50 см лепи се с паркетно лепило и с дюбел пирони/6по 60 примерно .оставя се фуга 5мм между всяка плоскост , след което като засъхне лепилото се подравнява с груба шкурка и след това се монтира паркет или ламинат.в you tube има доста филмчета по повода .
успех с монтажа , после може да раскажеш какъв начин си избрал , марка лепило и снимки разбира се :)
svetliopi44 - Чирак...
Аз пък днес напрасках един под с OSB на монтажна пяна ... утре ще му сложа и дюбелите па да ходи където ще ... :)
А ,ааа затиснал съм го добре не се притесняваните ... с пяната после може да обирате евентуални разлики в плочите при набиването на дюбелите ... :wink:
jekasus - майстор
parketmilanov написа:
Руска Класика-шперплата се реже 50на 50 см лепи се с паркетно лепило и с дюбел пирони/6по 60 примерно .оставя се фуга 5мм
Размери на ОСБ 2440х1220 мм , по-добре 60х60 см :)
blv - специалист
Преди ремонта вкъщи в спалната беше на шперплат 40мм. като го вдигнах се хванах за главата. Беше правено нещо като замаска, но явно му беше доста малко цимента т.е. заварих го в насипно състояние и беше смесено с дървени стърготино. Денивелацията в средата на стаята като изринах всичко беше 16см. седяло е така към 20г. Направих замаска с перлит и после ламинат.
parketmilanov - специалист
60 на 60 да бъде ...аз го казах формално .....ей тъй джаста праста туй 50 на 50 :)иначе твойто е ергономичен вариант :))))
housedoktor - майстор
Традиционното изпълнение е с дървена скара.Изработва се от гредички 6/8 или 5/7 поставени върху по-тясната страна с малко отстояние от стените .Междуцентрово на 50 см.Хубаво е да ги третираш с импрегнант. Желателно е гредата да не лежи направо на пода ,а да има хидроизолационна подложка (мембрана) .Нивелират се до жееланото ниво на пода ,като съответно се извади дебелината на дюшемето.Ако пода е неравен се използват подложки или леко зарязване .Между тях по рано се поставяше сгурия ,сега се използва вата или керамзит. Реди СЕ задължително на разминат ряз .Плоскостите се коват "пирамидно", за да се разпънат добре Оставя се фуга по краищата от 1 см,която после се прикрива от подовия перваз

Прикачен файл

55.JPG
55.JPG (10.98 KиБ) Видяна 7718 пъти
ARTU - специалист
С какво се нивелират гредичките? Аз имах запитване в едн от темите, но така и остана без отговор. Става дума за това на какви профили се монтират смите гредички 5/7 или 5/5? При мен денивелацията (на тераса) е до 8 см и ако от единия край гредичката е на самия цимент, от другия виси на 8 см. Гледах и в Бриколаж и в Практикер и в Баумакс - нямат П-образни държачи за греди с тези размери. :?
Iliev Labs - специалист
ARTU, изтрезней бе човек!
Подложи тухли. :-D

housedoktor, на кое казваш "пирамидно" ?
svetliopi44 - Чирак...
С 2 думи на размината фуга :)

Тема "как да поставя шперплат или талашит на цементов /бетонен/под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: