• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 34
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
До вчера при мен размразяването беше с датчик на тръбата за течна фаза фреон на питата. Включваше размразяването при температура -13 градуса и го изключваше при +10.
За автоматично размразяване може да се ползва такъв терморегулатор:

http://dobrikit.net/TERMOREGULATOR-7-p-136.html[/quote]

Ето този пост е полезен,стига с безполезните спорове че модераторите ще затворят хубавата тема :x
Antonii - майстор
vanko68 написа:
Антони,не мислиш ли,че тези 10на % разлика в плътността на водата в целия диапазон на температурите са напълно достатъчни за домашни сметки? Никой тук няма лаборатория в къщи с цел да знае 3 знака след запетаята колко му бил КОПа,щот зависел от плътността на водата...
Виж, аз ви казвам къде бъркате, пък дали ще ме послушате си е ваш проблем. Но някога, ако накой чете тая дискусия може да му е полезно.
Иначе съм съгласен, че за домашни сметки стават.
Zoro5 - специалист
Тук, все пак, говорим за водомери и домашно парно, а не за парни турбини и физични лаборатории, така че температурите и наляганията са ясни.
Течната вода почти не се влияе от налягането и много малко от температурата. Спокойно може да се приеме за плътност 1кг/литър и топлинен капацитет 4200 J/kg.K при което грешката ще е под 1%. Така или иначе самите измервателни прибори (термометри и водомери) мерят с по-голяма грешка.
Последна промяна от Zoro5 на нед дек 20, 2009 9:55 pm, променено общо 1 път.
Zoro5 - специалист
2v6 написа:
...До вчера при мен размразяването беше с датчик на тръбата за течна фаза фреон на питата. Включваше размразяването при температура -13 градуса и го изключваше при +10.
Размразяването се включва с таймер (по време) ,а не по температура - така е при някои климатици. :!:
Ако навън въздуха е -10оЦ би трябвало да си постоянно в режим на обезледяване, така ли? :?:
2v6 - майстор
Zoro5 написа:
2v6 написа:
...До вчера при мен размразяването беше с датчик на тръбата за течна фаза фреон на питата. Включваше размразяването при температура -13 градуса и го изключваше при +10.
Размразяването се включва с таймер (по време) ,а не по температура - така е при някои климатици. :!:
Ако навън въздуха е -10оЦ би трябвало да си постоянно в режим на обезледяване, така ли? :?:
Не, не е така. Когато температурата е -10 и няма скреж по питата термопомпата си грее с фреон -12 градуса.

В момента съм го направил да се активира при температура 8 градуса по-ниска от външната :wink:

Друг е въпроса, че когато външната температура не се качва над -5 градуса не може да смогне и преминавам на резервно отопление :x
От петък насам е под -6, тази сутрин -12:

http://2v6.hobby-site.com
Zoro5 - специалист
2v6 написа:
...В момента съм го направил да се активира при температура 8 градуса по-ниска от външната :wink:
Тоя начин, на оригиналния контролер ли е така или си правиш преработка? Така трябва да имаш два външни термодатчика. На моето Нео китаеца не се е харчил за втори датчик,кара на таймер - на всеки 40мин задължителен дефроз 2-3мин. В интерес на истината , работи учудващо ефективно, макар да забелязвам ,че при голям студ няма нужда, защото въобще не се обледява питата. Жалко ,че няма опция за изключване.
Друг е въпроса, че когато външната температура не се качва над -5 градуса не може да смогне и преминавам на резервно отопление

От студа спасява само по-голяма мощност. :wink:
Какъв КОП докарва при -5 термопомпата?
2v6 - майстор
Zoro5 написа:
2v6 написа:
...В момента съм го направил да се активира при температура 8 градуса по-ниска от външната :wink:
Тоя начин, на оригиналния контролер ли е така или си правиш преработка? Така трябва да имаш два външни термодатчика.
Оригиналния контролер си остана във вътрешното тяло и не го ползвам. Не знам дали изобщо е имал размразяване - нямаше датчици по-външното тяло :?
Ползвам универсален котнролер и мога да си правя всякакви комбинации - примерно при външна температура над 2 градуса размразяването става само чрез спиране на компресора, а вентилатора продължава да работи :idea:
Zoro5 написа:
2v6 написа:
Друг е въпроса, че когато външната температура не се качва над -5 градуса не може да смогне и преминавам на резервно отопление

От студа спасява само по-голяма мощност. :wink:
Какъв КОП докарва при -5 термопомпата?
Надявам се скоро да разбера...
Zoro5 - специалист
2v6 написа:
..Оригиналния контролер си остана във вътрешното тяло и не го ползвам. Не знам дали изобщо е имал размразяване - нямаше датчици по-външното тяло :?
Не може да е нямало поне един термистор на външната пита, поне за защита на компресора :? . Този термистор е достатъчен да се познае кога има условия за обледяване (под 0оЦ) и кога няма лед (над 0оЦ). Размразяването се прави "насляпо" , независимо дали има скреж. Хубавото е ,че когато няма обледяване цикъла е съвсем кратък защото питата (съответно и датчика) се затопля бързо. Просто, но върши работа.
vanko68 - специалист
Хора,пишете смислени и достоверни неща.Ако не сте в час,не давайте акъли,че стават подвеждания.

"Не може да е нямало поне един термистор на външната пита, поне за защита на компресора . "

На голяма част от обикновените клими,както е този на 2V6,във външното изобщо няма датчици,термистори и тем подобни чаркалаци.Сигнал за дефроста се получава от намалената разлика в температурите на вътрешния тръбен за фреона и вътрешния въздушен датчик. А друга част от тези клими изобщо не се съобразяват с разни датчици,а просто се размразяват по време,примерно на 45 мин за 5-6 мин.
А компресора се защитава от т.нар "кликсон",един прост вид термично-токова защита на принципа на биметалната пластинка.
2v6 - майстор
Zoro5 написа:
Не може да е нямало поне един термистор на външната пита, поне за защита на компресора :? . Този термистор е достатъчен да се познае кога има условия за обледяване (под 0оЦ) и кога няма лед (над 0оЦ). Размразяването се прави "насляпо" , независимо дали има скреж. Хубавото е ,че когато няма обледяване цикъла е съвсем кратък защото питата (съответно и датчика) се затопля бързо. Просто, но върши работа.
Аз по външното тяло корекции до момента не съм правил. Ако си любопитен може да дойдеш да го разгледаш :)
Добавил съм един датчик който общо взето при работа винаги е под нулата, но не е нужно размразяване. Днес може да се види как при положителна температура размразяването става само с изключване на компресора, без загряване на външната пита:
http://2v6.hobby-site.com

Този начин на размразяване не отнема топлина отвътре (не охлажда инсталацията) и пести доста ток :idea:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 34

Тема "Термопомпа от нов климатик, радиатори и подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: