• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Сухи формули кво искат да кажат -нищо конкретно :? Никой не каза -имаме една стая 20 кв ,с височина 2,70 м ,ще се загрява до 22 гр при расчет на външна температура минус 10 гр ,измазан тухлен зид 30 см - няма изолация ,дървена дограма -6 кв ,температура на топлоноситела 40 гр от ТП . Търси се мощноста на конвектора . Дайте формула за това -че на обикновен човек от форума да му послужи :)
Най-лесно е по твоята формула:
200W за всеки квадрат от помещението :)
filmatoplo - майстор
Запомнил си го :) ,има сгради без изолация на които и 200 вата на кв мощност е малка . За радиатори става въпрос -имаше една марка алуминиеви Елеганс на които не отговаря писаната мощност -по слаби са-нямат циркулация на въздуха през ламелите . Най съм доволен от Ератовските -Ера и БГ . А инак за сметките -давал съм на 5 фирми от бранша в Бургас да ми изготвят оферти по еднакви данни -отговора го знаете 5 различни начина на смятане необходимата мощност . За една и съща квадратура дават -14,15,16,17,18 глидера :lol: .Някой смятат 75 вата на м3,някой 80 вата на м3 ,други 160 вата на м2, др 200 вата на м2 . За мощността и марка на котела да не говорим от Виадрус 35 клв стигаха до Атмос 50 клв.При почти всички водещо бе търговията на материали :wink: не комфорт и икономия .Имена няма да казвам -щото много префалени софийски фирми хич ги няма -затова всички ревът от сметки за газ от котлетата .
filmatoplo - майстор
Дайте по темата , някой знае ли нещо за вентилконвекторите Wesper . Помагайте кой ги продава.
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Запомнил си го :) ,има сгради без изолация на които и 200 вата на кв мощност е малка .
...
Имена няма да казвам -щото много префалени софийски фирми хич ги няма -затова всички ревът от сметки за газ от котлетата .
200W на квадратен метър не стига само за палатка :idea:

А за по-далече от плажа на Приморско мнения трудно можеш да дадеш :!:
Когато при вас има 2 дни сняг, в софийско 2 месеца не може да се стопи :idea:
filmatoplo - майстор
Гола панелка с колко вата на кв я топлиш -ама сериозно.
vanko68 - специалист
Зависи от съседите.Когато живеех с родителите си,в детската стая просто нямах никакво отопление.Топлеха ме комшиите наоколо.Всичките бяха на твърдо гориво.Температурата не падаше под 16-17°.
Обратни случаи също има много - жилище със изолации,но студено. И 200 вт/м2 може да не стигнат.
evdoki - специалист
Имам няколко въпроса, дано можете да ми отговорите.
С какъв диаметър тръби е необходимо да се свърже вентилаторен конвектор около 14 kW, дължината е около 15- 16 метра
по- добре ли е два конвектора по 7 kW (вместо един 14 kW)
върху тръбите образува ли се конденз при охлаждане през лятото, и как може да се предотврати
Относно шума през ноща, някакви идеи за намаляването му ( избягването му)
Благодаря
vanko68 - специалист
За къде ти е тази голяма мощност? Помещението трябва да е поне 100-120 м2. При тази площ разбира се,че два са по-добре от един.Така топлото ще се разпредели по-равномерно в обема и шума ще е по-малък.
Тръбите трябва да са 25 мм за един конвектор или 2х20 за варианта с два конвектора.
Конденза се избягва,като се положат в изолация,най-добре от микропореста гума,примерно K-flex.
Шума се избягва с добър избор на конвектора.Италианските Галети са най-тихи от всички,с които съм работил . В същите заводи се правят и конвекторите на Дайкин,а те ,както се знае,държат на безшумната работа на продуктите си.
evdoki - специалист
Благодаря за отговора.
Всъщност помещението е 80- 85 м2, високо 2.90 метра, ще бъде с водно подово отопление. Реших вентилаторния конвектор да помога за първоначалното отопляване, и охлаждането през лятото. Ако трябва ще го намаля с по- малък модел.
filmatoplo - майстор
За подовото -раздели помещението на 6 части към 14 квадрата и навий тръбите на 6 кръга - 6 метра тръба на квадрат - 500 метра ще иде . Под тръбите изолация - вода с температура 45 градуса , вход изход разлика 5 градуса .За точни помпи и дебити иска малко сметки :wink: А конвектора -ите не им намаляй мощността .15-16 киловата си иска , за тях друга температура 80-60 .
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 26

Тема "вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: