Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi - специалист
разбрах ме се като бели хора. жив и здрав.
filmatoplo - майстор
Това кръглото медното за какво точно служи (явно замества пластинчат топлообменник )- през него минава фреон и вода сигурно :? Фреона ясно да отдава топлина или студ , ама водата истудена или сгрята за какво ще се ползва .Минава ми през акъла че ще е само за охлаждане и истудената вода ще ходи към друга пита която ще охлажда хладилна камера или витрина , ако греша поправете ме - признавам си не съм чел цялата тема или ровел другаде по въпроса . :?
2v6 - майстор
vreden написа:
Пичове,тая работа така не става.Дайте да се разберем сега,филма шведски ли е или съветски?Салам ли режем какво правим,какви са тия малко повече вода,малко по малко вода?Дайте да се уточним какво ще се прави!Експеримент или машина която да работи и да е ефективна.2v6 какво сега ще е последно,колко повече?Това не е локум бре,да си я разтягаш инсталацията с малко повече и малко по малко.Няма такива положения в хладилната техника.Дай да вържем някакъв топлообменник ,ше намерим и компресор 1 кон,може и едно магаре зависи кво има и ще въртим малко вода,е може и малко повече,бе както дойде ше я гласим на място, все ще тръгне...Стига бре,хора. :) Това майтап ли е някакъв?
...
vreden, по такъв начин направих моята термопомпа въздух-вода още когато този форум не съществуваше. Сега пиша тук за да не откривам пак топлата вода...
vreden написа:
...
Denuchi какво сега въртим това ТРВ.Кое му е по евтиното,на капилярката в случая.Нали трябва да сложи кранове за да отсмуче хл.агент,а къде ще го събере ?Май и ресивер трябва.Колко струват тия неща.Колко пъти ще трябва да се разхерметизира инсталацията докато се настрои капилярата?
2v6 как ще вакумираш имаш ли инструменти?Припой,газ,а загубеното време смяташ ли?Разбира се ,че капилярката е по евтин вариант,ама ако знаеш каква да сложиш.Монтираш един път и толкоз.Дай са да си чешеме клавиатурите :computer: :-D .
...
За вакуумирането имам двустъпална вакуумпомпа и т.н. инструменти и консумативи.
Аз да си повторя въпроса - колко ще е по-добра ефективността с ТРВ вместо с капилярка? И колко струва ТРВ? Защото на външното тяло което е с 2 кВ компресор (6 кВ нагревна мощност) ТРВ няма.
vreden написа:
...
2v6 поразгледай хубаво диаграма и обърни специално внимание на параметъра dTo,хората са дали като минимум да работо при 6 гр.Естествено не е задължителен,хората го препоръчват за минимум.Ти за да направиш 6гр.разлика при вода с Т 5гр. на колко изпарения ще работи машината?A да и това с температурата на водата,каква е последно,или си мислиш ,че тoва не е толкова важно нещо?
Малко повече или малко по малко?Само за информация,температурата на водата при тези топлообменници е минимум 1C!!!
Кажете сега какво ще правим и да продължаваме.
На диаграмата дават 2.5 кВ при 800 л/ч и дТ 6 градуса. При дТ 3 градуса и 1600 л/ч няма ли да отдаде същата мощност?
vreden написа:
...
п.п.Бидонa не разбрах за какво е?
Източника на вода е слаб. Затова ще се събира в бидона, та да може да работи половин-един час без прекъсване.
filmatoplo - майстор
Сипете си по едно мерло или червено вино което да пасва на снега и си гледайте кефа ТП ще ги бистрим утре . :drinkers: :partyman:
Zoro5 - специалист
vreden, ако изтриеш горния си пост, хич няма да сбъркаш.
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
Сипете си по едно мерло или червено вино което да пасва на снега и си гледайте кефа ТП ще ги бистрим утре . :drinkers: :partyman:
Верно някой се е възползвал от съвета ми и си е сипал една кана и малко е початил след това :wink: - а по моя въпрос , тези навивки са по стар модел на топлообменник ли . :?
denuchi - специалист
някой наблягат на водката. а и по твоят въпрос да ли е по стар. малко старички като модел наистина, този моят е от 88г. ами тогава това е имало това са слагали. но щом върши работа значи става, а колко ефективно друга тема на разговор.
vreden - специалист
:-D Верно,че се бях поразвеселил малко :lol: .Но смятам,че поста си ми е съвсем в духа на темата.Я само погледнете,първо тръгваме от 500л. и 5гр.Правя аз разни сметки,казвам какво съм получил,после обаче се оказва,че водата може и повече да е,пък Т 5 щяла да бъде забележете тази която е минимално допустимата.А са де.После изведнъж пък се оказа,че водата ще е 1600л.,а ко стана бе.Някой видя ли къде преди е споменато такова нещо.Това не си ли е жив майтап.Пък аз си смятам нещо си,ама какво не е ясно,нека си смятам.
А сега на въпроса на filmatoplo.Не са стари тия топлообм. ,използват си се много.По евтини са значително от пластинчатите.Работят и с мръсна вода,за разлика от пл., по неефективни са от тях обаче.Прилагат се много в хладилните машини.За охлаждане на вода и т.н.примерно да охлаждаш вана с вода.Което ме подсети,че 2v6 след като е приготвил бидон,може направо да го резне на половина по височина и да стане една страхотна вана за изстудяване на бутилирани напитки(бира и т.н.).Щото термопомпа така и така няма да стане(в смисъла на ефективен уред за отопление). :drinkers: .Апропо този тука е свален от хладилна машина и затова е с такова ТРВ.Да тези топлообм. се използват предимно за производство на студ.Каква е разликата между това да произвеждаш студена вода и това да отделяш студ във водата?
Ами каквато е и между хладилната машина и термопомпата.Важно е да отбележа,че използвам думата термопомпа в смисъла на машина за отопление ,щото по принцип всички хл.машини са един вид термопомпи.
Zoro5 - специалист
Тъй както спорите, току виж сте открили "топлия фреон". :lol:
Вижте долу какво пише в един учебник за среднисти от 1964г.!

За водата е пределно ясно - от нея може да вземете точно 1.16 kWh/(m3.K) , Физика-та за 7-ми клас няма да я цитирам тук. От това колко конкретно ще вземете, зависи какво ще излиза след ТП - топла водица или ледени топчета. :-D Тъй или иначе за КОП-а и за компресора много по-критична е топлата част (кондензатора).

Решението с бидона се налага когато ТП е по-мощна от топлоизточника (в случая вода с определен дебит и температута) - просто и ефективно.

Прикачен файл

Kapilqrka.jpg
Kapilqrka.jpg (50.02 KиБ) Видяна 4420 пъти
hygro - майстор
@vreden, ако обичаш, нека веселбата ти да не е за сметка на съфорумците. Тонът ти е неприемлив. Тук никой няма да се подиграва никому, без значение дали е прав или не.

Мнението ти от 1:27 бе изтрито. Надявам се, че с този прецедент няма да положим началото на традиция...

Тема "Коаксиален топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: