Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте. Имам следния проблем и мисля че тук е мястото на темичката, понеже в GSM секцията си пишат за мелодийки :)
Общата картинка е следната: на един стълб имам забоден рутер да работи като репликатор за усилване на безжичен сигнал.. това са общи приказки и нямат особено отношение към проблема, а той е следния:
От време на време този рутер както всички се досещат, забива.. но аз нямам много много достъп до него, не мога през ден да се катеря по стълбовете да му дърпам кабела.. :?
Идеята, която ме озари е следната: може ли да се направи някаква врътка със стар GSM, на който като му позвъня, да включва, респективно изключва напрежението към рутера.
Гледах в гугъл някакви професионални GSM контролери със сходни функций, на които цената е поне 5 пъти по-висока от цената на този рутер, а и те са за включване на силови вериги и оповестявания с СМС и т.н.. а тези неща на мен не са ми нужни... Единственото което ми трябва е като звънна - да изгасне рутера, като звънна пак - да се включи... Вероятно може да се направи с някакъв стар апарат и да не давам по 200-300 лв за професионални контролери за включване на 100 домашни вериги за отопление, напояване и т.н.. но като не разбирам... питам тука и си търся разбирач да ми помогне :razz:
Благодаря, че ми изчетохте словоизлиянието и ще съм много благодарен на всеки, който може да ми помогне с идея или нещо повече. благодаря предварително
penata - специалист
Може аз така си включвам климатика когато се връщам от по-дълъг престой в провинцията, но за рутер(да не е суич) заслужава ли си може нещо с елементарно дистанционно да се направи, предполагам имаш видимост към т.нар рутер
Любо - специалист
малко тъп но евтин вариянт. има дигитални контактори с по 16 програми на ден което значи че можеш да го нагласиш да ти ресетват рутера по захранване за по 1 минута да кажем през 2 или 3 часа
tysonlkr - специалист
Захранващият кабел на рутера каде минава. Неможеш ли него да прекъсваш на удобно за теб място :? Това според мен ще е най елементарният вариант :)
moimoimoi - майстор
аз се сещам за следния вариант
купуваш си една авто-аларма-най евтината с дистанционно и и с управления за централно заключване,захранването на рутера го прекарваш през един нормално затворен контакт на някое реле или малък контактор
и идеята е следната
натиснеш дистанционното и алармата за момент/обикновено е 1-2 секунди/ подава сигнал на релето/контактора/ и то като включи ще прекъсне захранването за 1-2 секунди

само че освен аларма ти трябва и адаптор от 220 на 12 волта постоянно напрежение
контактора трябва да е и той на 12 волта постоянно напрежение

между другото има и има и само модули с дистанционно управление и въответно включват и изключват,но са пак на 12 волта :lol:
Любо написа:
малко тъп но евтин вариянт. има дигитални контактори с по 16 програми на ден което значи че можеш да го нагласиш да ти ресетват рутера по захранване за по 1 минута да кажем през 2 или 3 часа
аз го мислих този вариант, но тези контактори работят на 220 волта, или поне аз не съм виждал на 12...
Устройството си е чист рутер, захранва се заедно с още няколко суича от импулсно захранване и не върви за изключвам цялата мрежа, за това търся нещо, което да работи на 12 волта и да си е локално за самия рутер.
penata написа:
Може аз така си включвам климатика когато се връщам от по-дълъг престой в провинцията, но за рутер(да не е суич) заслужава ли си може нещо с елементарно дистанционно да се направи, предполагам имаш видимост към т.нар рутер
До колкото за видимост - имам видимост към устройството, но незнам какво ще е това дистанционно, а и как ще го монтирам на водоустойчивата кутия на стълба :) каквото и да правя, трябва да работи на 12 волта, да не иска много ампераж да не претоваря захранването и да не е много обемисто :)
moimoimoi написа:
аз се сещам за следния вариант
купуваш си една авто-аларма-най евтината с дистанционно и и с управления за централно заключване,захранването на рутера го прекарваш през един нормално затворен контакт на някое реле или малък контактор
и идеята е следната
натиснеш дистанционното и алармата за момент/обикновено е 1-2 секунди/ подава сигнал на релето/контактора/ и то като включи ще прекъсне захранването за 1-2 секунди

само че освен аларма ти трябва и адаптор от 220 на 12 волта постоянно напрежение
контактора трябва да е и той на 12 волта постоянно напрежение

между другото има и има и само модули с дистанционно управление и въответно включват и изключват,но са пак на 12 волта :lol:

ето това е добър отговор който ми хареса и не се бях сещал за това - само трябва да видя каква е консумацията на въпросните аларми...
Justy - майстор
Богат избор дистанционни. Има и GSM система, но се присъединявам към колегите, че е излишно. http://www.dobrikit.dir.bg/ Успех :)
Justy написа:
Богат избор дистанционни. Има и GSM система, но се присъединявам към колегите, че е излишно. http://www.dobrikit.dir.bg/ Успех :)
този линк е много полезен, даже вече си харесах радио дистанционно управление и мисля че ще ми свърши работа :)

Тема "Отдалечено включване и изключване на слаботокова верига" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: