• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
10-20 киловата :? - много бе ,с оригинален вентилконвектор не може да стане това .Махни нулите и готово :) .
liusien - специалист
2v6 написа:

Такъв режим (38/45) е нормален за кондензен котел. Може да опиташ и при 40 градуса задание как ще работи отоплението :idea:

Как установи преразхода на газ?!? Преразход означава разход в повече. С какво го сравняваш?
Колко литра газ изгарят за 60 минути непрекъснато горене в котела?

Икономичен режим за една инсталация означава да грее по-малко (примерно в стаите 16-18 градуса). Така се прави икономия на газ. Когато помпата работи на минимална мощност се икономисва единствено от ток за самата помпа :wink:

Ефективността на кондензните котли се определя най-лесно от количеството отделен конденз. Колко литра се отделя при теб за 1000 литра изгорен газ?

За смяната на тръбите нали ти казах - дебита си го вдигнал с увеличване мощността на помпата. Ефекта от смяната на тръбите ще е по-малък.
Радиатора се охлажда от въздуха. Колкото повече въздух минава през него, толкова повече се охлажда. Както ти казах с такъв радиатор може да се изкарат над 10 кВ топлина. Тя идва само от котела или с други думи ако искаш да получиш примерно 20 kW отопление (радиатора+останалите консуматори) трябва да гори природен газ около 2 Nm3 за час (2000 литра по газомера).

Пробвал ли си да включиш само нагнетателния вентилатор, а смукателния да е изключен?
Здравей, 2v6

Значи - вдигнах мощността /съответно оборотите/ на помпата. Докато беше на режим по-малка мощност гледах, че оборотите на вентилатора при горелката на котела са 1400. След вдигане мощността на помпата която върти водата - вентилатора при горелката започна непрекъснато да работи на около 1500-1600 оборота! Това означава, че завихря повече газ и съответно става преразход... Върнах малката мощност на помпата, но вдигнах градусите на водата за отопление до 50 градуса...

filmatoplo, беше ми казал да погледна дебита на вентилатора който нагнетява чист въздух в кафето... На табелката на ел. мотора нищо не пише. Ще кача снимки на въпросния ел. мотор... Ако сте виждали такива или сте имали работа с тях - може и да знаете какъв е дебита им... Колко конденз отделя ли? Е, това не ми е по силите да го проверя! Хвърляте ме в "приключения"! Не пускам нагнетателния вентилатор /еле пък само него!/ защото в кафето ще стане снежен ураган!!! Адски студено ще стане!!! :shock:
Сигурно ви досаждам с въпросите си, но съм свикнал от край време - каквото не разбирам и не знам - по 1000 пъти питам... :lol:

Прикачен файл

3.jpg
Вентилатора...
3.jpg (43.67 KиБ) Видяна 4131 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (43.28 KиБ) Видяна 4131 пъти
2v6 - майстор
liusien написа:
Здравей, 2v6

Значи - вдигнах мощността /съответно оборотите/ на помпата. Докато беше на режим по-малка мощност гледах, че оборотите на вентилатора при горелката на котела са 1400. След вдигане мощността на помпата която върти водата - вентилатора при горелката започна непрекъснато да работи на около 1500-1600 оборота! Това означава, че завихря повече газ и съответно става преразход... Върнах малката мощност на помпата, но вдигнах градусите на водата за отопление до 50 градуса...
Здравей liusien,

Пробва ли как работи системата на 40 градуса и максимална мощност на помпата?
Количеството газ се регулира от модулиращ вентил. Съответно въздуха от оборотите на вентилатора. Наистина по-високи обороти на вентилатора означава повече въздух и газ. При повишаване мощността на помпата се увеличава циркулацията. Това води до намаляване температурата на изход и съответно увеличаване температурата на вход. Контролера регулира само температурата на изход и затова се е учеличила мощността. Със слагането на по-широки тръби ефекта ще е същия - увеличаване на циркулацията.
При по-силна циркулация котела може да работи нормално (без прекъсвания) на по-ниска температура на изход.
При увеличаване на температурата КПД-то на кондензния котел спада - пълниш касичката на Газпром :)

Каква е мощността на мотора на нагнетателния вентилатор? Не може да се види на снимката.
filmatoplo - майстор
Ако е над 250-300 вата мотора на вентилатора значи ще прави по голям поток от необходимото за ползването му за обдухване на питата , вентилатора е предназначен само за вентилацията .Ако трябва да се отоплява чрез него то питата на радиатора трябва да е с над 10 -15 киловата сметната площ захранвана с температура на водата 70 градуса - за постигането на желаното отопление със 45 гр вода иска тотална преработка говоря теоретично дори с монтаж на рекуператор .Но в случая едва ли към котела може да се включи товар над 10 киловата .Монтирал съм такава климатична касета на заведение , изводите и бяха 3/4 и си искаше бая температура зада сгрее 80 градуса ,под тези градуси просто пречупваше въздуха и не вкарваше леден въздух от вън .Никой не е виновен за сегашното положение просто е трябвало да се започне от зад на пред - имам такава и такава вентилация , такъв котел с такива киловати и градуси , мога ли да захраня конвектор или калорифер с котела обдухван от вентилацията .Нещо такова .
liusien - специалист
2v6 написа:
Здравей liusien,

Пробва ли как работи системата на 40 градуса и максимална мощност на помпата?....................

Каква е мощността на мотора на нагнетателния вентилатор? Не може да се види на снимката.
Сега ще опитам комбинацията - 40 градуса и пълна мощност на помпата. А мощността на ел. мотора на вентилацията е 140 W
liusien - специалист
Значи какво съм направил до сега... Монтирах от стара прахосмукачка електронния блок който регулира оборотите й на ел. мотора на вентилатора. Температурата в момента на котела е 42 градуса за отопление, а помпата която върти водата е на максимална мощност. Има ефект - влиза леко стоплен въздух при минимални обороти на вентилатора. Направих една проба - при температура на водата 50 градуса - определено влиза топъл въздух! Само че, разхода на газ..... :? Както писа 2v6
2v6 написа:
.............
При увеличаване на температурата КПД-то на кондензния котел спада - пълниш касичката на Газпром :) .................
Сещате се, нали? :wink: :shock: :idea:
2v6 - майстор
liusien написа:
Значи какво съм направил до сега... Монтирах от стара прахосмукачка електронния блок който регулира оборотите й на ел. мотора на вентилатора...
Ако оставяш за дълго да работи на минимални обороти с този регулатор провери дали не се нагрява двигателя :!:
liusien - специалист
2v6 написа:

Ако оставяш за дълго да работи на минимални обороти с този регулатор провери дали не се нагрява двигателя :!:
Ще проверя... Малко се съмнявам дали ще грее, защото той е навън и при тия минусови температури... Но, обещавам - ще проверя! :wink:
filmatoplo - майстор
Ето получава се :) , сега теоретично ако увеличаваш скоростта на вентилатора то трябва да увеличаваш редом с него и дебита на водата и нейната температура - което в случая не може повече .Каква температура топъл въздух излиза от питата към помещението (само да не го примерите като мен със бебешки термометър че ще се спука :-D )
liusien - специалист
Здравейте, майстори! :wink:

Отговарям по реда на въпросите... След около три часа и половина непрекъсната работа - ел. мотора на вентилатора като работи на възможно най-ниски обороти - не се загрява. Може би за това допринасят ниските температури навън...

Температурата на въздуха която влиза през въздуховода - първоначално е доста топъл, но след около 15-20 секунди се охлажда и се поддържа около12-14 градуса... Не е това което на мен ми се искаше. Твърдо съм решил да сменя монтираните тръби 16-ки с по-големите 20-ки! При това положение ако успея да вдигна постоянната температура на въздуха който влиза от вън с още 2 - 3 градуса - ще мирясам! Отчитам като огромна грешка състоянието на ламаринените тръби на въздуховода! В момента те са облицовани с каменна вата, която явно не върши кой знае каква работа... Решил съм когато се стопли - когато и да е - да сложа във вътрешността на тръбите стереопор. Така топлия въздух няма тепърва да топли ламаринените тръби, а ще влиза по-топъл вътре в кафето...

Мисля си, че правилно разсъждавам, нали? :? :wink:
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: