• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
GEORGI5959 - специалист
Искам да знам само точния отговор какво трябва да е покритието. Нямам намерение да правя нищо в домашни условия. Има цехове където извършват покалаяване, горещо поцинковане, кадмиране и други галванични покрития. Питал съм и ми отговориха, че ще ми извършат услугата, но трябва аз да избера начина, тъй като не знаят с какво са покрити от завода производител.
Милен написа:
GEORGI5959 написа:
Ок, "Милене", кадмият е токсичен, цинка е токсичен, но чугуна, от които е излята месомелачката, не хваща калай, от какво тогава е покритието? Защо центрофугата ми за мед е от поцинкована ламарина? Или краткото преминаване на хранителен продукт не е опасно за здравето?

Цинка не съм казал че е токсичен провери сам тук http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%BD%D0%BA но не виждам как ще поцинковаш в домашни условия. А калайдисването си е цяла наука :lol: не случайно едни мургави майстори ги наричат калайджии :lol: Ти как обработи повърноста преди да направиш опит за калайдисване и с какъв калай, щото има едни пръчки които са калаено-оловна сплав. А олово в храната не е за предпочитане http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0% ... 0%B2%D0%BE
а в месомелачката данеби хранителния продукт да се задържа дълго?

не се задържа ама като има съмнение аз не бих рискувал да се тровя.
Милен - майстор
GEORGI5959 написа:
***тъй като не знаят с какво са покрити от завода производител.
Това може да ти каже само
apis1964 написа:
До колкото съм запознат въпросните месомелачки са ги потапяли в разтопен чист калай,баща ми е работил там,но пак ще го попитам,
предприятието отдавна е приватизирано и разсипано.
Замислял ли си се по въпроса, средствата за ремонт на старата да инвестираш в нова месомелачка.
apis1964 - специалист
Здравейте!
Как е направено покритието на месомелачката.
1.Отливката се минава на пясъкоструй ,дакато се матира
2.Потапя се в солна киселина
3.Цялата отливка се потапя в пота с разтопен чист калай
4.Изважда се и се забърсват резбите с чист памук за да се отсрани голямото количество калай по тях

Ако искате да покалаите само част от изделието се прави следното

Тази част от изделието която не искаме да е покалаена се намазва с водно стъкло ,след като изсъхне правим процедури 2,3,4, описани по горе

Това е технологията по която са правили покритията на месомелачките на времето

Надявам се да съм ви бил полезен

Весела Коледа и щастлива Нова Година!
GEORGI5959 - специалист
Благодаря, apis1964, жив и здрав бъди и весели Новогодишни празници!
apis1964 написа:
Здравейте!
Как е направено покритието на месомелачката.
1.Отливката се минава на пясъкоструй ,дакато се матира
2.Потапя се в солна киселина
3.Цялата отливка се потапя в пота с разтопен чист калай
4.Изважда се и се забърсват резбите с чист памук за да се отсрани голямото количество калай по тях

Ако искате да покалаите само част от изделието се прави следното

Тази част от изделието която не искаме да е покалаена се намазва с водно стъкло ,след като изсъхне правим процедури 2,3,4, описани по горе

Това е технологията по която са правили покритията на месомелачките на времето

Надявам се да съм ви бил полезен

Весела Коледа и щастлива Нова Година!
  • 1
  • 2

Тема "Какво е покритието на месомелачките?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: