Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравйте,
шпакловах една стая с гипсово лепило и после с гипсова шпакловка.Стените станаха сръвнително гладки.Нужно ли е да минавам с някакъв грунд, преди да боядисам с латекс? Ще се хване ли латекса директно върху шпакловката? Мисля да ползвам латекс десповит или боро.
walko - специалист
Той грунда в повечето случаи не е за свързване на гипса с латекса щото те по принцип си се даржът здраво, а грунда е за икономия на латекс, защото сухия гипс изпива първите една две ръце, някои хора за това първо мажат стените и с безир ( не че той е много евтин де) аз за едната стая ползвах грунд на Боро и съм ядски НЕДОВОЛЕН там където грунда е стекъл ( а не може да не потече щото е рядка водица) стечените вадички се личаха и след четвъртата ръка латекс, та се наложи да ги минавам с шкурка и една ръка колор кит за да се скрият, само дето после пък там стана по-гладко от останалото и пак стои различно. С две думи кошмар една кухня 4 дена за това в другите стаи просто ще разреждам латекса с вода 1:1 както си пише на баката и това ти е грунда. Успех.
HD - специалист
Изобщо никакъв грунд не ти трябва - както е писал колегата в горния пост, най-много да си навлечеш проблеми после - аз също си шпакловах апартамента тук-там (само отделни петна, не чак цяла стена, но принципно е същото де), разредих си първата ръка латекс с вода, минах с нея като за грунд, и после с още 1-2 ръце и се покри идеално.
Ползвах Фауст (чак после установих, че малко цапа, като мазано с вар такова), а преди това латекса беше пожълтял някакъв, защото не беше правено ремонт от много време.

Успех!
Sav4ev - специалист
Категорично НЕ на грунда в твоята ситуация. Особено лошо става ако пре-грундираш - стената става "хлъзгава" и латекса не покрива равномерно, а прави нещо като микропрозорчета. Най-добре е първата ръка с разреден латекс, според указанията на производителя. След първата ръка се открояват някои дефекти, които можеш да поправиш. Не забравяй да намажеш после и поправките с разредена боя, за да се изравни попиваемостта на стената.
Не знам защо у нас почти всеки майстор се натиска за щяло и нещяло да използва грунд. Най-любимо ми е когато видя нова шпакловка грундирана с дълбокопроникващ грунд и то два слоя - стената става като "найлон" и дори можеш да го обелиш на места. Споменатите в по-горен отговор стечки по своята същност са малки пре-грундирани участъци и колегата вече каза каво се получава .....
Оправданието за грунда е че спестява латекс. А дали спестява време, труд , нерви, че дори ново прешпакловане ..... :?: :?: :?:
Sav4ev написа:
НЕ на грунда в твоята ситуация...
двуумях се, понеже приятел ми каза, че след като се грундира, стената ставала идеално гладка и се скривали невидимите преди боядисването неравности.
Сърдечни благодарности на всички за съветите, и успехи!
Emerald - модератор
Грунд се използва за особенно тъмни или ярки цветове именно за икономия на латекс. Една ярко-червена стена примерно ще стане такава само след много слоя латекс ако не се грундира със съответния червен грунд. За по-светли цветове няма смисъл от грунд.

За идеално гладка стена, грабваш шкурката и шкуриш много финно гипсовата шпакловка.
Sav4ev - специалист
Грунд се използва за особенно тъмни или ярки цветове именно за икономия на латекс. Една ярко-червена стена примерно ще стане такава само след много слоя латекс ако не се грундира със съответния червен грунд
По принцип съм съгласен, но ако стената е вече бяла или жълта, например, а трябва да стане червена. Тогава някои производители на бои препоръчват един предварителен слой със специфичен цвят - зависи от основния цвят, който трябва да се постигне. За ярко червено обикновено грунда е пепеляворозовопастелен цвят.
Напоследък обаче /последните около 6 месеца/ при силни и наситени цветове и нова шпакловка слагам директно основния цвят. Стената го поема в дълбочина, правя поправки, боядисвам само тях и после поставям финалните две ръце на цялата площ. Така общо се получават 3 слоя общо и крайния ефект е страхотен.

Тема "след шпакловката..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: