• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
zhivko83 написа:
... Котела работи в режим ON / OFF , като off 3min от завода е зададено и on 4 – 5 min , след като първоначално е загрял половината инсталация ( само нея пускаме заради големия според мен разход ) за около 10 -15 минути . Имаме термоглави в големите стаи – 4 броя . ...
Виж колко е минималния разход на котела :!: Казваш, че сумарно за един час работи 40 минути и 20 почива. Това означава че котела ти не може да достигне минималната мощност.
Освен това трябва да имаш на предвид, че при всяко запалване на котела (при теб е почече от 10 пъти на час :!: ) се губи топлина :idea:

За нормализиране първо трябва да оправиш режима на котела - повиши зададената температура на водата, докато котела започне да работи без прекъсване.
Когато оправиш този проблем може да мислиш за други оптимизации.
zhivko83 - специалист
torbalan - да и аз се чудя какво да правя с тия 28 кВ :?
zhivko83 - специалист
2v6 - да и аз искам да накарам котела да работи без тоя режим ОН / ОФФ , но снощи и при около 80 градуса работи по същия начин . Аз се чудя дали има подходящ програматор за тази цел ? :?:
И как да го оптимизираме това парно ?
torbalan - Дървен философ
много ми се вижда мощността на този котел...
ако работи постоянно - водата в системата ще кипне...

я им поискай изчисленията на тия да видиш защо са ти избрали котел 28 КВт?

според мен нещо като 10 - 12 КВт би трябвало да са достатъчни за къщата...

така минималната мощност на котела няма да е прекалено голяма...
zhivko83 - специалист
torbalan - значи искаш да кажеш , че ако работи котела примерно 30 минути радиаторите няма да успеят да топлоотдават достатъчно бързо и системата ще заври . А ако успеем да използваме модулацията на мощността на котела или евентуално на някакъв седмичен програматор , това завиране дали ще можем да го избегнем ?
zhivko83 - специалист
torbalan - честно казано изчисленията са само в главата на човека от фирмата , който ги сметна .
bili&steki - специалист
предполагам,че няма да се стигне до кипване на водата в системата защото сигурно котела изключва когато водата стигне определена темп.(някъде към 80 градуса)
torbalan - Дървен философ
дам...
за това са защитите...
за да не кипне водата...

но пали, гаси, пали, гаси... не е най-ефективния начин за работа на котел, па бил той и газов...
zhivko83 - специалист
Да когато достигне зададената температура ( 80 градуса ) за около 5 минути и спира за 3 минути . В проекта системата е изчислена за котел 24 кВ , хората които правиха инсталацията са на "ТИ" с ДАГО и сега си имаме по - мощен котел .
bili&steki - специалист
хмммм...честно казано нещо не ми е ясно....значи ако приемем ,че системата е истинала до към да кажем 40 градуса при запалване на котела за 5 мин. стига 80 ли? :? и след тези 3 мин дето не работи котела какава е температурата на водата?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26

Тема "Въпрос за котел 28 кВ и къща 110 кв м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: